BRIEFJE VAN JAN – Aan Hugo de Jonge

Datum:
 • woensdag 1 juli 2020
 • in
 • Categorie:
 • Ik heb zó’n zin in de parlementaire enquête naar de coronacrisis

  Door:  ,  30 juni 2020
  Meneer De Jonge,

  Tijdje niet gesproken!

  Hoe vindt u zelf dat het gaat?

  Neem dat CDA-lijsttrekkerschap.

  Toen Wopke Hoekstra afhaakte, dacht u dat het een gelopen race was. U wist wel dat Mona Keijzer zou meedoen om haar tweede plaats op de lijst en een ministerschap in het volgende kabinet veilig te stellen. Maar die was bij een verkiezing door leden van het CDA kansloos. Want een vrouw.

  U had nooit verwacht dat Pieter Omtzigt zich zou melden.

  Een normaal gesproken kansloos ongeleid projectiel dat (wellicht vanwege zijn stoornis in het autistisch spectrum, wellicht vanwege een groot hart) weigert politieke spelletjes te spelen over de rug van de burger.

  En dat uitgerekend nú, met de Toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, zijn grootste successen boekt in de strijd tegen de criminele overheid.

  Zeg maar: volgens de Tien Geboden leeft.

  Dan u.

  U krijgt uitgerekend op dit moment de rekening gepresenteerd van uw misdadige optreden in de eerste maanden van de coronacrisis.

  Dat u de mensen in de zorg liet barsten door ze beschermingsmiddelen te onthouden, in gevaar bracht door het gebruik van wel aanwezige beschermingsmiddelen te verbieden en zelfs opdroeg gewoon te gaan werken als ze mogelijk besmet waren met het coronavirus, zijn ze in die sector niet vergeten.

  Vorige week, op een voor uw eigen carrière tactisch gezien slim moment, maakte u vol trots bekend dat de medewerkers in de zorg voor al hun extra inspanningen een bonus van 1000 euro gaan krijgen.

  U had daarbij echter zoveel haast (binnen twee weken is de lijsttrekkersverkiezing) dat u vergat om met de werkgevers in de zorg af te spreken wie recht hadden op die bonus en wie niet.

  En nu zeggen die werkgevers: “Zoek het maar lekker uit, De Jonge!”

  Ze weigeren om te kiezen welke van de 1,2 miljoen zorgmedewerkers wel en welke geen recht hebben op die bonus. “Als werkgevers gaan we geen tweespalt binnen organisaties zaaien”, zeggen ze.

  En terecht.

  Zo zetten ze u in uw hemd.

  Zonder dat dat ten koste gaat van de mensen voor wie de zorgmedewerkers dag en nacht en vaak met gevaar voor de eigen gezondheid keihard hebben gewerkt toen u werkte aan de grote Hugo de Jonge-campagne.

  Zeg maar: in de geest van Pieter Omtzigt.

  Ik heb zó’n zin in de parlementaire enquete naar de coronacrisis.

  Want áls u op dat moment leider van het CDA bent, weten we in elk geval dat het dan snel einde verhaal is.

  Dat beschouwen we tegen die tijd maar als postume genoegdoening voor de kwetsbare mensen die u in de eerste helft van 2020 in eenzaamheid heeft laten stikken.

  Létterlijk heeft laten stikken…

  Groet,

  JanD

  0 reacties :

  Een reactie posten