Briefje van Jan: Aan Angela de Jong

Datum:
 • zondag 20 februari 2022
 • in
 • Categorie:
 • Wat moet jij boos zijn op je bazen, zeg!

  19-2-2022  Aan Angela de Jong

  Beste Angela,

  Wat moet jij boos zijn op je bazen, zeg!

  Wekenlang laten ze jou in de krant en in alle talkshows die je maar wilden hebben de sloop van John de Mol (en zijn zus) leiden, wegens de #MeToo-affaire bij het programma ‘The Voice of Holland’.

  En dan blijkt gisteren opeens bij de podcast ‘The Gygs’ van Yves Gijrath en Erik de Vlieger dat bij jouw eigen werkgever, DPG, en bij jouw eigen krant, het Algemeen Dagblad, jarenlang een gigantische #MeToo-affaire onder de pet is gehouden.

  Door jouw hoofdredacteur Hans Nijenhuis (die inmiddels commentator bij de krant is).

  Door de Belg Christian Van Thillo, de John de Mol van DPG.

  Wat was het geval?

  Als de Belgen van DPG (toen nog De Persgroep) Nederlandse kranten kochten, stuurden ze altijd hun hoogste journalistieke baas van De Persgroep naar die redacties om ‘ons’ te leren hoe je winstgevende kranten moet maken.

  Jaak Smeets is zijn naam.

  Smeets, een persoonlijke vriend van Christian Van Thillo, vertoonde seksueel grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijke medewerkers van die kranten (onder anderen richting toenmalig Parool-hoofdredacteur Barbara van Beukering).

  Begin 2016 werden meerdere klachten tegen Smeets ingediend. Hij kreeg een officiële waarschuwing wegens “ongewenste avances”, maar ook een ‘tweede kans’.

  Die pakte hij met beide handen aan.

  Letterlijk :-)

  Want eind 2016 volgden weer klachten en werd Smeets uiteindelijk alsnog ontslagen.

  Alleen: dat gebeurde op de meest eervolle manier. Met een zak geld voor de opties op aandelen die De Persgroep van hem kocht en een liefdesverklaring van de John de Mol van De Persgroep, Christian Van Thillo.

  Van Thillo zei: “Het verhaal van De Persgroep is sinds zijn ontstaan begin jaren negentig een groot avontuur geweest waarin de creatieve en journalistieke focus van onschatbare waarde zijn. Alles begint en eindigt bij het maken van excellente media die duurzaam succesvol zijn bij hun publiek. Jaak Smeets heeft daarin een essentiële rol gespeeld door grote journalistieke projecten te leiden, mensen te inspireren en kennis te delen met tal van journalisten die nu het gezicht van onze media bepalen. Hij is ook de bezieler van Campus De Persgroep, een opleidingscentrum waar meer dan 1800 journalisten hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Ik kijk dankbaar terug op een unieke samenwerking met een man die ook zakelijk kon meedenken, zonder ooit de onafhankelijkheid te verliezen van de journalist die hij altijd gebleven is. Ik wens Jaak het beste toe.”

  Je moet wel een héél goede verstaander zijn om daarin te lezen dat Smeets per direct op straat is gezet wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag.

  Met andere woorden: een doofpot.

  De Nederlandse hoofdredacteuren (Phillipe Remarque van de Volkskrant, Hans Nijenhuis van het Algemeen Dagblad, Ronald Ockhuysen van Het Parool en Cees van der Laan van Trouw) werden wél op de hoogte gebracht van de ware reden van Smeets’ ontslag.

  Jij zou zeggen, net als je over de Molletjes deed: “Ze wísten het!”

  Klopt.

  Ze wisten het.

  Allemaal.

  En ze kozen ervoor hun redacties níet in te lichten over de #MeToo-affaire binnen hun eigen bedrijf, waarvan ook vrouwen op hun eigen redacties het slachtoffer waren of konden zijn.

  Een halfjaar na zijn officiële waarschuwing kon Jaak Smeets, die topman uit België, op de redacties van De Persgroep nog jagen op vers vrouwenvlees.

  Om over die Campus van De Persgroep maar te zwijgen…

  Jouw toenmalige baas Hans Nijenhuis, die glibber die Rutte kon maken en breken en jou groot maakte, koos ervoor zijn redactie in het ongewisse te laten.

  Net als zijn collega’s van de Volkskrant, Het Parool en Trouw.

  En al die hoofdredacteuren sprongen een jaar later gretig op de wereldwijde #MeToo-trein.

  Sloopten (onder aanvoering van DPG-krant Trouw) producent Gijs van Dam toen Jelle Brandt Corstius járen na dato zei door hem verkracht te zijn.

  Verweten John en Linda de Mol walgelijk wegkijk- en doofpotgedrag in de zaken bij ‘The Voice of Holland’.

  Schreven pagina’s vol over Marc Overmars (en diens psyche).

  Gniffelden toen De Telegraaf Mick van Wely schorste.

  Ook jij, Angela.

   Vooral richting de familie De Mol was je hyperactief.

  Terwijl ze bij je eigen werkgever en krant misschien nog wel veel laakbaarder handelden dan John en Linda de Mol hebben gedaan.

  Als ik jou was, ramde ik Hans Nijenhuis de eerstvolgende keer dat ik die enge gladjakker op de redactie tegenkwam met één ongelooflijke muilpeer tegen de grond.

  Mede namens alle Persgroep-vrouwen die zijn lastiggevallen door dat roofdier uit België.

  Maar je kunt natuurlijk ook blijven praten over de splinter in het oog van John de Mol en de balk in dat van je eigen bazen negeren.

  Wel zo veilig, qua vast dienstverband.

  Groet,

  JanD

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Dat je zoiets (dat lijkt me het juiste voornaamwoord voor dat mens) nog serieus neemt. Stukjes schrijven in een krant over een propaganda-apparaat. Het moet zelfs je kots niet waard zijn.

  Een reactie posten