Kunstenaar Rob Scholte wil terug in postkantoor, maar ’dat kán gewoon niet’

Datum:
 • woensdag 26 juni 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • DEN HELDER
  Rob Scholte wil terug in het voormalige postkantoor bij het treinstation in het centrum van Den Helder, maar dat is volgens de advocaat van pandeigenaar Tuin onmogelijk.
  Delano Weltevreden 25-6-2019
  Tuin heeft het pand van de gemeente Den Helder gekocht. Eerder oordeelde de rechtbank dat Scholte huurder was. Scholte stelt zich op het standpunt dat koop geen huur breekt en dat Tuin nu dus zijn huisbaas is. Hij eist van de Helderse ondernemer toegang tot het gebouw waarin zijn museum tot medio april vorig jaar zat.
  Scholte heeft de kantonrechter gevraagd Tuin te dwingen hem de sleutels te geven. De advocaat van de firma A. Tuin BV, Arthur Sweens, wees de kantonrechter er echter op dat de kunstenaar ’wegens ernstige wanprestatie’ uit het pand is gezet: hij moet de gemeente nog zo’n 20.000 euro aan energiekosten betalen.
  Als de kantonrechter toch vindt dat Scholte het pand weer in moet, is er een probleem, stelt Sweens. De staat van het pand verhindert volgens hem dat de kunstenaar weer zijn intrek in het gebouw neemt. Omdat asbest uit het pand moet worden verwijderd, is het beheer van het gebouw tijdelijk overgedragen aan de gemeente. De asbestsanering is onderdeel van de koopovereenkomst. Vanwege de sanering worden de kozijnen verwijderd en is het pand dichtgespijkerd. ,,Het pand is onbruikbaar en zeker onbewoonbaar. In feite staat er alleen een betonnen frame’’, aldus Sweens.
  Hij stelt dat de huidige staat volgens de wet kan worden gekwalificeerd als een gebrek dat Tuin niet verplicht is te verhelpen. ,,De verhuurder verkrijgt dan de bevoegdheid de huur te ontbinden.’’
  Scholte, die met zijn gezin in het gebouw woonde, eist van Tuin ook een schadevergoeding voor vervangende woonruimte. Sweens vraagt zich af welke kosten Scholte en gezin voor vervangende woonruimte hebben gemaakt: de kunstenaar wordt door vrienden opgevangen, zijn vrouw en dochter hebben onderdak gevonden bij familie. Ook hier uitspraak op 18 september.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten