Er is geen betere stad dan Den Helder bij een hittegolf

Datum:
 • vrijdag 26 juli 2019
 • in
 • Categorie:
 • DEN HELDER
  Als het echt heet wordt, is er geen stad waar je beter kunt zijn dan in Den Helder.
  Hedzer Faber 26-7-2019
  Niet alleen voor het verkoelende briesje en de frisse duik, maar ook omdat het hier zoveel minder heet wordt dan elders.
  Vrijdag was landelijk de warmste dag ooit met 40,7 graden Celsius, maar kwam het op het KNMI-meetstation op vliegkamp De Kooy niet verder dan 29,6: een verschil van elf graden.
  Evengoed werd het hier natuurlijk ook nog heet genoeg. Afgelopen donderdag was met 34,8 graden de allerheetste dag in Den Helder ooit gemeten. In het zuiden van het land ging het toen tegen de 39 graden. Vrijdag ruim 33.
  De metingen op De Kooy dateren vanaf het jaar 1906. Overigens was juli 2019 bij lange na niet de warmste van het jaar. In de eerste helft van de maand bleef het kwik in de Noordkop rond de 20 graden steken.
  Over het hele jaar tot nu toe hoort 2019 wel tot de heetste van de afgelopen ruim honderd jaar. Alleen in 2007, 2014 en 2018 was het rond deze tijd gemiddeld al warmer geweest dan nu. Vergeleken met de extreme droogte vorig jaar is het voor met name de natuur een stuk beter dit jaar.
  Met 400 millimeter neerslag in de eerste zeven maanden is 2019 tot nu toe een van de natste jaren van de afgelopen halve eeuw. Vorig jaar was er rond deze tijd nog geen 300 millimeter gevallen.

  Zonuren

  En de eeuwige strijd om de meeste zonuren? Daarin blijft deze regio vooralsnog achter bij Zeeland. Hier staat de teller op zo’n 1300 uur, maar Vlissingen zit daar rond de dertig uur boven en ook Hoek van Holland heeft er tot nu toe twintig meer.

  0 reacties :

  Een reactie posten