Oost-Europese arbeidsmigranten blijven liever in eigen land

Datum:
 • vrijdag 14 juni 2019
 • in
 • Categorie:
 • Amsterdam -  
  Het aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa neemt de komende jaren waarschijnlijk geleidelijk af.
  14-6-2019


  Dat betekent dat er nog meer druk komt op de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt, stelt het economisch bureau van ABN Amro in een nieuw rapport.

  Nu de economie in Oost-Europa flink groeit, het minimumloon stijgt en de werkloosheid lager ligt dan het Europees gemiddelde, blijven de arbeidskrachten in eigen land. Er zijn eigenlijk steeds minder drijfveren voor bijvoorbeeld Poolse, Tsjechische of Bulgaarse arbeidskrachten om naar Nederland te komen.

  In Nederland zou dit voor problemen kunnen zorgen, temeer omdat er in sommige branches al sprake is van een groot tekort aan personeel. Vanwege de schaarse arbeidskrachten waren er al veel Oost-Europeanen aan de slag in Nederland. In de transport en logistiek alleen gaat het om bijna 53.000 mensen. Ook werken er veel Oost-Europeanen in de agrarische sector, de industrie en de bouw. Bedrijven in deze branches zullen alternatieven moeten vinden. Er wordt onder meer gekeken naar arbeidsmigranten uit Zuid- oost Azië.

  Volgens ÀBN Amro-econoom Nora Neuteboom zijn er nog wel een enkele factoren die de druk kunnen verlichten. ,,Bij een Brexit vertrekken veel Oost-Europeanen uit het Verenigd Koninkrijk die zich mogelijk in Nederland vestigen. Ook kunnen ondernemers waar mogelijk extra investeren in digitalisering en robotisering, om het effect van het personeelstekort te verzachten."

  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten