Onderzoek bewijst: 2G werkt niet tegen omikron! ‘Nú alles open!’

Datum:
 • dinsdag 18 januari 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Onderzoek bewijst: 2G werkt niet tegen omikron! ‘Nú alles open!’


  18-1-2022 Lettie Verburg


  Soms gebeurt er iets wat niet had mogen gebeuren. Ik zie de foto: het kersverse kabinet Rutte IV. Ja hoor, je staat er weer: Mark Rutte. Beroep: plucheklever. Eigen partij verraden, het land stemde rechts maar kreeg links door de strot geduwd voor jouw hernieuwde plaats in het Torentje. Ik kijk en voel woede en weerzin opborrelen. Want jij had daar niet meer mogen staan, Mark, schrijft Lettie Verburg.

  Het werd je ronduit gevraagd door een van de slachtoffers van de Toeslagenaffaire. Ze keek je met koude ogen aan en zei: “U heeft me in de steek gelaten, allemaal voor eigen gewin. Uw collega’s zijn opgestapt. Waarom denkt u dat u wel kunt blijven zitten als eindverantwoordelijke in de Toeslagenaffaire?”

  Je snapte de vraag heel goed, zei je. En zei dat je hem ook aan jezelf had gesteld. Loog je daar niet wéér, Mark? “Maar ik heb afgewogen dat er ook heel veel dingen wél goed zijn gegaan, waar ik trots op ben”.

  Ik heb daar over nagedacht. En in gedachten de resultaten van jouw decennium in het Torentje doorgelopen; geprobeerd iets positiefs te vinden. Maar het lukte me niet, Mark. Want waar kun jij in vredesnaam trots op zijn? Je draconische bezuinigingen? Je leugens, verbroken beloften, je bijna pathologische geheugenverlies? De schrijnende woningnood, hoe lang wil je de lijst?

   

  Zorg stukbezuinigd

  De Coronacrisis dan? Nou, ook daar geen reden tot trots. Onder jou werd de zorg compleet stuk bezuinigd, ondanks dat je in 2011 en 2016 al gewaarschuwd was voor ernstige capaciteitsproblemen op IC’s in geval van een pandemie. Het resultaat was een desperate zoektocht naar het laatste bed toen die pandemie losbarstte. Heb je het gezien, Mark? Die wanhoop van mensen van wie de hart- of tumoroperatie in code Zwart (want dat was het, al noem jij het niet zo) wéér werd uitgesteld? Of keek je net de andere kant op, naar de economische groeicijfers..? Eén ding was prima geregeld: je ambtenaren hadden op hun kantoren de coronabonus eerder binnen dan het zorgpersoneel in de frontlinie. Is dát misschien waar je zo trots op bent..?

   

  Toeslagenaffaire

  Die bonussen onderstreepten opnieuw de verrotte bestuurscultuur in jouw ambtenarencorps, die al duidelijk was geworden in de Moeder van alle overheidsfalen: de Toeslagenaffaire. Onze overheid als Stasi in de polder. Die zich baseerde op het asociale ‘alles of niets’-principe. Eén klein foutje? Dan pakken wij je álles af. Genadeloos. Het resultaat was verschrikkelijk. Gezinnen uit elkaar gerukt, kinderen hun jeugd ontstolen. Mensen ten onrechte gebrandmerkt als fraudeur. Levens verwoest.

  Zaten jij en je kabinet na het barsten van de bom overmand door schuldgevoel in de Trêveszaal? Welnee.

  Het stond allemaal in die uitgelekte notulen van de ministerraad, die zich laten lezen als het verslag van een kringgesprek in de kleuterklas. Het bleef bij jammeren dat openbaar gemaakte stukken steeds leidden tot vragen vanuit de Tweede Kamer (pag. 37) en dat de problematiek zo complex was. Geen woord van compassie met de slachtoffers.

  Maar één zin is illustratief (pag.12): “Bedacht dient te worden dat de Belastingdienst verantwoordelijk is voor het ophalen van het geld dat de ministeries vervolgens uitgeven”. Dat is duidelijk. De kip met gouden eieren moet gespaard worden. Zelfs als ze kuikens vermorzelt.

