Hollands Kroon achter in rij bij aanleg nieuwe windparken in Noordkop

Datum:
  • dinsdag 21 januari 2020
  • in
  • Categorie: , , ,
  • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA
    De gemeente Hollands Kroon is voorlopig niet aan de beurt waar het gaat om nieuwe windparken, zonneweides of geothermische projecten. ,,Het is nu eerst aan anderen om een bijdrage te leveren’’, zegt wethouder Theo Meskers.


    Mike Deutekom 21-1-2020
    Hij reageert daarmee op het artikel ’Stroom voor andere regio’s’ dat gisteren in deze krant stond. Bezoekers van een informatieavond in Schagen concludeerden daar dat de Kop van Noord-Holland het ’vuile werk’ moeten opknappen voor andere regio’s in het land die te weinig duurzame energie produceren.

    Deel

    ,,Als gemeentebestuur van Hollands Kroon kunnen wij daarover zeggen dat er van ons voorlopig geen grote bijdrage op dit gebied kan worden verwacht. We hebben al het project ’zon op dak’ gestart en ook op het gebied van windenergie en geothermische energie hebben wij al een flinke bijdrage geleverd. Het is nu eerst aan anderen om hun deel te leveren’’, stelt Meskers.
    ,,Het is niet dat Hollands Kroon kritisch tegenover de voortgaande energietransitie aankijkt, zeker niet. We blijven als gemeente meebewegen. Maar bij een verdere regionale verdeling zal Hollands Kroon er niet als eerste bij zijn. Het is niet zo dat onze gemeente maar vrij gebruikt kan worden voor een ongebreidelde groei aan duurzame energieprojecten.’’
    De wethouder zegt zich bij deze opstelling gesteund te voelen door buurtgemeenten Schagen en Den Helder. ,,Die staan hier constructief in, kijken niet gelijk naar Hollands Kroon als hiervoor een inspanning moet worden geleverd.’’
    Meskers wil samen met Den Helder werken aan de mogelijkheden voor waterstof. ,,We willen bijvoorbeeld het gasoverslagstation van de NAM in de Wieringermeer - dat straks niet meer gebruikt wordt - gaan gebruiken voor waterstof voor grootverbruikers op energiegebied. Dat is vlak bij Agriport. De CO2 die vrijkomt bij het produceren van waterstof kan dan in de kassen worden gebruikt, net als de elektriciteit gebruikt kan worden in de datacenters op Agriport.’’
    Noordhollands Dagblad

    2 reacties :

    Anoniem zei

    Een bijkomend probleem is dat de verlichtingsregels die gelden voor een dergelijke turbines zijn gemaakt voor als men 1 enkele turbine plaatst.
    Nu plaatst men er 100 en lijkt het wel de wallen met al die rode lampen in de nacht en witte overdag.
    Men zal de regels dienen aan te passen anders is het nachts nergens meer donker en worden mensen gek van al die knipperende rode lampen.
    Moet je nu eens vanuit Aartswoud de Wieringermeer inkijken....

    Anoniem zei

    Vanuit de Noordkant bekeken is de Wieringermeer al veranderd in één groot rode knipperlicht festival. Als het aan de provincie licht dan komen er ook van die subsidiepalen in het Amstelmeer.

    Een reactie posten