Femke, waar ben je in hemelsnaam mee bezig?

Datum:
 • zaterdag 8 januari 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Kwaadaardig machtsvertoon bij Corona-demonstratie 2 januari  Femke,

  Ik krijg het niet voor elkaar deze brief te openen zoals de conventie vereist: er hoort eigenlijk een woordje als ‘geachte’, ‘lieve’ of ‘beste’ voor je naam bovenaan, maar ik krijg het niet voor elkaar zo’n woord te gebruiken. Ik voel alleen maar minachting voor je, Femke, je bent zeker niet ‘lief’, en je bent met afstand de slechtste burgemeester die ik ooit in mijn leven in ons land aan het werk heb gezien.

  Maar ik heb een prangende vraag voor je, die me al vrij lange tijd bezighoudt en na afgelopen zondag 2 januari des te meer:

  Waar kijk jij naar tijdens het tandenpoetsen?

   

  Vrijheid

  Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je in de spiegel kijkt. Gewoon niet. Een vrouw die haar hele leven lang heeft volgehouden dat ze voor vrijheid is, voor mensenrechten, tegen politiegeweld, voor demonstratierecht, voor de vrijheid van meningsuiting, voor het recht om anders te mogen zijn, jezelf te mogen zijn – je hebt op al die standpunten een prachtige loopbaan gebouwd, niet?

  Ik ben ervan overtuigd dat jij jezelf wijs hebt weten te maken dat je werkelijk strijdt tegen onrecht. Zoals je op de bres ging voor mensen die het slachtoffer zijn van politiegeweld in de VS, dat was onmiskenbaar in lijn met wat je al een decennia of twee, drie verkondigt, toch?

  Femke, kun je me het verschil eens uitleggen tussen het politiegeweld in de VS, waar een zware crimineel zogenaamd het slachtoffer van was – al weten we ondertussen dat het vooral z’n eigen pittige drugsgebruik was dat ‘m de das om deed – en het politiegeweld dat jij zonder enige gêne loslaat op Nederlandse burgers? Kun je me uitleggen waarom je de ene demonstratie doorgang laat vinden en zelfs verdedigt, en de andere met zoveel geweld benadert dat de hele wereld er met afgrijzen naar kijkt?

   

  Nils Melzer

  Dinsdag zag ik dit bericht op Twitter:

  Ik heb die meneer eens opgezocht, want ik kende hem niet, maar Nils Melzer heeft een indrukwekkende staat van dienst. Als advocaat op het gebied van internationaal recht heeft hij zich vooral beziggehouden met schendingen van datzelfde recht, en de laatste tijd ook met de positie van klokkenluiders als Julian Assange.

  Marteling is een verschijnsel waar hij al jaren tegen strijdt. Hij was er speciaal rapporteur over voor de Verenigde Naties en schreef verschillende werken over zijn vakgebied. Een expert op zijn gebied, dus. Zijn ontzetting over het toenemende politiegeweld in Nederland is duidelijk, en hij kondigt in zijn tweet dan ook aan een officieel protest in te zullen dienen bij ons ministerie van Buitenlandse Zaken.

   

  Kwaadaardigheid

  Melzer noemt het politieoptreden van afgelopen zondag, dat jij dus goedkeurde en liet begaan en waar je nog geen woord van spijt over hebt uitgesproken, savagery. Zullen we het woordenboek er eens bij pakken?

  De Dikke vertaalt het met drie woorden: wreedheid, ruwheid, gewelddadigheid. De beroemde Merriam-Webster omschrijft het woord savage als not domesticated or under human control – untamed, en geeft als voorbeeld de term savage beasts. Maar een ander verklarend woord dat ze gebruiken is malicious, een woord dat de Dikke dan weer vertaalt als ‘kwaadaardig’. En toen was de cirkel rond, Femke.

