Briefje van Jan: Aan Rob Jetten

Datum:
 • donderdag 24 februari 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Kan Rob Jetten niet gewoon weer thuis met z’n poppen gaan spelen?
  Jan Dijkgraaf 24-2-2022


  Aan Rob Jetten


  Beste Rob,

  Toen ik vanochtend wakker werd, was de oorlog begonnen.

  Vooralsnog alleen tussen Rusland en Oekraïne.

  Want goddank waren jullie van het Groot Europeesch Rijk er nog niet in geslaagd om Oekraïne lid te maken van de Europese Unie.

  Dan hadden we er nu zelf al middenin gezeten, met al het materieel van Kajsa Ollongren.

  Maar creepy blijft het, een oorlog twee landsgrenzen verderop.

  Ik moest denken aan jou.

  Aan die egomane tweets met al die foto’s en filmpjes van jezelf van de laatste weken.

  Dat larmoyante gezeik over de toon, uiteraard.

  “Steeds vaker zien we cynisme in de samenleving en de verharding van het maatschappelijk debat. Het kabinet moet nu aan de slag. Het is onze taak om alle plannen snel uit te voeren. Ik zie het hiernaast ook als onze plicht om ons tegen die groeiende verharding uit te spreken.”

  De trots over je nieuwe baan.

  “De eerste keer aan de andere kant van de plenaire zaal! Bijzonder om hier nu als minister voor Klimaat & Energie te mogen staan. De komende dagen spreek ik in Frankrijk met mijn Europese collega-ministers. Over die gesprekken ging ik vandaag al kort in debat met de Tweede Kamer.”

  Dat uitventen van het voor de burgers onbetaalbare klimaathobbyisme.

  “Vandaag ben ik in Frankrijk bij de informele Energieraad. Ik ben blij dat ik al in mijn tweede week als minister mijn Europese collega’s kan ontmoeten. We spreken onder andere over de hoge energieprijzen in Europa, doelen voor hernieuwbare energie, waterstof en energiebesparing.”

  Dat likken naar de grote landen en die nep-Napoleon, Frans Timmermans.

  “EU-voorzitter Frankrijk wil vaart maken met de onderhandelingen over het Fit-for-55-pakket. Nederland ook. Vandaag sprak ik in Parijs met minister Barbara Pompili en staatssecretaris Clement Beaune over de klimaatambities van Frankrijk en de Nederlandse inzet.”

  Dat ‘kijk mij eens middenin de samenleving staan’.

  “Twee windmolens in Nieuwleusen wekken evenveel stroom op als driekwart van de inwoners verbruiken. Gisteren sprak ik met betrokkenen. Gemeente en omwonenden laten samen zien hoe goed de energietransitie kan werken.”

  En ik dacht, met die oorlog in Oekraïne op mijn beeldscherm: hier leeft iemand in een parallel universum.

  Nee, dat lieg ik.

  Ik dacht: de wereld staat, vlakbij, in brand.

  Kan Rob Jetten niet gewoon weer thuis met z’n poppen gaan spelen?

  Dan houden we tenminste nog íets positiefs aan deze ellende over.

  Groet,

  JanD  0 reacties :

  Een reactie posten