   

  Geheugenverlies

  Ook hier: je was gewaarschuwd. De Ombudsman bracht over de Toeslagenaffaire al in 2017 een vernietigend rapport uit. En er was natuurlijk het brisante memo-Palmen erover in datzelfde jaar. Topambtenaar Uijlenbroek herinnerde zich bij de parlementaire verhoren niets over dat memo; blijkbaar is jouw geheugenverlies besmettelijk. Want in het concept-onderzoeksrapport van Price Waterhouse Coopers stond dat hij er wel degelijk naar gevraagd had. Maar volgens de eindversie van het rapport zouden ‘alleen hoofdzaken’ zijn besproken. Het rapport was aangepast… PWC betitelde dit als ‘interne kwaliteitscontrole’ en sprak van een ‘gangbare procedure’ (…).

  Er is iets heel erg mis bij jou in Den Haag, Mark.

   

  Moreel besef

  Je aftreden was onvermijdelijk. Maar wie schetst onze verbijstering: je stelde je gewoon opnieuw verkiesbaar. Aftreden na wanbeleid is voor jou blijkbaar slechts een retirade pour mieux sauter: tijdelijk terugtrekken om later des te beter je slag te kunnen slaan. Dat roept vragen op omtrent jouw moreel besef – en dat van de partij die jou wederom op het schild hees. VVD, ik begrijp jullie niet.

  Stelde je je deemoedig op na dit alles? Nee. Je ging gewoon door met regenteske fratsen: je probeerde een lastig Kamerlid weg te manipuleren. Uiteraard had je daar achteraf weer ‘geen actieve herinnering’ aan. Vervolgens dat verdachte een-tweetje met Sigrid Kaag over de nieuwe Kamervoorzitter. Met die schaamteloze knipoog naar haar, die heel Nederland mocht zien. En je ontsloeg een staatssecretaris zonder de hele ministerraad te raadplegen. De Lage Landen omgetoverd tot Republiek Belarutte.

   

  Geen regie

  Je sprak tijdens de formatie van een “berg werk”; je somde een lijstje op. De Toeslagenaffaire? Neuh, die werd niet eens meer genoemd. Was alweer afgeschoven naar een staatssecretaris, die prompt verkondigde dat de afwikkeling heel lang kon gaan duren. Tja, daar weten de Groningers ook alles van. Veel slachtoffers voelen door die trage afwikkeling wederom de adem van de deurwaarder in hun nek. Gelukkig tonen gemeenten wel menselijk gevoel en helpen. Waarom nam je niet zelf de regie na dit schandaal, Mark? Je kreeg er wéér een rapport van de Ombudsman over aan je broek. Maar ach, de economie draaide toch goed? Niets aan de hand.

   

   Belofte

  Wat zou het mooi zijn als ik, samen met die slachtoffers, iets bij je kon indienen waarmee we jou van hernieuwde regeringsmacht konden afhouden. Een soort Plakkaat van Verlatinghe, zoals de Staten-Generaal 440 jaar geleden uitvaardigden. Die zich niet meer wilden laten regeren door een “Tirran”, die “in ’t stede van sijne ondersaten te bescermen, de selve soeckt te onderdrucken”.

  Want je eigen VVD mag je (het blijft onbegrijpelijk) weer op het schild hebben gehesen, geen enkele andere partij-achterban wilde jou terug in het Torentje. Je mompelt wel iets over ‘nieuw elan’ en belooft een ‘nieuwe bestuurscultuur’, maar Mark, wat is een belofte van jou nog waard..?

  Je zei dat je trots was. Daarom hier tot slot een kleine greep uit uitspraken van de slachtoffers, om je gebrekkige geheugen te activeren. Lees:

  S. (10 jr.): “Als iemand bij mij wilde afspreken om te spelen, zei ik: ‘dat gaat niet’.”

  Badriah: “Alles was vernedering. Ik wil niet meer vernederd worden.”

  Orlando: “De grootste mensenrechtenschending sinds de Tweede Wereldoorlog.”

  Derya: “De ambtenaar huilde met me mee en zei : ‘ik zou u graag helpen, maar ik mág niet van de wet’.”

  A. (11 jr.): “Ik ben gepest omdat we geen geld hadden voor warm water en dus niet konden douchen.”

  Janet: “Ik dronk water om mijn maag te vullen. Mijn geld spaarde ik voor de weekenden dat mijn zoon er was.”

  Renate: “Burgers zijn volledig kapot gemaakt in onze rechtsstaat en toch gaan dezelfde mensen weer regeren (…). Daar word ik heel verdrietig van en we vragen ons af of we nog wel oud willen worden in dit land.”

  Nog steeds trots wanneer je dit leest, Mark? Nou, ik krijg er alleen maar kippenvel van. Maar ja, vrij naar een zekere politica: ik ben een ander mens.
  0 reacties :

  Een reactie posten