De wereld wordt al 30 jaar groener door CO2

Datum:
  • maandag 8 juli 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • CO2 is plantenvoeding. De vergroening van de aarde betekent meer voedsel voor dieren en een grotere gewasopbrengst voor de mens. Waarom heeft niemand het erover?

    Te midden van al het gepraat over een dreigende planetaire catastrofe die veroorzaakt wordt door de uitstoot van kooldioxide, wordt vaak een ander feit genegeerd: de wereldwijde vergroening gaat sneller dan de klimaatverandering. De hoeveelheid vegetatie die op de aarde groeit, neemt al minstens 30 jaar elk jaar toe. Het bewijs hiervoor wordt geleverd door de groeisnelheid van planten en door satellietgegevens.

    In 2016 publiceerde een artikel van 32 auteurs uit 24 instellingen in acht landen dat satellietgegevens analyseerde en tot de conclusie kwam dat de groene vegetatie in de afgelopen dertig jaar met ongeveer 14% was toegenomen. De studie schreef 70% van deze toename toe aan de extra kooldioxide in de atmosfeer. De hoofdauteur van de studie, Zaichun Zhu van de Universiteit van Peking, zegt dat dit overeenkomt met het toevoegen van een nieuw continent van groene vegetatie die twee keer zo groot is als het vasteland van de Verenigde Staten.
    De wereldwijde vergroening heeft alle ecosystemen getroffen – van arctische toendra’s tot koraalriffen en plankton tot tropische regenwouden – maar komt het sterkst tot uiting in droge gebieden zoals de Sahel-regio van Afrika, waar de woestijnvorming nu grotendeels is omgekeerd. Dit komt doordat planten minder water verliezen bij de opname van kooldioxide als de concentratie van kooldioxide hoger is. Ecosystemen en boerderijen zullen aan het eind van deze eeuw minder waterstress hebben dan nu het geval is in periodes van lage regenval.
    Dit nieuws had geen verrassing moeten zijn. Duizenden experimenten zijn gedurende vele jaren uitgevoerd waarbij het CO2-gehalte van gewassen of wilde ecosystemen is toegenomen en de groei ervan is gestimuleerd. De eigenaars van commerciƫle kassen pompen meestal CO2 in de lucht om de groei van planten te versnellen. CO2 is plantenvoeding.
    Deze vergroening is goed nieuws. Het betekent meer voedsel voor insecten en herten, voor olifanten en muizen, voor vissen en walvissen. Het betekent een hogere opbrengst voor boeren; het effect heeft de afgelopen 30 jaar waarschijnlijk zo’n 3 triljoen dollar toegevoegd aan de landbouwinkomens. Er is dus minder land nodig om de menselijke bevolking te voeden en er kan meer gespaard worden voor de wilde dieren in plaats daarvan.
    Toch wordt dit nooit genoemd. In hun wanhoop om de angstzaaierij op de rails te houden, doen de activisten die van de klimaatverandering leven hun best om deze ongemakkelijke waarheid te negeren. Als ze niet aan het onderwerp kunnen ontkomen, zeggen ze dat vergroening een tijdelijk fenomeen is dat in de tweede helft van deze eeuw zal omkeren. Het bewijs voor deze bewering komt van een paar modellen die gevoed worden door extreme aannames, dus het is niet te vertrouwen.
    Dit biologische fenomeen kan ook helpen om het komen en gaan van ijstijden te verklaren. Het is altijd een puzzel geweest dat ijstijden gedurende tienduizenden jaren geleidelijk aan kouder worden en dan plotseling weer warmer in een paar duizend jaar, waarna de enorme ijskappen van Euraziƫ en Noord-Amerika instorten en de wereld in een warmer intermezzo terechtkomt, zoals het intermezzo waar we al 10.000 jaar van genieten.
    Pogingen om dit cyclische patroon te verklaren zijn tot nu toe grotendeels mislukt. Kooldioxideniveaus volgen de verandering, maar deze stijgen nadat de wereld begint te verwarmen en dalen nadat de wereld begint af te koelen, dus zij zijn niet de oorzaak. Veranderingen in de vorm van de baan van de aarde spelen een rol, met ijskappen die instorten wanneer de noordelijke zomers bijzonder warm zijn, maar slechts enkele van deze zogenaamde “grote zomers” leiden tot deglaciatie.
    Recente ijskernen uit Antarctica lijken de boosdoener eindelijk met de vinger te hebben gewezen: het draait allemaal om planten. In de ijstijden daalt de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer gestaag, omdat koudere oceanen meer gas absorberen. Uiteindelijk bereikt het zo’n laag niveau – ongeveer 0,018% op het hoogtepunt van de laatste ijstijd – dat het moeilijk is om planten te laten groeien, vooral in droge gebieden of op grote hoogte. Als gevolg daarvan bedekken gigantische stofstormen de hele planeet en bereiken zelfs Antarctica, waar de hoeveelheid stof in het ijs dramatisch omhoog schiet. Vooral de noordelijke ijskappen worden door deze stofstormen zwart, waardoor ze zeer kwetsbaar zijn voor snel smelten wanneer de volgende grote zomer aanbreekt. De ijstijd was een verschrikkelijke tijd om zelfs in de tropen te leven: koud, droog, stoffig en veel minder plantaardig dan nu.
    Zoals Svante Arrhenius, de Zweed die voor het eerst het broeikaseffect heeft gemeten, zei: “Door de invloed van het toenemende percentage koolzuur in de atmosfeer, kunnen we hopen te genieten van leeftijden met een gelijkmatiger en beter klimaat. Geniet van het weelderige groen van de huidige wereld en geniet van het feit dat de groene vegetatie sneller verandert dan de gemiddelde temperatuur op aarde.
    FENIXX

    0 reacties :

    Een reactie posten