Aanvoer van huisvuil per schip naar HVC in Alkmaar blijkt niet rendabel

Datum:
 • dinsdag 25 juni 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • ALKMAAR
  Het transport van huisvuil via containerschepen in plaats van vrachtwagens naar HVC in Alkmaar is onrendabel, zowel financieel als vanuit milieuoogpunt.


  Martijn Gijsbertsen 25-6-2019
  Tot die slotsom komt het afvalverwerkings-/energiebedrijf na experimenten vanuit Zaanstad en Flevoland naar industrieterrein Boekelermeer.

  Proefvaarten

  ,,We hebben gedurende een half jaar tientallen proefvaarten uitgevoerd via het Noordhollands Kanaal’’, licht algemeen directeur Dion van Steensel van HVC toe.
  ,,Het is uiteindelijk geen succes gebleken: het milieuvoordeel is nihil, omdat schepen vervuilender zijn dan trucks. Vrachtwagens blijken qua brandstofverbruik bovendien zuiniger.’’
  Aanleiding voor het onderzoek was de vraag van Rijkswaterstaat aan HVC om te bekijken of het aantal huisvuilwagens op de weg kan worden verminderd.

  Retourvracht

  ,, Doe je het puur om wegen te ontlasten en files te voorkomen, dan is het op zich een aardig idee. Alleen kan het financieel niet uit en is het voor ons niet interessant vanwege het gebrek aan retourvracht’’, stelt Van Steensel.

  Trucks

  ,,Bovendien blijven trucks - naast voor de inzameling - sowieso nodig bij de overslag van huisvuil. Containers moeten toch van en naar de haven worden gereden. Voordat zo’n schip vol is geladen, ben je heel wat ritten verder.’’
  HVC in Alkmaar heeft vorig jaar bijna 650 miljoen kilo huishoudelijk - en bedrijfsafval verwerkt.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten