AD: De mythe van de zelfsturing

Datum:
  • zaterdag 18 augustus 2018
  • in
  • Categorie: ,

  • Bij de gemeente Hollands Kroon hebben ze zelfsturing gezaaid en chaos geoogst
    Het Algemeen Dagblad 13 augustus 2018







    De mythe van de zelfsturing

    Aan het werk

    Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van de baas te horen dat het 'anders moet'. Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt de zin van de onzin.
    Vandaag: omdenken.

    Wat zou er gebeuren als bedrijven zonder bazen gaan werken? Toon Franken van Nextlevel Organiseren voorspelt dat werken zonder baas, ook wel zelfsturing genoemd, over twintig jaar de norm is. Dan werkt iedereen zoals bij Buurtzorg. Dat is een organisatie met 14.000 werknemers zonder leidinggevenden. Oprichter Jos de Blok noemt managen flauwekul: 'Je moet mensen gewoon hun werk laten doen'. Zou zelfsturing echt zo verstandig zijn?

    De voorstanders van zelfsturing menen van wel. Naast Buurtzorg komen zij graag op de proppen met het Braziliaanse bedrijf Semco. Oprichter Ricardo Semler reist de wereld over om als duurbetaalde managementgoeroe iedereen te vertellen over het succes van zijn zelfsturende bedrijf. Wat Semler er niet bij vertelt, is dat er van zijn bedrijf inmiddels weinig meer over is. Van de meer dan 3000 zelfsturende werknemers waar Semler in zijn boeken over schrijft, zijn er nog maar 80 over.

    Zelfsturing kan desastreus aflopen. Bij de gemeente Hollands Kroon hebben ze zelfsturing gezaaid en chaos geoogst. Budget-overschrijdingen alom. Wethouders zijn hun leven minder zeker dan runderen in de Oostvaardersplassen. En als triest dieptepunt een enorm aantal rechtszaken van burgers tegen hun eigen gemeente.

    De wetenschap helpt ook niet echt mee. Na het lezen van meer dan twintig studies kan ik je vertellen: er valt eigenlijk geen zinnig woord te zeggen over 'succesvol' implementeren van zelfsturing. Soms lukt het, zoals bij Buurtzorg, en soms gaat het faliekant mis, zoals bij Hollands Kroon. Waar dat precies aan ligt, is nog altijd een raadsel. De resultaten van zelfsturing zijn net zo grillig als Nederlandse inzendingen op het Eurovisiesongfestival.

    We weten inmiddels wel veel meer over de duistere kant van zelfsturing: het kan leiden tot meer stress (dankzij de onduidelijkheid over wat er nu precies moet gebeuren), meer burn-outs (omdat niemand meer je grenzen bewaakt) en rattengedrag. Ook blijven de rotklusjes vaak liggen.

    Richard Engelfriet is dagvoorzitter en schreef het boek De Succesillusie.


    3 reacties :

    Sam Kooy zei

    zo zie je maar welk een kl...zak Nawijn is, volgend naar de oordelen van ene Remkes. "De knuppel erin". "En zo geschiedde" volgens een uitspraak in de bijbel voor zover ik weet. Nawijn komt toch uit die hoek ? Hasselt o.i.d. Wordt het steeds duidelijker.

    Anoniem zei

    @Sam Kooy, mensen worden door de beschikbaarheid van een steeds uitbreidende bron van informatie steeds bewuster. In die realiteit leven de bestuurders van Hollands Kroon niet, die gaan verder met een middeleeuws concept van verdeel en heers, met een enorme hoeveelheid propaganda via de mean stream media die dient als sluierlaag om de nog onbewuste mean stream media lezers te misleiden zodat ze nog iets aan draagvlak over houden. Moreel is Hollands Kroon al failliet, alleen het financiƫle failliet dient nog te volgen. Zelfsturend het ravijn in, en er is niemand die de verantwoordelijkheid op zich neemt.

    Sam Kooy zei

    Anoniem: volledig mee eens.

    Een reactie posten