'Veel huizen te dicht bij hoogspanningskabel'

Ondergrondse hoogspanningskabels vormen een gevaar voor de bewoners van tientallen, en mogelijk veel meer huizen.
RTL Nieuws ontdekte een aantal plaatsen in Nederland, waaronder Den Haag en Naarden, waar de straling in huizen in de omgeving daardoor te hoog isGezondheidsraad
Wie in de buurt van hoogspanningsmasten woont, heeft volgens de Gezondheidsraad een grotere kans op leukemie, ook wel bloedkanker. De raad vindt dat met kabels in de bodem net zo voorzichtig moeten worden omgegaan. ,,We weten dat het een licht verhoogde kans geeft op leukemie bij kinderen", aldus voorzitter Pim van Gool. Nu al mogen bijvoorbeeld geen scholen en kinderdagverblijven worden gebouwd in de buurt van hoogspanningsmasten.

Leukemie
Vorige maand bleek uit onderzoek van de Gezondheidsraad dat kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen mogelijk één tot twee keer zo veel kans op leukemie hebben dan andere kinderen.
In Nederland krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar leukemie. Blootstelling aan magnetische velden die de hoogspanningskabels opwekken zou de oorzaak kunnen zijn, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen.

Niet uit te sluiten
Op verzoek van RTL maakte TenneT een lijst openbaar met de namen van 146 gemeenten waar ondergrondse kabels liggen. Of die ook te dicht bij woningen zijn aangelegd, is volgens de netbeheerder nooit onderzocht maar zeker niet uit te sluiten. Waar de kabels precies in de grond liggen is volgens de onderzoeksredactie geheim omdat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vreest voor aanslagen. (ANP)

Binnenlands Bestuur

__________________________________________________________________________


Gevaarlijke kabels in veel gemeenten


Hilversum - In veel gemeenten liggen ondergrondse hoogspanningskabels die een gevaar kunnen vormen voor de bewoners. 

Leonie Groen 11-5-2018

RTL Nieuws vond in Naarden en Den Haag woningen waar de straling te hoog is. 

Wie nabij hoogspanningsmasten woont, heeft volgens de Gezondheidsraad een licht verhoogde kans op leukemie. Daarom mogen daar geen scholen en kinderdagverblijven worden gebouwd. De raad stelt dat we net zo voorzichtig moeten zijn met kabels in de bodem. Die mogen ook niet te dicht bij woningen liggen. Boven een ondergrondse kabel is het magnetische veld vaak sterker dan pal onder een lijn.

Geheim 

Waar de kabels precies in de grond liggen, wordt geheim gehouden. Volgens de Nationaal Coördinator terrorismebestrijding en Veiligheid mag die 'informatie niet in handen komen van kwaadwilligen. Op verzoek van RTL Nieuws gaf netbeheerder Tennet een lijst met 146 gemeenten met ondergrondse kabels. Of de kabels ook te dicht bij woningen liggen, is volgens Tennet niet onderzocht, maar zeker niet uit te sluiten. Toch achterhaalde RTL Nieuws dat in tientallen huizen in Naarden en Den Haag de straling van ondergrondse kabels hoger is dan de norm (0,4 microtesla). 

De website hoogspanningsnet.nl toont een kaart waar kabels liggen. Die wordt door vrijwilligers bijgehouden. Ook kunnen bewoners het kadaster een oriëntatieverzoek indienen, kosten: achttien euro. Binnen een paar dagen krijgen de aanvragers een overzicht van alle leidingen rond hun woning.  
De veldsterkte kan vervolgens gemeten worden door een gespecialiseerd bedrijf. Maar als de sterkte te hoog is, hebben bewoners geen recht op schadevergoeding en kunnen zij ook geen aanspraak maken op een uitkoopregeling. Vragen om een kabel te verleggen is een optie.

_______________________________________ 

Ondergronds 
Gemeenten met ondergrondse hoogspanningskabels: Hollands Kroon, Medemblik, Koggenland, Heerhugowaard, Hoorn, Alkmaar, Wormerland, Beverwijk, Velsen, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Teylingen, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Alphen aan den Rijn, Almere, Gooise Meren, Wijdemeren Hilversum.

________________________________________ 

 Noordhollands Dagblad

1 reacties :

Anoniem zei

Wat wil je in een overbevolkt land als dit?. Iedereen zit iedereen in de weg, al was het maar om de onzin die de mensen in hun koppen halen of opgedrongen krijgen.

Een reactie posten