Polen mogen niet langer jaarrond in panden Hoogkarspel wonen

Datum:
  • zaterdag 15 juni 2019
  • in
  • Categorie:
  • HOOGKARSPEL - 
    Jan Harder in Hoogkarspel mag niet langer jaarrond twaalf dezelfde Poolse arbeidsmigranten in zijn bedrijfspanden op bedrijfsterrein De Wijzend laten wonen.
    Cees Beemster  15-6-2019

    Dat is de uitkomst van een langslepende zaak, waarin de Raad van State weliswaar ook de gemeente Drechterland veroordeelt, maar waarin Harder uiteindelijk aan het kortste eind trekt.
    De uitspraak van de Raad van State betekent kortweg dat Harder niet permanent arbeidsmigranten in zijn twee panden in Hoogkarspel mag huisvesten. ,,De eerdere uitspraak van de rechtbank is daarmee bevestigd. De gemeente had eerder in deze zaak al met succes gehandhaafd’’, vertelt woordvoerder Annette Steringa van Drechterland.
    De gemeente weigerde de omgevingsvergunning, die Harder voor de huisvesting had aangevraagd. De rechtbank oordeelde dat de gemeente dit terecht had geweigerd.

    Omliggende bedrijven

    Tegen deze uitspraak ging Harder in hoger beroep. ,,De Raad van State oordeelt nu dat het college in redelijkheid het standpunt heeft kunnen innemen de vergunning te weigeren. Als belangrijkste reden daarvoor geldt dat bewoning op het industrieterrein negatieve gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering van de omliggende bedrijven en er voor de bewoners geen sprake is van een goed woon- en leefklimaat’’, zegt Steringa. ,,De uitspraak valt helaas niet goed uit’’, reageert Harder. ,,De gemeente heeft twee bedrijven gevraagd bezwaar te maken en die hebben dat gedaan. Anders zou ik deze zaak hebben gewonnen.” In de uitspraak stelt de Raad van State immers dat het hoger beroep van Harder ’gegrond’ is en dat de gemeente hem de proceskosten van ruim 1500 euro en griffierecht van ruim 250 euro moet betalen.
    Tegelijk gunt de Raad van State Harder niet de mogelijkheid om in zijn panden twaalf arbeidsmigranten jaarrond te laten wonen. ,,Ik heb daar geen vergunning voor’’, vat Harder de zaak samen. ,,De Poolse migranten die hier woonden zijn inmiddels al weg’’, zegt hij. ,,Ik wilde niet riskeren dat ik de opgelegde dwangsom van de gemeente zou moeten betalen.’’
    Harder betaalde eerder een dwangsom van 15.000 euro, maar liet de Polen vervolgens gewoon in de panden wonen. Hij kreeg daarom van Drechterland een tweede dwangsom van 40.000 euro als de migranten niet op 31 mei vertrokken waren. Harder zegt nog deze zomer een nieuwe vergunning aan te vragen om voortaan voor telkens drie maanden arbeidsmigranten in zijn panden te mogen huisvesten.
    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten