93,5 procent potentieel geschikte bedrijfsdaken heeft nog geen zonnepanelen

Datum:
 • woensdag 2 oktober 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon bekleedt met 27 procent van het belegde dakoppervlakte de derde plaats.

  2-10-2019

  93,5 procent potentieel geschikte bedrijfsdaken heeft nog geen zonnepanelen

  Uit de benchmark ‘Zon op bedrijfsdaken’ van Over Morgen blijkt dat 93,5 procent van de geschikte bedrijfsdaken in Nederland met een oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter nog geen zonnepanelen heeft.

  Het adviesbureau stelt dat Nederland circa 37.000 panden telt met een dakoppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter die geschikt zouden kunnen zijn voor het opwekken van zonne-energie. ‘Een gemiste kans, want als de helft van deze daken wordt bedekt met zonnepanelen, dan kunnen alle huishoudens in Nederland worden voorzien van duurzame elektriciteit’, stelt Frans Latjes, adviseur zonne-energie. ‘Het gaat om de productie van 25 terawattuur elektriciteit.’
  140.000 hectare
  Het gezamenlijk oppervlak van de 37.000 daken is volgens Over Morgen bijna 140.000 hectare. Uit de benchmark blijkt dat gemiddeld 6,5 procent van het potentiële oppervlak van deze bedrijfsdaken nu is voorzien van zonnepanelen.
  Een groot deel van de bedrijfsdaken kan volgens het adviesbureau niet worden benut, omdat bijvoorbeeld de draagkracht onvoldoende is of omdat de afstand tussen het pand en het elektriciteitsnet te groot is. Om in kaart te brengen in hoeverre het potentiële dakoppervlak nu is benut en waar kansen liggen voor een duurzame leefwereld, heeft Over Morgen de benchmark uitgevoerd op basis van openbaar beschikbare data, waaronder recente lijsten over de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).
  Waddeneilanden scoren het beste
  In de benchmark is per gemeente gekeken naar het percentage van het beschikbare dakoppervlak dat op dit moment is benut voor de opwek van zonne-energie. Hieruit blijkt dat  2 Waddeneilanden – Schiermonnikoog en Vlieland – het hoogste percentage van het beschikbare dakoppervlak hebben benut, te weten respectievelijk 64 procent en 34 procent. Daarna completeren de gemeenten Hollands Kroon met 27 procent, Dronten met 25 procent en Pijnacker-Nootdorp met 23 procent de top 5. 

  Solar Magazine


  2 reacties :

  0Dekker zei

  Alle daken vol, een nieuw miljarden kostend elektriciteitsnet omdat het huidige volstrekt onvoldoende capaciteit heeft, nieuwe kern-, kolen-, pellet- centrales omdat tijdens zonloze en windloze periodes Nederland van stroom moet worden voorzien. Meer centrales omdat er veel meer elektra zal worden verbruikt ivm. warmtepompen, elektrische auto's enz. Gaat prima zo in dit landje, de burgers betalen het gelag.

  Anoniem zei

  In de klimaatwet staat al dat alle daken gevorderd kunnen worden. De staatsgreep is compleet.

  Een reactie posten