Vissers vechten tegen windmolens

Datum:
  • vrijdag 13 april 2018
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Den Helder - De Nederlandse vissers zijn het zat.
    Rien Floris 12-4-2018

    Windmolenparken verdrijven ze van de zee, de aanlandplicht zit ze hoog en dan hebben we nog Brexit en de Europese aanval op de pulsvisserij. Op 2 juni houden vissers een protestmars in Amsterdam. Al gaan er ook stemmen op om havens te blokkeren.

    De explosieve groei van windmolenparken die de overheid onlangs aankondigde met de 'routekaart wind op zee' voor de periode 2024-2030 is de druppel die de emmer doet overlopen bij de vissers.

    Weinig speelruimte 

     Aanvankelijk werd door de overheid gezegd dat rekening wordt gehouden met allerlei activiteiten op zee. Maar bij een 'kaartsessie' waarbij vissers vorige week de locaties voor windmolenparken kregen voorgeschoteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, bleek er weinig speelruimte.

    ,,De zogenaamde inspraak was vooral het aanhoren van slecht nieuws. Dit gaat een catastrofe worden voor de natuur en wij vissers zullen daar de rekening van krijgen", zegt Dirk Kraak uit Den Helder voorman van de visserijorganisatie Eendracht Maakt Kracht. Die kracht gaan ze nu inzetten om te knokken voor hun visrechten. ,,Er werken 11.000 mensen in de visserijsector. De aanlandplicht wordt een ecologische ramp als ondermaatse vis niet meer kan opgroeien om voor nakomelingen te zorgen. En met die windmolenplannen gaat de zuidelijke Noordzee voor de visserij verloren. Dat wordt de doodsteek."

    Windmolenparken zijn volgens de vissers gepland op paaigronden voor vis en op plaatsen waar ze veel tong vangen. ,,De sector verliest simpelweg alle 'tongbestekken' Noordzee tussen Scheveningen en Den Helder tussen de bestaande verkeersscheidingsstelsel.Je ziet.de windparken van Engeland en Nederland op de kaarten naar elkaar toe groeien en dan komt de stekkerdoos om ze te verbinden op de Doggersbank te liggen waar ze zogenaamd een natuurgebied van willen maken. Suggesties om windmolens dichter op elkaar te plaatsen zouden niet haalbaar zijn omdat de molens dan niet voldoende rendement opleveren."

    Job Schot van EMK:,,Vissers worden door de 'Energietransitie' genadeloos aan de kant gezet. Net als de boeren betalen zij de prijs voor de 'duurzame samenleving'. Maar wat voor toekomst is dat, als je de Nederlandse voedselproductie opoffert."

    ,,We hebben jaren samengewerkt met wetenschappers, ngo's en overheden aan het ge zond maken van de Noordzee. Na een sanering die in de jaren negentig de vloot halveerde, visserijquota en innovaties zoals de pulsvisserij, is de Noordzee nu supergezond. Overbevissing behoort tot het verleden. En als beloning krijgen we dit"

    Voor de protestmars in Amsterdam op 2 juni stomen vissers met kotters op naar Amsterdam waar achter het Centraal Station schepen zullen worden afgemeerd.

    Noordhollands Dagblad



    1 reacties :

    Jan Hendriks zei

    Even een reactie , naast de vissers zijn het de burgers die de rekening betalen .
    Helemaal de mensen in de buurt van windparken.
    Maar de boeren daarintegen lachen alleen maar ,zei zijn al vet gemest met landbouw subsidies en nu komen daar de absurde vergoedingen van windturbines overheen.

    Een reactie posten