Nuttige idioten helpen links bij uitsluiten van rechts

Datum:
 • woensdag 20 januari 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Het schijnbare monopolie op fatsoen
  19 januari 2021 - Wouter Roorda


  Nuttige idioten helpen politiek links een belangrijk deel van het politieke spectrum in Nederland uit te sluiten. Niet alleen worden partijen als FvD en PVV kaltgestellt, mensen met rechtse opvattingen worden monddood gemaakt of op een maatschappelijk zijspoor gerangeerd. Links claimt het monopolie op fatsoen, aldus betoogt Wouter Roorda.

  Wie wijst naar links, krijgt niet alleen allerlei linkse figuren en (gesubsidieerde) organisaties achter zich aan. Hij of zij loopt ook het risico mikpunt te worden van politiek-correct rechts. Daardoor blijft extreemlinks buiten schot en wordt zelfs salonfƤhig. Gekrakeel in politieke jongerenclubs had vorig jaar een heel verschillende uitwerking op de politieke moederorganisaties. Het opereren van extreemrechtse krachten binnen FvD leidde tot wekenlange ophef en betekende bijna de ondergang van die partij. Dat er binnen jongerenorganisatie ROOD van de SP een groep opereert die zich Communistisch Platform noemt en die zich voorbereidt op de gewapende strijd, leidde tot weinig ophef.

   

  Linkse verontwaardiging

  Het wijzen op de banden met de Moslimbroederschap van Kauthar Bouchallikht ontlokte een storm van linkse verontwaardiging. Interviews bij DitisM en in Trouw moesten haar onschuld bewijzen. Jesse Klaver tweette dat Kauthar “moslim, vrouw en jong” is. Intersectionaliteit is blijkbaar voldoende om elke discussie te smoren. Een groot aantal organisaties lanceerde een petitie. Freek Jansen was al veroordeeld door links Ć©n rechts voordat hij een weerwoord kon geven.

  Linkse activisten maken via bijvoorbeeld Indymedia tal van privĆ©gegevens bekend van bestuurders, ambtenaren en mensen die zij labelen als extreemrechts. Tegelijkertijd rapporteren zij zich een slag in de rondte om Twitteraccounts als Vizier op Links en Links Ontmaskerd het zwijgen op te leggen, die wel binnen de wet opereren. De inhoud van deze accounts is besmet. Veel rechtse twitteraars voelen zich daarom genoodzaakt afstand te houden. Mensen die publiekelijk als rechts uit de hoek durven te komen zijn vaak financieel onafhankelijk of gepensioneerd (of beide). Zonder anonimiteit dreigt anders een leven aan de publieke zijlijn. Op links is er altijd wel een gesubsidieerd vangnet.

   

  Vergrootglas

  Terwijl de linkse gelederen zich rond Kauthar Bouchallikht sloten, gingen websites als GeenStijl en TPO voorop in wat nog het meest weg had van een georkestreerde aanval op FvD. Het overkwam Baudet vaker en ook mensen als Sid Lukkassen, Wierd Duk en Joost Niemƶller krijgen regelmatig policor rechts over zich heen. Daarmee is niet gezegd dat de teloorgang van FvD is veroorzaakt door buitenstaanders. Integendeel. Er stonden echter heel wat ook rechtse mensen klaar om de partij over het randje te duwen.

  Het gedrag van rechtse activisten ligt onder een vergrootglas en mensen worden al snel geframed als racistisch, extreemrechts, islamofoob etc. Individuele gedragingen worden hele groepen aangerekend, waar dat bij andere bevolkingsgroepen al gauw leidt tot aangiftes. Gedrag is kwalijk afhankelijk van wie het doet. De Blokkeerfriezen werden ook in wat doorgaat voor rechtse media ferm veroordeeld, terwijl het gooien van rotsblokken in zee door Greenpeace of een blokkade van klimaatactivisten (ook door de rechter) wordt gezien als gerechtvaardigd activisme.

   

  Slachtofferschap

  Clubs als KOZP maken hier handig gebruik van door zich als slachtoffer op te stellen. Het deels overschilderen van een muurschildering in Amsterdam en het verstoren van een KOZP-bijeenkomst in Den Haag werden, ondanks de gebrekkige bewijzen, breed uitgemeten in de Tweede Kamer. Iemand als Mitchell Esajas is daar kind aan huis om te klagen over het systemische racisme waar zwarte mensen, ook volgens premier Rutte, het slachtoffer van zijn. Dat het kantoor van een organisatie als Cultuur onder Vuur meermaals is beklad en hetzelfde geldt voor huizen van PVV’ers, FvD’ers en mensen van de IND leidt niet tot hoorzittingen of mediaophef. Dat FvD en PVV geen politieke bijeenkomsten kunnen organiseren zonder incidenten is hun eigen schuld, vinden niet alleen linkse mensen.

   

  Intimidatie

  Het duurde lang voordat rechtse media durfden opschrijven dat KOZP een extreemlinkse organisatie is met nauwelijks aanhang en Zwarte Piet onderdeel is van de Nederlandse cultuur. Bang als ze waren om voor racist te worden uitgemaakt.

  Media citeren gretig Sylvana Simons als zij zegt dat KOZP geweldloos opereert, terwijl al jaren niet alleen kinderen maar ook winkeliers, bedrijven, scholen, kinderopvangorganisaties en zelfs particulieren worden geĆÆntimideerd. Resultaat is dat bedrijven eieren voor hun geld kiezen en Zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen. Als er iemand verkleed als Zwarte Piet bij het huis van Akwasi verschijnt, hebben links Ć©n rechts het over onacceptabele intimidatie.

  Bedreigingen aan het adres van KOZP-activisten als Afriye en Akwasi brengen de media prominent. De intensieve samenwerking met officier van justitie Jacobien Vreekamp leidde ertoe dat de bedreigers van Clarice Gargard en Sylvana Simons hun straf niet ontliepen. De duizenden doodsbedreigingen aan het adres van Geert Wilders leiden zelden tot een veroordeling en laten bijna iedereen koud, zo lijkt het.

   

  Verdienmodel

  Bij de publieke omroep laat men ontwikkelingen binnen rechtse partijen duiden door extreemlinkse activisten als Chris Aalberts en Merijn Oudenampsen. Hun enige agenda is deze partijen in een kwaad daglicht stellen. Beiden hebben een verdienmodel gemaakt van hun activisme. Aalberts komt daarbij niet verder dan het intrappen van open deuren en het ventileren van geruchten, roddel en achterklap. Oudenampsen profileert zich als wetenschappelijk onderzoeker van extreemrechts. De definitie daarvan is door hem nogal opgerekt. Het aantal mensen dat zich, betaald door de overheid, bezig houdt met het onderzoeken (en dus bestrijden) van ‘extreemrechts’ in Nederland benadert waarschijnlijk het aantal mensen dat daadwerkelijk onder deze noemer valt.

  PVV’ers komen zelden aan bod in de meeste media. Als ze al worden uitgenodigd is het om te verschijnen voor een soort tribunaal, waar ze logischerwijs voor bedanken. Zodra andere soorten extremisten in opspraak raken, wordt snel een link naar extreemrechts gelegd (andersom nooit), want extreemrechts is pas echt gevaarlijk. Een ‘belangrijke speler’ als Akwasi blijft zo steeds buiten schot.

   

  Beproefde methode

  Na het “One down” van de Amsterdamse GroenLinkse wethouder en cryptocommunist Groot Wassink opende Hanna Luden in Trouw de aanval op Martin Bosma, door zijn kritiek op de persoon Soros te framen als antisemitisme. De beproefde methode, bedoeld om na Forum de PVV te doen kelderen. Hypocriet is dat degenen die het hardst “antisemitisme” schreeuwen zelf de staat IsraĆ«l fascistisch noemen en van genocide beschuldigen, producten uit IsraĆ«l willen boycotten, aanvallen op een Joods restaurant in Amsterdam laten begaan en antisemitische VN-resoluties tegen IsraĆ«l steunen.

   

  Mainstream links

  Hoe kan het dat links overal mee weg lijkt te komen, terwijl elk incident op rechts wordt uitvergroot en opgeblazen om vervolgens van links tot rechts te worden veroordeeld? Dat heeft te maken met wat ‘fatsoenlijk’ is en wat niet uitsluitend wordt bepaald door links. Iedereen die buiten de lijntjes kleurt is af. De afgrenzing naar de extreemlinkse kant is echter nogal schimmig. Gematigd links ziet radicaal links als een zuiverder versie van zichzelf.

  Extreemlinkse activisten strijden met dezelfde goede intenties voor dezelfde goede zaken, al is wat ze willen niet altijd even realistisch. Daardoor zijn radicale organisaties als KOZP, BLM, Antifa en de Internationale Socialisten het voetvolk, en soms ook het breekijzer, van mainstream links. Zo is samen demonstreren al jarenlang vanzelfsprekend, bijvoorbeeld tijdens die ‘te belangrijke’ demonstraties op 1 juni 2019 (Black Lives Matter) en 10 januari 2021 (tegen fascisme).

   

  Nuttige idioten

  Op rechts is dat totaal anders. Als de boodschapper niet deugt, dan geldt dat automatisch ook voor de boodschap. Alle energie en aandacht richt zich vervolgens op het monddood maken van de boodschapper. Een deel van wat doorgaat voor rechts doet hier graag aan mee en wedijvert met links om meer radicale lieden op rechts te corrigeren als ze dingen zeggen of benoemen die links taboe of onfatsoenlijk vindt. Daarbij negeren ze dat links zichzelf niet aan dergelijke regels onderwerpt, want daar heiligt het doel de inzet van alle middelen. Deze lieden, die zichzelf beschouwen als rechts, zijn de ‘nuttige idioten’ die goede sier willen maken met hun deugen en/of bang zijn om zelf voor onfatsoenlijk te worden uitgemaakt.

   

  Daarmee is niet gezegd dat alle kritiek verboden is, maar alleen dat je je niet meteen op commando hoeft te voegen in het linkse koor.

   

  Linkse dominantie

  Zo lang links bepaalt wat ‘fatsoenlijk’ is en wat niet, wordt een de facto cordon sanitaire opgetrokken voor elke partij rechts van de niet meer zo rechtse VVD. Daardoor ‘dwingt’ men partijen als VVD en CDA, waar bovendien de kaders linkser zijn dan de kiezers, met linkse partijen in zee te gaan. JA21 lijkt zich door het veelvuldig gebruik van de term ‘fatsoenlijk rechts’ al bij voorbaat te onderwerpen aan de linkse dominantie.

  Dat niemand van de mainstream politieke partijen een punt maakt van de samenwerking met het extreemlinkse GroenLinks, vat de kern van mijn betoog in Ć©Ć©n zin samen.
  0 reacties :

  Een reactie posten