Geen oog voor sentimenten in de Wieringermeer. Hollands Kroon is voorlopig nog niet uitgepraat over ontwikkelingen in en rond Agriport

Datum:
 • woensdag 26 juni 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA - 
   Je zou kunnen zeggen dat het college van b en w de bevolking, agrariërs, de LTO, buurgemeenten, niet kwader heeft kunnen krijgen. 
  Winnie van Galen 26-6-2019
  Economische ontwikkeling rond Agriport, daar is geen gemeenteraadslid in Hollands Kroon tegen. Zolang het maar klip en klaar is wat er gebeurt, er een breed draagvlak voor bestaat, de zaak goed is doorgekauwd.
  Aan al die facetten ontbrak het nagenoeg volledig, zo bleek dinsdagavond tijdens de behandeling van het Gebiedsplan Wieringermeer dat werd omgedoopt in deelstructuurvisie Wieringermeer. Je zou kunnen zeggen dat het college van b en w de bevolking, agrariërs, de LTO, buurgemeenten, niet kwader heeft kunnen krijgen. Inspraak was ontoereikend, de kritiek op de plannen vanuit de samenleving niet of summier beantwoord en teveel slagen in de lucht omtrent de economische verwachtingen in het gebied. Dit laatste stemmig verklankt in de benaming Agriport ++.
  Hoewel het dynamisch staat, levert het ook vraagtekens op. Want waar staat ++ nou precies voor, klonk het in de raadszaal. In ieder geval niet meer voor de 2500 hectare die het college er voor uittrok. Nog staande het proces ging dat terug naar 1500 hectare en de raad snoepte daar dinsdag nog eens 750 vanaf. Wethouder Theo Groot reageerde laconiek en zei dat hij met de 750 voorlopig ook wel kon leven.
  Al met al heeft het college onvoldoende rekening gehouden met de sentimenten van de bewoners en agrariërs in de Wieringermeer, luidde de kritiek. De vrees bestaat dat de groei van Agriport de historische kenmerken van de polder zal aantasten en pachters van grond zijn bang door datacenters te worden opgeslokt.
  Of zoals VVD-raadslid Erik Annaert het verwoordde: „Economische ontwikkeling prima, er ligt een goed verhaal. Nu is de vraag, hoe ver wil je met die plannen gaan? Los van marktwerking willen we oog houden voor het mooie landschap. Hoe breng je dat alles bij elkaar? Er zitten grenzen aan de ontwikkeling. Staan we er over vijf jaar nog zo achter? Laten we eerst alle tijd nemen om met de belanghebbenden in gesprek te gaan.”
  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten