Briefje van Jan: Aan Ferd Grapperhaus

Datum:
 • donderdag 8 juli 2021
 • in
 •  Wat sprak u als minister van van Justitie en Veiligheid mooie woorden na de aanslag.

  Aan Ferd Grapperhaus


  Posted on 8 juli 2021


  Meneer Grapperhaus,

  Wat sprak u als minister van van Justitie en Veiligheid mooie woorden na de aanslag.

  “Dit is een aanslag op onze rechtsstaat. Op de mensen die daarin werken, die zorgen voor uw en mijn democratische rechtsorde. Dat is een grens die de georganiseerde misdaad is overgegaan. Want de veiligheid van die mensen moet altijd buiten kijf staan. En ik heb vandaag al een specialistisch team van het Openbaar ministerie ingesteld en die gaan onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aan de slag voor de verdere intensivering van die beveiliging. En ik zeg u ook dat ik daarbij in gesprek ga met de rechtspraak, met de advocatuur en het Openbaar Ministerie. Want dit mag níet in ons land gebeuren.”

  En: “Ik moet nu in het belang van het strafrechtelijk onderzoek, dat nu voor Openbaar Ministerie en politie hele grote prioriteit heeft, verder niet op die verbanden met de zaak met betrekking tot Riduan T. ingaan. Het is echt heel duidelijk dat de georganiseerde criminaliteit in ons land weer een grens van absolute nietsontziendheid is overgegaan. En ik ben daar boos over. En ik denk dat we dat echt als samenleving, ik voorop, heel erg hard moeten blijven aanpakken.”

  En: “De woede is groot, maar het verdriet is groter. Ik weet dat-ie een hele goeie reputatie had. Iemand die zijn werk doet en op zo’n schofterige manier neergeschoten wordt… Daar móeten we met z’n allen van zeggen: ‘Dat is walgelijk’, maar we moeten in de eerste plaats wel treuren en gunt u ook de dierbaren de ruimte om dat te doen na deze hele schokkende gebeurtenis. Het team van specialisten dat ik nu heb ingezet zal, onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, gaan intensiveren.”

  En tenslotte: “Ik begrijp ook heel goed de schok en de emoties, bij iedereen die gewoon zijn werk doet en nu ineens het gevoel heeft: er kan wat gebeuren. Maar die woede, die moeten wij omzetten, ik zeker, in rationele daden en daar moeten we echt op inzetten.”


  Nogmaals: mooie woorden.

  U sprak ze alleen niet eergisteren uit, na de moordaanslag door een BNNVARA-rappertje op de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B., Peter R. de Vries.

  Nee, u sprak ze uit na de moordaanslag op de advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum.

  Op 18 september 2019.

  Mooie woorden.

  En that’s it…

  Groet,

  JanD

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Die grappighouse is een leeghoofd. En ook nog een CDA- er. Nog nooit iets structureels uit voortgekomen.
  Al die CDA- ers die nu in de 2e kamer zitten babbelen veel maar doen niks.

  Verontruste zei

  Onvoorstelbaar?
  Helemaal niet want als minister van en demissionair cabinet ondersteund hij de maatregelen van een "collega" die eigenlijk hetzelfde inhouden, maar dan indirect, wat hij hier veroordeeld.
  Hij spreekt van een democratische rechtsorde die hij daarna zelf mee ten grave heeft gedragen. Maar ja, dat is dus een onderdeel van politiek bedrijven schijnbaar. Schijnheilig het woord beleiden en het daarbij laten.
  Pluim voor Jan vor deze brief.

  Een reactie posten