Zes redenen om het gasverbod niet voor lief te nemen

Datum:
  • zondag 8 juli 2018
  • in
  • Categorie: ,
  • Voor de burgers van Nederland is het natuurlijk niet nieuw dat ze worden overvallen door maatregelen waar ze niet om hebben gevraagd, die ze op kosten jagen en waarvan de doelmatigheid dubieus is. Zo zijn de Nederlandse burgers murw gebeukt. ‘Het zal mijn tijd wel duren, ze doen toch waar ze zin in hebben, dit overleven we ook wel weer’ – dat werk.

    Je kunt het hoofd ook te snel laten hangen. Daarom in dit ­Zomernummer een opgewekte oppepper in zesvoud, tegen het gasverbod dat aan Nederland en de Nederlanders wordt op­gelegd, te beginnen met het gasverbod voor nieuwbouw dat deze zomer is ingegaan. Dat gasverbod werkt contraproductief, wordt met valse argumenten aan de man gebracht, is schijnheilig, peperduur en autoritair en het product van irrationele getuigenispolitiek. Kijk maar.

    Eén: Het gasverbod is contraproductief

    Als het tot doel heeft de uitstoot van CO2 in Nederland te reducerenomwille van het klimaat, dan deugt het niet. De Groningse hoogleraar Machiel Mulder heeft overtuigend uitgerekend dat het afsluiten van ­Nederlandse huizen van het gas leidt tot een hogere gasconsumptie, omdat de elektriciteitscentrales voor meer stroom moeten zorgen, die alleen met gas kan worden opgewekt. Zon en wind zijn immers onzeker en ontoereikend als stroombron, opslag van stroom zit er nauwelijks in en kolen, kernenergie en hout mogen niet meer of zijn viezer dan gas.

    Twee: Het gasverbod wordt met drogredenen aan de man gebracht

    De indruk wordt gewekt dat het afsluiten van woningen van gas een noodzakelijk, of zelfs ‘solidair’ gevolg is van het geleidelijk stoppen van de aardgaswinning in Groningen. Gesuggereerd wordt dat het niet willen accepteren van het nationale gasverbod een harteloze houding is, zonder enig medeleven met getroffen Groningers en harteloos jegens ‘volgende generaties’ bovendien. Het is agitprop, volgens de slechtste ondemocratische tradities. Gas komt niet uitsluitend uit Groningen. Er is voor vele, vele eeuwen aardgas in de ­wereld en het is overal populair, omdat het schoner en klimaatvriendelijker is dan enige andere beschikbare brandstof.
    Elsevier Weekblad organiseerde maandag 25 juni het Grote Gasdebat in De Balie in Amsterdam: Kijk dat hier terug
    Elsevier Weekblad
    SYP WYNIA

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Ook hiermee zullen deze wijsneuzen hun landgenoten een rad voor ogen draaien die ontzettend veel onnodige geldverspilling te weeg zal brengen.

    Een reactie posten