Het censuurvirus heeft YouTube bereikt

Datum:
 • zondag 24 mei 2020
 • in
 • Categorie: , ,

 • OpinieZ

  Zonder vrijheid van meningsuiting geen democratie


  Het censuurvirus heeft YouTube bereikt

  Zonder vrijheid van meningsuiting geen democratie


  De wereld is in de greep van het COVID-19 virus en alle gevolgen van dien. Beelden van social distancing, mondkapjes en het leed van mensen zijn de hele dag in de media te zien. En ’s avonds tijdens de talkshows dezelfde gesprekken over de gevolgen van Corona en dat sector-X en sector-Y zo hard getroffen worden. Toch is er ook een ander merkwaardig virus dat zich over de wereld verspreidt: het censuurvirus.

  YouTube

  Een mooi voorbeeld hiervan is een interview bij CafĆ© Weltschmerz met huisarts Rob Elens (die overigens afgelopen zondag bij Op1 zat) over een geneesmiddel voor het virus, namelijk hydroxychloroquine in combinatie met zink en antibiotica. Op basis van ervaringen van meerdere artsen die deze therapie hebben toegepast, inclusief Elens, kon de conclusie getrokken worden dat deze aanpak in sommige gevallen wel degelijk kan helpen. Maar deze alternatieve medicijn-mix staat natuurlijk haaks op de richtlijnen die de ‘fantastische’ WHO heeft opgesteld. De CEO van YouTube heeft tijdens een interview in het programma Reliable Sources van CNN gezegd dat dergelijke video’s van het videoplatform verwijderd zullen worden.
  Maar is het wel goed om alleen de richtlijnen van de WHO te volgen? Ik denk het niet. Op 14 januari jongstleden was de WHO ervan overtuigd dat het virus niet van ‘mens op mens’ overdraagbaar was. Het RIVM, dat in nauw contact staat met de WHO, meldde nog op 11 februari dat zonder klachten het virus niet verspreid kan worden en op 5 maart werd er gesteld dat er geen reden was om evenementen te schrappen. Natuurlijk is dit allemaal heel makkelijk gezegd eind mei, maar het laat toch zien dat de WHO en het RIVM er ook naast kunnen zitten en dus imperfect zijn.

  Jensen

  Zo zijn er nog meer voorbeelden van het censuurvirus te noemen. Neem bijvoorbeeld Robert Jensen, die in een video het Stop De Lockdown-shirt introduceerde. YouTube heeft deze video er echter afgehaald, want het gaat tegen de richtlijnen van de supranationale organisatie in. Een ander voorbeeld is epidemioloog Knut Wittkowski die argumenten opnoemt tegen de lockdown. YouTube kwam daar ook even met de censuurbezem langs om die video ‘schoon te vegen’. Dezelfde reden natuurlijk als eerder genoemd.
  Laura Ingraham guest says coronavirus is over, "we have immunity and we don't have to think about it anymore"
  308 people are talking about this

  Out of Shadows

  En wat te denken van de documentaire Out Of Shadows? Het is een documentaire die niet Corona-gerelateerd is, maar allerlei onthullingen doet over wat er speelt in Hollywood, MK-Ultra (een project van de CIA om mensen zo ver te krijgen een moord te plegen) en Pizzagate (een onderwerp waar veel complotdenkers mee bezig zijn). Het is natuurlijk makkelijk om deze documentaire weg te zetten als ‘onzin’ en ‘complotgekte’. Maar er worden gewoon onthullingen gedaan die gebaseerd zijn op feiten en (gelekte) documenten.
  Er was heel veel aandacht voor deze documentaire op Twitter, en hij werd goed bekeken op YouTube maar kwam nooit trending te staan. Waarom niet? Dat is niet helemaal duidelijk, maar het is opvallend dat de inhoud tegen de mainstream ingaat en dus quasi-gecensureerd wordt. Veel mensen valt de ontwikkeling van dit patroon op YouTube op. Er is zelfs een speciale website genaamd CensorshipYoutube om te melden of YouTube weer een piek vertoont in het censuurvirus.
  Google and YouTube are getting rid of results! If you look for the ‘Out of Shadows’ documentary you get nothing!! The only way to get to it is from this link: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=MY8Nfzcn1qQ  - they’re also getting rid of the video “PedoGate 2020”! THEYRE CENSORING!! 12M VIEWS
  View image on TwitterView image on Twitter
  74 people are talking about this

  LondonReal

  Brian Rose is wat mij betreft een held. Hij is content-maker en eigenaar van LondonReal, een videoplatform met interviews over een enorme diversiteit aan onderwerpen. Persoonlijke ontwikkeling, politiek, COVID-19, 5G en vrijheid van meningsuiting komen allemaal aan bod. Ik vind het een goed platform omdat Rose heel veel mensen uitnodigt met diverse ideeĆ«n en meningen. Discussies zijn dan ook eerder regel dan uitzondering.
  Zo heeft Rose al meerdere keren de volgens Wikipedia als complotdenker bekendstaande David Icke te gast gehad om te praten over COVID-19 en de link daarvan met 5G. Icke is voormalig professioneel voetballer, voetbalverslaggever voor de BBC en momenteel onderzoekt hij ‘wat en wie de wereld werkelijk beheersen’. Het gesprek tussen David Icke en Brian RosĆ© is heel bekend en spraakmakend geworden, maar YouTube heeft het gecensureerd. Reden: ‘Misleading information‘, zo meldt The Sun.

  Alex Jones

  Icke is niet de enige die een podium kreeg bij LondonReal. Misschien wel de meest bekende complotdenker ter wereld, de paleoconservatief Alex Jones was er ook te gast. Jones is al een tijd van YouTube af. Hij kwam bijvoorbeeld met het idee dat de schietpartij op Sandy Hook Elementary School (2012) geacteerd was (later teruggenomen) en dat de hele wereldelite satanisch en pedoseksueel is.
  Jones is na de ban van YouTube en ook van andere platforms als Spotify en Apple Podcast, zijn eigen site begonnen genaamd Infowars.com en Banned.Video om zijn verhaal (en vele andere) te verkondigen. Alex Jones is niet de enige die een eigen platform gecreĆ«erd heeft. Brian Rose is daar momenteel ook mee bezig. Hij is er namelijk van overtuigd dat de vrijheid van meningsuiting alleen nog op het vrije internet kan zegevieren.

  De mond gesnoerd

  Crisis doesn’t create character; it reveals it,” is een quote van Denis Leary. Het zegt wat over deze crisistijd nu extreem veel video’s van YouTube worden gehaald. Waar iedereen vroeger dacht dat YouTube de bron zou zijn voor vrijheid van meningsuiting, blijkt het in crisistijd een bron van censuur te zijn.
  Het maakt me niet uit of er linkse mensen, rechtse mensen, complottheorieƫn, moslims, satanisten, christenen, milieuactivisten, nexiteers, anti-vaxxers en noem maar op zijn of haar mening verkondigen: niemand mag de mond gesnoerd worden in een democratie. Ik ben zeker geen complotdenker maar het is goed die steeds groter wordende groep erbij te betrekken.
  Het non-argument van: “In sommige landen is er niet eens vrijheid van meningsuiting,” maakt mij kwaad. Hoe kun je nou een democratisch Westers land vergelijken met bijvoorbeeld China of Noord-Korea? Helaas zijn er ook mensen die doorslaan in die vrijheid, maar het is lastig de grens te trekken tussen wat wel en niet mag. Die grens is voor iedereen natuurlijk anders. Ik denk zelf dat de grens ligt bij het verhinderen dat andermans mening geuit kan worden en die enigszins te accepteren. Oproepen tot geweld bijvoorbeeld kunnen natuurlijk niet. Prediken dat ‘ongelovigen’ de mond moeten worden gesnoerd en gedood valt dus buiten die vrijheid.

  Vrijheid van meningsuiting

  Ik ben van mening dat er zonder vrijheid van meningsuiting geen democratie is, ongeacht welke mening je hebt (die binnen de lijnen valt). Onafhankelijk via eigen websites het vrije woord vieren gaat het ‘nieuwe normaal’ worden voor veel content-makers. Dus maak jezelf niet alleen van Twitter, Facebook en YouTube afhankelijk, maar ga breder kijken!
  We zijn natuurlijk allemaal gericht op bepaalde media, maar het internet is zoveel groter dan alleen die paar websites. Want je wilt toch niet onderworpen zijn aan een medium waar een heel eng virus heerst?
  OpinieZ

  Over de auteur

  Rowan van de Poll
  Rowan van de Poll

  Student journalistiek, binnenkort ook student politicologie. Vice-voorzitter van de Jongerenraad Barneveld.

  0 reacties :

  Een reactie posten