Onmogelijke opgave

Datum:
  • donderdag 31 mei 2018
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Amsterdam - ING-economen sceptisch over energietransitie.
    Joris Polman 31-5-2018

    Zonder een nieuwe baanbrekende technologie zijn de CO2-reductiedoelstellingen van de energietransitie vrijwel onhaalbaar. Dat zeggen sectoreconomen van ING die vandaag de studie 'Zicht op de klimaatopgave' publiceren.

    Daarin benoemt het Economisch Bureau van ING de onzekerheden die samenhangen met de doelstel- ling om de uitstoot van broeikasgassen voor 2030 met 49 procent te laten dalen. Daarbij hebben de economen ook gekeken naar het besluit om de Groningse gaskraan voor 2030 helemaal dicht te draaien.

    De ING-economen hebben de enormiteit van de opgave nog eens becijferd. De oplossing moet vooral uit de elektriciteitssector komen. Daar steeg sinds 1990 de uitstoot van CO2 ieder jaar met 1 procent in Nederland. Om de ambities waar te maken moet die stijging omgebogen worden naar een daling van 10 procent per jaar. "Dat is echt een enorme knik", aldus sectoreconoom Gerben Hieminga.

    Oplossing 

    Hij voorziet een enorme toename van de vraag naar elektriciteit, omdat verschillende sectoren elektrificatie als de oplossing zien. ,,De transportwereld zet ín op elektrische rijden. De bouwwereld heeft het over elektrische warmtepompen in plaats van cv-ketels.Is een ambitieuze reductiedoelstelling nog wel realistisch als dat soort sectoren veel meer stroom gaan gebruiken!" werpt Hieminga op.

    Hij wijst in dat verband op een onderzoek van de Groningse hoogleraar Machiel Mulder dat eerder deze week verscheen. Mulder laat zien dat de consumptie van gas in Nederland tot 2030 blijft stijgen. En in 2050 verbruiken we jaarlijks nog altijd 50 miljard kuub gas, waar dat nu nog zo'n 40 miljard kuub is. De hoogleraar stelt dat er extra gascentrales nodig zijn om de elektriciteit op te wekken die nodig is om elektrische auto's te laten rijden en huizen elektrisch te verwarmen.

    Ook stelt het rapport dat de beoogde waterstofeconomie nog in de kinderschoenen staat. Hetzelfde geldt voor batterij technologieën en systemen waarbij we energie uit water kunnen halen. Op dat vlak zal het moeten komen van innovatie. "En er moet meer geld naar fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technologieën die kunnen leiden tot een doorbraak."

    Noordhollands Dagblad



    1 reacties :

    Dekker zei

    Natuurlijk is al lang bekend dat de doelen lang niet gehaald kunnen worden. De leugens en het knechten van de Nederlandse (EU) bevolking gaat gewoon door, net zo lang tot het overgrote deel van de Nederlanders aan de bedelstaf is geraakt want betalen zullen we, al is het alleen maar om de rijken nog rijker te maken (Multinationals).
    Slechts mensen die flink wat geld op de plank hebben liggen kunnen zich permitteren nieuwe vloerverwarming, een nieuwe vloer, een warmtepomp, zonnepanelen, betere isolatie, enz. aan te schaffen.
    Bovendien, hoe hadden onze imbeciele politici gedacht die onzin uit te voeren bij huizen met oude houten vloeren en half steens muren?
    CO2 is geen schadelijk gas, de planten en bomen kunnen niet zonder en als het al een schadelijk gas zou zijn, waarom dan hele bossen in Amerika, Canada, Nederland enz. gekapt om daar houtpellets van te maken om in onze energiecentrales te stoken? Gewassen en bomen nemen ongelooflijke hoeveelheden CO2 op en de idioten gaan ze kappen. Hallo Rutte en je maten waaronder natuurlijk Groen Links, zijn jullie wel in orde?

    Een reactie posten