Opinie: Standpunt van Castricum verdient navolging in regio

Datum:
  • zondag 16 februari 2020
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Zijn telefoon stond roodgloeiend nadat hij in deze krant zijn ongezouten mening had gegeven. Niet alleen instemming maar ook bezorgde telefoontjes van medebestuurders in de regio: liep Binnendijk niet op de troepen vooruit?
    Niet alleen Castricum, maar zeer waarschijnlijk geen enkele gemeente zit te wachten op windmolens in het buitengebied. Neem nou dat blauwe geval langs de A9 bij Heemskerk. Je ziet hem al van verre staan. Je reinste horizonvervuiling. En het er maar één. Je moet er toch niet aan denken dat de laatste open stukken landschap in deze dichtbebouwde regio worden volgezet met die metershoge masten.
    En dan het geluid. In de Kop van Noord-Holland, waar aanzienlijk meer ruimte is dan hier, klagen omwonenden vaak al over het geraas, waar ze niet van kunnen slapen. Ze ergeren zich aan de slagschaduw die bij een bepaalde stand van de zon maakt dat het lijkt alsof het licht aan en uit gaat.
    Vanwege de Regionale Energiestrategie (RES) moeten de dertig RES-regio’s in Nederland zelf met plannen komen om duurzame energie op te wekken. Het gaat in totaal om 35 terawatt (TWh) dat in de regio’s opgewekt moet worden. Dat kan met zonneweides, maar natuurlijk ook met windmolens. Alle RES-regio’s hebben kaarten gekregen met mogelijke plaatsen waar die molens kunnen komen te staan. In Castricum schrok de wethouder zich een ongeluk toen hij het hele buitengebied én de duinen ingekleurd zag als zoeklocatie voor windmolens.
    Tijdens overlegrondes met inwoners kwam hij tot de conclusie dat er geen enkel draagvlak voor is. En dus nam hij een besluit: geen windmolens in Castricum. En als die toch in het concept-RES komen, dan neemt het college ’reparatiemaatregelen’.
    Dit standpunt verdient navolging in de buurgemeenten: neem een voorschot op het uiteindelijke RES-rapport en zeg alvast ’nee’ tegen windmolens.
    En dan is natuurlijk de vraag wat er wél moet gebeuren om duurzame energie op te wekken. Niks doen is geen optie. De uitstoot van CO2 moet omlaag. Het klimaat warmt op, daar is geen speld tussen te krijgen.
    Maak gebruik van de platte daken in de bebouwde kom. Grote flats, scholen, parkeergarages, bedrijfsgebouwen. Niemand die zich er aan stoort als daar zonnepanelen liggen. Werk intussen aan een beter elektriciteitsnet zodat er ruimte is voor particulieren om massaal op zonnepalen over te stappen. Kies voor slimme en innovatieve oplossingen die het landschap sparen.
    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten