Briefje van Jan - Aan Pieter Omtzigt

Datum:
 • vrijdag 26 maart 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • Pieter: Nederland wil je graag als ‘beste Kamerlid ooit’ in de Tweede Kamer houden, maar....











  Beste Pieter,

  Als niemand gisteren loog (LOL), wilden Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren geheel op eigen initiatief, dus zonder énige al dan niet expliciete aanmoediging van Mark Rutte of Sigrid Kaag, met Mark Rutte en Sigrid Kaag gaan bespreken hoe ze jou konden lozen als Tweede Kamerlid.

  Voor wat het waard is: van de mensen die een polletje daarover op Twitter invulden, gelooft slechts 6 procent dat.

  Wopke Hoekstra werd door 7,8 procent gezien als de kwade genius, Sigrid Kaag door 11,8 procent en de capo di tutti capi door maar liefst 74,4 procent.

  Waar ik schreef ‘als niemand loog’, bedoelde ik: ‘als niemand loog, Ruttiaans antwoordde of actieve herinneringen was kwijtgeraakt’.

  En wat ‘Ruttiaans antwoorden’ is, weet jij als geen ander. Als Rutte zegt dat hij iets “niet besproken heeft aan de onderhandelingstafel”, laat dat alle ruimte dat hij het elders wel besproken heeft, dat hij het heeft ge-sms’t (sms’jes raakt-ie toch altijd kwijt) of dat hij het denken over de wenselijkheid van jouw vertrek heeft gedelegeerd aan Jorritsma. Of Kaag aan Ollongren.

  Kanker is niet besmettelijk, maar de karakterkanker waar Mark Rutte aan lijdt is daarop beslist een uitzondering.

  Die heeft een reproductiewaarde (“de R”) waarbij die van corona verbleekt.

  Dat gezegd hebbende (VVD en D66 willen alleen met het CDA samenwerken in Rutte 4 als Pieter Omtzigt geloosd wordt), wil ik het even over jou hebben.

  De enige CDA’er die jij blind kunt vertrouwen, je vrouw, stuurde gisteren ook een tweet de wereld in.

  Die tweet suggereert dat jij, de niet-lijsttrekker met de meeste stemmen, je niet laat wegwerken door het tuig van VVD, D66 (en CDA) dat verantwoordelijk is voor (onder veel meer) de misdadige Toeslagenaffaire.

  Persoonlijk ben ik ook geneigd te zeggen dat wat gisteren gebeurde jou eigenlijk éxtra verplicht om de komende vier jaar in de Tweede Kamer uit te zitten. Er was al je mandaat van 342.472 kiezers (en de morele support van een veelvoud daarvan). Er is nu de wetenschap bijgekomen dat VVD en D66 je willen elimineren uit de Kamer en dat een tussentijds vertrek naar een leuk baantje elders zal worden uitgelegd als buigen voor de terreur van het partijkartel, waartoe je eigen partij ook behoort.

  Dus ik hoop wat dat betreft dat je de komende vier jaar in de Tweede Kamer blijft.

  Tegelijkertijd maak ik me op menselijk gebied ernstig zorgen over jou.

  Je weet zó veel van onfrisse zaken die je niet meer in je portefeuille hebt en wat je niet met de buitenwereld hebt gedeeld.

  En waar ligt hun grens?

  Hoever willen ze gaan om jou kalt te stellen?

  Ik moest gisteren veel denken aan mijn oud-Panorama-collega Fred de Brouwer.

  Fred de Brouwer kwam op vrijdag 14 maart 2014 bij een verkeersongeluk in zijn woonplaats Chonburi in Thailand om het leven. Hij reed op een scooter en werd overreden door een witte auto, die hem volgens getuigen gemakkelijk had kunnen ontwijken. De dader is nooit gepakt.

  Saillant detail is dat Fred de Brouwer op dat moment een afspraak had met de redactie van het programma Pauw en Witteman om naar Nederland te komen. Hij was van plan het stilzwijgen te doorbreken over een zaak waarin de Utrechtse rechtbank juist in die week getuigen verhoorde.

  De zaak betrof een prominent VVD-lid (dat overigens nooit veroordeeld is).

  Jij kent dat prominente VVD-lid.

  Goed zelfs.

  Sterker nog: het was de eerste zaak waarin jij je had vastgebeten, waarin Mark Rutte jou zou hebben gedwarsboomd.

  Weet je nog?

  Wat ik bedoel, Pieter: Nederland wil je graag als ‘beste Kamerlid ooit’ in de Tweede Kamer houden, maar het is nog veel belangrijker dat je vrouw haar man en je dochters hun vader houden.

  Dus ik zou het uit menselijk oogpunt, nu dit land toch stuk is, heel goed begrijpen als je de komende tijd de “functie elders” in een mooi buitenland aanvaardt die VVD en D66 voor je gaan regelen.

  Pas alleen wel goed op in het verkeer…

  Sterkte en groet,

  JanD



  1 reacties :

  Verontruste zei

  Hoewel geen CDA liefhebber sluit ik me hierbij aan. Mijnheer Omzicht en familie veel sterkte. U heeft gezorgd voor nog enig vertrouwen in wat er over is van wat ze politiek noemen.

  Een reactie posten