BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

Datum:
 • vrijdag 30 april 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  U gaat eind 2022 de geschiedenisboeken in als langstzittende premier van Nederland  BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

  Door:  ,  30 april 2021


  Meneer Rutte,

  Gefeliciteerd met Rutte 4!

  VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben gisteren het debat over ‘de notulen’ helemaal volgens het boekje van de Rutte-doctrine gevoerd.

  Vragen stellen die zouden moeten wijzen op een kritische houding.

  Geen enkel oordeel uitspreken.

  En in een enkel geval (Jetten, D66) zelfs zo hondsbrutaal, door de ophef over de notulen opgeklopt te noemen en uitgerekend Lilian Marijnissen van Renske Leijtens SP te verwijten het niet over de slachtoffers van de Toeslagenaffaire te hebben.

  Daarnaast heeft Jesse Klaver (GroenLinks) het debat aangegrepen om andermaal te solliciteren naar een plek in uw volgende kabinet en de PvdA staat ook alweer te trappelen, dus het zit wel goed.

  Het vereist een nóg ‘linkser’ regeerakkoord dan het vorige, maar dat interesseert u geen reet.

  Het enige wat u echt boeit (minimaal 76 ja-knikkers in de Tweede Kamer en 38 in de Eerste Kamer), is in de knip. U gaat eind 2022 de geschiedenisboeken in als langstzittende premier van Nederland.

  Dat lakt uw huidige vermelding (de enige oud-premier die ooit door de rechter is veroordeeld wegens het aanzetten tot rassendiscriminatie) niet weg, maar het staat toch een stukkie minder gênant.

  Enfin, Tjeenk Willink en u kunnen het verslag van zijn informatie afronden en naar de Kamer sturen en dan kunt u als formateur aan de slag.

  De enige die nog roet in het eten kan gooien, lijkt Pieter Omtzigt.

  Maar ik begrijp dat CDA-minister van Defensie Ank Bijleveld en interim-CDA-voorzitter Marnix van Rij hem al een tijdje aan het ‘sensibiliseren’ zijn. Verder houdt Pieter (om inmiddels onbegrijpelijke redenen) zielsveel van zijn partij. Dus die gaat ook wel om.

  En dan hoeft u alleen nog maar een list te verzinnen die hem het gevoel geeft dat zijn ideeën over ‘een nieuw sociaal contract’ het fundament worden onder Rutte 4.

  Minister zonder portefeuille ofzo.

  Zeg maar: ‘functie elders’.

  Het zal er in de wekelijkse vergadering van de ministerraad niet gezelliger op worden voor u en uw partners in crime Kaag en Hoekstra, maar dat ongemak neemt een machtswellusteling als u vast voor lief.

  Groet,

  JanD
  0 reacties :

  Een reactie posten