Slagerij verkoopt door komst Google 'geen stuk vlees extra'

Datum:
  • woensdag 20 juni 2018
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Middenmeer - Hartstikke mooi, dat Google naar Middenmeer komt. Maar of de lokale middenstanders in het Wieringermeerdorp daar iets van zullen merken? 
    Martijn Gijsbertsen 20-6-2018

    Ze hebben daarover zo hun twijfels.


    "Voor je gevoel zou, wanneer zo'n enorm groot bedrijf zich hier vestigt, dat gel in het laatje moeten brengen", aldus slager Tonnie van 't Riet (64). ,,In de bouw, bij hotels en supermarkten in de regio gebeurt dat ongetwijfeld. Dat is voor die bedrijven mooi meegenomen."

    Realiteit

    ,, Maar wij hadden ooit de hoop ook als ondernemers in het dorp een graantje mee te pikken van de komst van Microsoft. Nou, dat heeft nergens toe geleid, kan ik je verklappen. Ik heb er geen stuk vlees extra door verkocht. Dat is niet negatief bedoeld, maar realiteit."

    Van 't Riet stelt dat bouwvakkers ook vaak van buiten de Noordkop komen. En personeel dat in datacenters werkzaam is ook lang niet altijd in de regio woont. ,,Ze leven volgens mij eerder in de Randstad. Hebben's ochtends deze kant op en 's avonds weer naar huis geen file. En geven het geld dat ze hier verdienen ook daar uit."

    ,,Er wordt wel over gepraat'', weet Danny Wehrmann (SS) uit Wieringerwerf over de koop van zeventig hectare grond door de softwarereus op bedrijventerrein Agriport A7. Hii is medewerker bij de IT-balie in Middenmeer. ,,Google en Middenmeer is geen logische combinatie, ik denk dat de lobby heel erg goed is geweest. Het is relatief dichtbij Amsterdam, hier is ruimte zat."

     Slapen

     ,Omdat de bouwvakkers en mensen (circa duizend en een kleine vierhonderd, red.) die er komen te werken ook ergens moeten slapen, eten en drinken, zal dat beslist ergens geld in het laatje brengen. Al zet ik wel mijn vraagtekens bij de aantallen werknemers die worden genoemd."

    ,,Laat maar komen, die grote naam. We moeten in Middenmeer niet te klein denken', zegt Saskia van Splunter (50) van kinderkadowinkel 't Is van Sas enthousiast. ,,Of het voor het dorp heel veel        betekent, denk ik niet. Er lopen straks vooral buitenlanders rond, die nemen hun geld mee naar huis en zullen dat niet hier gaan besteden."

    Gouden bergen 

    ,,Bij Microsoft werden ook gouden bergen beloofd, daarvan is weinig zichtbaar geworden in Middenmeer zelf. Eerst zien, dan geloven."

    Noordhollands Dagblad



    4 reacties :

    Anoniem zei

    De fopspeen van multinationals die geen centje belasting afdragen in Nederland. Wat ze wel betalen zijn de bouwleges aan de gemeente. De andere gemeentelijke heffingen gaan naar Haarlem. Het volbouwen van de open ruimte die de Kop van Noord Holland nog heeft, naast de ernstige horizon vervuiling van de geplande windmolenparken in de Wieringermeer en op Waddenzee en Noordzee jagen de toeristen die nu nog komen straks in sneltreinvaart naar andere regio's. Het volk en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf worden via propaganda gehersenspoeld door de propaganda machine die de gemeente Hollands Kroon exploiteert die gefinancierd wordt door dezelfde groep.

    Anoniem zei

    Het valt niet mee om hier iets positiefs te zien. De voordelen van de komst van datacenters voor de lokale inwoners en ondernemers worden zwaar overdreven. Toeristen hebben niets te zoeken in de Wieringermeer, behalve een heleboel oranje paprika's. Hoe spannend is dat? Ze komen echt niet voor het zicht op windmolens en datacenters. Ze komen met een bus vanuit de stad en gaan na het bezoek aan de kas meteen weer weg. De datacenters worden grotendeels gebouwd door aannemers van buiten de gemeente en van de mensen die na de bouw bij de datacenters gaan werken is het de vraag of zij hier komen wonen. Het werk kan ook vanuit hun huis in de stad gedaan worden. Die stad heeft hen veel meer te bieden aan cultuur, theater etc. Wij schieten hier zelf dus helemaal niets mee op, wel krijgen we nog meer landschapsvervuiling en lichtvervuiling.

    Anoniem zei

    Belasting wordt betaald door werknemers. Landen zijn blij als ze grote bedrijven naar binnen kunnen trekken.
    Deze grote bedrijven betalen in verhouding nauwelijks belasting. Voor de overheid is het dus goed dat men zich hier vestigd, op die wijze ontvangen ze via de werknemers hun inkomsten via belasting.
    Zo werkt het spel, maar een overheid zal ten alle tijden multinationals van dienst zijn voor een gunstig vestigingsklimaat omdat de werknemers hun bron van inkomsten zijn. Uit arbeid, maar ook in dit geval uit andere soorten belasting in de gemeente Hollands Kroon zelf.

    Anoniem zei

    Belasting uit arbeid van de mensen die daar gaan werken vloeit niet naar de gemeentekas. Als ze hier niet gaan wonen, wat zeer waarschijnlijk is, dan leveren ze de gemeente verder ook niks op.

    Een reactie posten