  Want het was werkelijk niets anders dan pure kwaadaardigheid wat daar gebeurde. Met menselijk, sociaal gedrag had het niets te maken en met democratische principes al helemaal niet. En als het je doel is te voorkomen dat de ziekenhuizen vollopen, dan ben je helemaal verkeerd bezig: er zullen heel wat mensen richting Spoedeisende Hulp gegaan zijn afgelopen zondag.

   

  Linkse Inquisitie

  Opvallend is dat Melzer direct werd aangevallen door UN Watch, dat direct de beschuldiging uitte dat Melzer zijn informatie had verkregen via een racistisch kanaal, namelijk het Hongaars/Tsjechisch/Pools/Slovaakse nieuwskanaal Visegrad24 op Twitter en andere sociale media. Melzer werd zelfs door UN Watch-medewerker Hillel Neuer opgeroepen ontslag te nemen.

  De ‘racistische’ voorbeelden die Neuer erbij gaf waren weinig anders dan een citaat van Viktor Orbán en een reactie van Visegrad24 op een bericht over de geboortecijfers in Hongarije, die gunstig uitvielen en de redactie deden opmerken dat de wereld meer Orbáns kon gebruiken. Het racisme zag ik er niet in, maar we weten ondertussen dat jouw linkse inquisitie dezelfde regel heeft als haar kerkelijke voorgangster: het vermoeden van een misdrijf is genoeg voor een veroordeling. En daarnaast maakt het niet uit, Femke, waar het vandaan kwamwe konden met eigen ogen zien hoe buitensporig het geweld was. De boodschap telt, niet de boodschapper. Dat lijkt me voor de hand liggen.

  Ik heb een citaat voor je.

  Herken je die woorden, Femke? Ze zijn van jou. Je sprak ze in 1997 om uit te leggen waarom je wegging bij de PvdA. Mijn eerste reactie op dat citaat, toen ik het zag, was de hatelijke gedachte: “Nee, Femke zou gebleven zijn als men die 500 demonstranten niet alleen had gearresteerd, maar eerst met honden en knuppels had bewerkt. Dan was er voor Femke niets aan de hand geweest.”

  Ik vraag het je nog een keertje: Femke, waar kijk jij naar tijdens het tandenpoetsen?

  Het werd al snel duidelijk welke tactiek jouw politie zondag had uitgekozen: kettling. Dat is een methode waarbij de politie demonstranten een bepaalde richting op dwingt, om ze vervolgens in een fuik, een ketel, van nog meer politie te laten lopen, goed getrainde mannen en vrouwen die klaar staan met knuppels, honden en handboeien. Ontsnappen aan het politiegeweld is dan onmogelijk – zoals we konden zien op de gruwelijke filmpjesHet is een tactiek die veel is gebruikt tijdens de BLM-protesten en die over de hele wereld wordt veroordeeld als inhumaan.

   

  Uitlokking

  Waarom doe je dat, Femke? Waarom laat je de demonstranten gewoon openlijk in elkaar slaan, of stuur je Romeo’s naar een demo die geen enkel teken van agressie vertoont? In elk geval tot nu toe niet, want ik denk dat je zelf ook wel beseft dat mensen zich niet de hele tijd in elkaar laten slaan. Vroeg of laat slaan ze terug. En daarbij heb ik het bange vermoeden dat jij zo’n incident acuut zult gebruiken om een verkeerd, gemeen beeld van de situatie te schetsen – iets wat nu al volop in de media gebeurt. Steevast zijn het de demonstranten die de schuld van het geweld krijgen, terwijl de beelden weinig aan duidelijkheid te wensen overlaten: het is jouw politie, Femke, die uitlokt tot geweld en als zij haar zin niet krijgt, dan maar zelf overgaat tot de eerste klappen.

  Dan waren er die andere beelden die heel wat vragen oproepen: van een tegendemonstratie – uiteraard zwart en dreigend en geheel met rust gelaten door jou – die een soort van politie-escorte leek te krijgen naar het partijkantoor van FvD, dat vervolgens ijverig werd beklad met roze verf. Of is het toeval dat dat ene busje daar net zo is geparkeerd dat het de wandelaars de route afsnijdt en ze die ene hoek om doet slaan? En dan nog zoiets opmerkelijks: wat was het een wonder dat je ineens geen enkel moreel bezwaar kon vinden tegen preventief fouilleren!

