Extern onderzoek naar huizenverkoop Bergen: gemeente verkocht vijftien huizen fors beneden waarde

Datum:
 • vrijdag 21 juni 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Bergen - De gemeenteraad van Bergen heeft donderdagavond een onafhankelijk onderzoek naar de huizenverkoop in de afgelopen jaren in de gemeente afgedwongen.
  Matthie Bergman 21-6-2019

  Hiervoor zal het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten worden ingeschakeld.
  De raad vergaderde over de verkoop van vijftien huizen, die zijn verkocht voor een prijs die fors beneden de woz-waarde of de taxatiewaarde lag. Bergenaar Fred Vos had dit woensdagavond in het BNNVara-programma De Opstandelingen onthuld.
  Het programma bracht enorm veel reacties teweeg, ook bij de gemeenteraad. Daarom werd in aller ijl tijdens de al geplande raadsvergadering dit punt ingelast.
  Wethouder Klaas Valkering had de ondankbare taak duidelijk te maken, dat alles volgens de richtlijnen was verlopen, die door de gemeenteraad in 2013 zelf waren vastgesteld. Daarbij stond niet de winst voorop, maar de menselijke maat.
  Het ging namelijk veelal om woningen die door ’sociaal zwakkeren’ werden gehuurd. Die kregen de woning als eerste aangeboden. De taxerende makelaars keken daarbij niet alleen naar de woz-waarde maar ook naar de leeftijd van de huurder en de staat van onderhoud van het pand. Soms was die zo slecht, dat het voor de gemeente voordeliger was het pand goedkoop aan de huurder over te doen. Soms echter ging een pand ook naar een vastgoedmakelaar.
  Valkering legde keer op keer de gehanteerde systematiek uit. Na drie uur debatteren vond de raad dat welletjes. Na een schorsing wilden VVD, GroenLinks, Behoorlijk Bestuur Bergen en Gemeentebelangen een motie in stemming brengen waarin het onderzoek werd geëist naar de vastgoedtransacties, vooral ook om de maatschappelijke onrust die punt had veroorzaakt en om het vertrouwen van de inwoners terug te winnen.
  Bing moet dan ook de werkwijze van de raad, het college, de burgemeester en de ambtenaren onderzoeken. Het college zegde nog voor de stemming toe de motie te zullen uitvoeren.
  Noordhollands Dagblad

  ___________________________

  Zie ook: 'Opstandelingen', over de handel en wandel van B&W in Bergen NH


  0 reacties :

  Een reactie posten