Rabo-deskundige bij Miljoenenontbijt in Alkmaar: ’flexibilisering arbeidsmarkt is doorgeschoten’

Datum:
  • woensdag 18 september 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Als de stikstofproblematiek niet snel wordt opgelost en er niet echt meer huizen worden gebouwd, blijft een koophuis voor veel mensen onbereikbaar, aldus onderzoeker Rogier Aalders van de Rabobank tijdens het Miljoenenontbijt in Alkmaar.



    Netwerken vanaf 7 uur ’s ochtends met een broodje en een kop koffie of een glas jus d’orange om daarna in anderhalf uur tijd worden bijgepraat over de miljoenennota. Het zijn de vaste ingrediënten van het Miljoenenontbijt dat voor de tiende keer werd gehouden in Alkmaar.
    Naast de hoofdspreker - dit keer Arthur van Dijk, de commissaris van de Koning van Noord-Holland - wordt de miljoenennota traditioneel geduid door een deskundige van de Rabobank.

    Onbereikbaar

    Aalders, die econoom Wim Boonstra verving, ging in op enkele uitdagingen waar het kabinet voor staat. Eén van die uitdagingen is de woningmarkt en het feit dat een koophuis voor ’Jan modaal’ onbereikbaar is geworden. ,,De lonen lopen behoorlijk achter bij de economische groei en de huizenprijzen stijgen maar door’’, aldus Aalders.
    Een probleem dat hiermee verband houdt, is de flexibilisering van de arbeidsmarkt, die volgens Aalders is doorgeschoten.
    ,,Het aandeel jongeren tussen de 25 en 29 jaar met een vast contract is vanaf 2003 gedaald van 78 procent naar 60 procent. En zeker in deze levensfase willen mensen een huis kopen of een gezin starten.’’ Als deze jongeren een woning in de vrije sector moeten huren, blijft er volgens hem waarschijnlijk weinig over om te sparen voor een koopwoning.
    Volgens Aalders heeft het kabinet weliswaar allerlei maatregelen afgekondigd om wat te doen aan de prijsopdrijvende speculatie op de woningmarkt, maar is het onzeker of deze maatregelen een positief effect hebben. Het zou er ook toe kunnen leiden dat grote investeerders afhaken en dan worden niet de aantallen woningen gebouwd die nodig zijn.

    Kloof met bedrijfsleven

    Een terugkerend onderwerp bij het Miljoenenontbijt is de kloof tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Volgens Arthur van Dijk is het belangrijk dat bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid concreet samenwerken om niet alleen de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te bewerkstelligen, maar ook het bedrijfsleven te innoveren.
    Studente Bente Schaaf loopt stage bij de Efteling. Zij vertelde dat er een groot verschil is tussen de theorie en wat er van haar nu in de praktijk wordt gevraagd. ,,Ik houd me bezig met influencer marketing, maar dat staat niet in de studieboeken.’’
    De Alkmaarse ondernemer Martijn Apeldoorn, oud-student bij InHolland, heeft het stageplatform Talentz.nl opgericht om de kloof te helpen dichten. Hij pleit onder meer voor gastcolleges door het bedrijfsleven en voor docentstages. Hij deed een oproep richting onderwijsinstellingen om de samenwerking met het bedrijfsleven beter te faciliteren.
    Noordhollands Dagblad


    1 reacties :

    Anoniem zei

    Rogier Aalders vergeet dat de CEO van de Rabobank een belangrijke rol heeft gespeeld in het realiseren van het stikstof probleem om zo goedkoop aan grond te komen van boeren die door die regelgeving hun financiële verplichtingen niet meer konden nakomen. En krokodillentranen huilen omdat de woningbouw markt op slot gaat. https://interessantetijden.nl/2019/08/23/stikstofstrop-bedoeld-voor-boertjepesten-doet-bouwlobby-bungelen/

    Een reactie posten