   

  Hypocriet

  Femke, echt waar: zelden zag ik iemand die hypocrieter is dan jij. Van je bezwering dat je nooit meer terug zou keren in de politiek, zelfs niet voor een mooie burgemeestersbaan, tot aan wat de wereld zondag met eigen ogen kon waarnemen: je liegt, Femke, en je hebt heel veel gelogen om te komen waar je nu bent. Je kúnt echt geen woord hebben gemeend van al die hoogdravende taal die je in je leven hebt uitgeslagen, want bij elke gelegenheid die zich voordoet doe je exact het tegenovergestelde van wat je allemaal beweerde.

  Want laten we eens kijken naar zomaar wat andere slachtoffers van geweld in jouw stad: homo’s. Wat was het weer verschrikkelijk om te lezen, deze week, over je wethouder Rutger Groot-Wassink en zijn luie, arrogante weigering uit te leggen waarom hij een rapport zo lang in een la verborg. Iedereen weet natuurlijk allang waarom: omdat er in dat rapport iets stond dat niet overeenkwam met jullie wensen en wereldbeeld. En dus moest het ‘weg’.

   

  Doodzwijgen

  Dat er mensen ernstig de dupe zijn van dit soort zelfzuchtige beslissingen, dat er mensen zijn voor wie de angst voor geweld onderdeel van het dagelijks leven is geworden, ach, dat is allemaal te verwaarlozen. Jullie idealen gaan voor op vrijwel alles – de enige grens lijken alleen maar jullie eigen levens en loopbanen te zijn, want daar mag geen enkel offer worden gebracht. En dus laat je dan iemand een slappe smoes ophangen omdat je gewoon geen zin hebt de pers te woord te staan, die jou graag wat vragen wil stellen over je corruptie.

  Geen woord van verontwaardiging van jouw kant als burgemeester, die zegt pal te staan voor eerlijkheid en democratie, geen beloftes over inzicht en verbetering, gewoon helemaal niks. De meesten van ons kennen deze tactiek al vrij lang: links zwijgt simpeltjes alles dood wat net effe niet handig uitkomt. Of het nou om geweld, seksuele vergrijpen, corruptie, hypocrisie, schending van mensenrechten of leugens gaat: jullie hebben de ene neusbloeding na de andere. En fluitend de andere kant opkijken kunnen jullie inmiddels ook op professioneel niveau. Je wordt er gewoon misselijk van als je het ziet, zoveel laffe hypocrisie bij elkaar.

   

  Oproep

  Nils Melzer heeft ook een andere tweet geplaatst: een oproep om bewijsmateriaal bij hem aan te leveren over politiegeweld in Polen, Frankrijk en Nederland. En ik hoop dat hij het met bakken krijgt en er daadwerkelijk iets mee doet. Wat er zondag in Amsterdam gebeurde was niet de eerste keer en ook niet de eerste stad waar zoiets gebeurde. Dit geweld moet gestopt. Het is onmenselijk, wreed, kwaadaardig en het ergste: het is absoluut niet nodig.

  Dit is puur machtsvertoon van een burgemeester die het spoor volledig kwijt is. Al een tijdje. En helaas ben je de enige niet. Ik wens je succes met elke spiegel waar je langs komt, Femke.


  2 reacties :

  Jan Spreen zei

  Hulde voor je brief, bravo!

  Anoniem zei

  Als lid van het fascistische/communistische Groen Links moet je je toch doodschamen en per direct je lidmaatschap opzeggen?
  Overigens een geweldige brief die eigenlijk in iedere krant gepubliceerd zou moeten worden. Helaas is de schrijvende en sprekende media het verlengstuk van partijen zoals Groen Links.

  Een reactie posten