UvA krijgt felle kritiek na reactie op Gezond Verstand: ‘Dit is wat mij betreft de grens’

Datum:
 • zaterdag 31 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft laten weten afstand te doen van de uitlatingen van emeritus hoogleraar Karel van Wolferen in het blad Gezond Verstand.


  30-10-2020

  Volgens de UvA ‘doen zijn publicaties afbreuk aan betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek en het verspreiden van feitelijke informatie, bijvoorbeeld als het gaat om corona’.

  “De UvA betreurt het dat één van haar emeriti bijdraagt aan desinformatie over grote problemen als het coronavirus en klimaatverandering,” aldus de universiteit in een verklaring.

  Gezond Verstand, waar Van Wolferen hoofdredacteur van is, ligt sinds deze week in de winkel. Op social media laat het blad weten dat de eerste 100.000 exemplaren binnen 2 dagen zo goed als uitverkocht zijn en dat er weer een nieuwe voorraad opgestuurd is. “Abonnementen en verkopen hebben onze verwachtingen al ruim overstegen.”

  Dit is wat mij betreft de grens. Ik hoop oprecht dat velen mij zullen volgen

  De reactie van de UvA zet bij velen kwaad bloed, zelfs bij mensen die aan de universiteit verbonden zijn. Zo schrijft Colette Sibbel in een bericht op LinkedIn: “Zo gaat dus de Universiteit van Amsterdam (ook mijn universiteit) om met persvrijheid en vrijheid van denken. Ik ben zo ontzettend klaar met dit schaamteloos cancelen door een stelletje hoog in de boom gehesen mafketels bij deze instelling. Ik heb vandaag meteen mijn jaarlijkse bijdrage aan de UvA beëindigd. Niet omdat ik het eens ben met het krantje van de voormalig hoogleraar, maar omdat ik de autoritaire denkwijze van de UvA zat ben. Sterker nog: ik schaam me dood voor de manier waarop al jaren niet welgevallige zienswijzen worden onderdrukt.”

  Ze voegt toe dat de kwaliteit van de UvA op wereldniveau erbarmelijk is, als gevolg van interne politiek, terwijl de lange arm boven de maat is. “Dit is wat mij betreft de grens. Ik hoop oprecht dat velen mij zullen volgen.”

  Nadat de NOS had gemeld dat er klachten waren ingediend na reclame voor Gezond Verstand in het Ster-blok op Radio 1, schreef Sibbel: “Och, och, och, wat een triestige bedoening toch weer bij de NPO. Krijgen de auteurs misschien ook nog eens aandacht of wordt het weer een media één-tweetje?”
  5 reacties :

  Anoniem zei

  Deze mevrouw werkt niet aan de UvA.

  Anoniem zei

  Anoniem 1, waar staat te lezen dat deze mevrouw aan de UvA werkt? Zou ze er misschien gestudeerd kunnen hebben? Het moet u toch bekend zijn dat de universiteiten een bolwerk van het extreem linkse gedachtengoed zijn?
  Dat geldt overigens tegenwoordig voor het gehele onderwijs waar je als ouder zijnde je kinderen eigenlijk niet meer naar toe wil sturen.

  Anoniem zei

  Anoniem 2, er staat dat zij aan de UvA verbonden is. Dat is zij niet.

  Anoniem zei

  Anoniem 1,3: Verbonden zijn is heel iets anders als ergens werken zoals u eerder aangaf.

  Anoniem zei

  Zij heeft er ooit gestudeerd. Dat betekent niet dat zij nu aan de UvA verbonden is.

  Een reactie posten