Coalitie Hollands Kroon op zijn vroegst eind deze week bekend

Datum:
 • dinsdag 3 april 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Informateur Jip Pankras van SHK (Senioren Hollands Kroon) verwacht op zijn vroegst eind deze week uitsluitsel te geven over de nieuwe coalitie in Hollands Kroon.
   Lydia Jasper 3-4-2018
  Dinsdagavond liet Pankras tijdens een raadsvergadering over de collegevorming weten dat er drie varianten bestaan. Zo is daar een samenwerking tussen SHK, VVD en CDA, maar ook is SHK, OHK en CDA een optie. Derde mogelijkheid is SHK met VVD of CDA en een club bestaande uit drie kleinere partijen die samen vijf zetels hebben.
  Deze varianten zijn alle genoemd na de gesprekken die Pankras de afgelopen tijd heeft gevoerd met de fractievoorzitters van alle politieke fracties. De bijeenkomst op het gemeentehuis was bedoeld voor terugkoppeling. Lang niet alle partijen lieten dinsdagavond het achterste van hun tong zien.

  Formeren

  ,,Ik moet er nog een dag over nadenken’’, aldus Pankras. ,,Voor enige verdieping zal ik deze week nog mensen uitnodigen. Hopelijk kunnen we dan uiterlijk begin volgende week tot formeren overgaan.’’
  Bij het samenstellen van een college is het volgens hem niet noodzakelijk dat de partijen het overal met elkaar eens zijn. ,,Ik zie Hollands Kroon liever vooruit komen door beweging binnen de coalitie; door rimpels.’’
  Liesbeth Vlietstra (D66) ziet niet zoveel onoverbrugbare verschillen. ,,Die zijn er gewoon niet. Voor partijen met een of twee zetels wordt het druk.’’
  Marjon Tolhuis van ChristenUnie hoopt op ’een progressieve samenstelling met ruimte voor verschillen’. Sylvia Buczynski (PvdA) zag wel brood in een samenwerking van haar partij met ChristenUnie, GroenLinks in een verbond met SHK en VVD/CDA.
  GroenLinks koestert ambities voor Hollands Kroon. Volgens fractievoorzitter Lilian Peters namelijk die om ’de meest duurzame gemeente’ van Nederland te worden. Zowel PvdA als ChristenUnie namen het woord ’duurzaam’ ook in de mond.

  Wethouders

  De meerderheid van de fractievoorzitters wil in het college maximaal drie wethouders. Pankras: ,,Gelet op wat de komende jaren gerealiseerd moet worden, moeten deeltijdfuncties niet het uitgangspunt zijn.’’

  Noordhollands Dagblad  8 reacties :

  Sam Kooy zei

  't Blijft dus gewoon hetzelfde zooitje tuig dat daar de dienst gaat uitmaken. Zó zit 't !

  Anoniem zei

  Het was een beschamende vergadering. Cda en Vvd hielden hun kaken stijf op elkaar. Deden ze dat maar altijd.

  Anoniem zei

  De schijnheilige St. Pancras verdeelt de kadootjes.

  Anoniem zei

  VVD, CDA en SHK hielden hun mond. Dan weet je hoe laat het is.....

  Theo Moras zei

  Ja deze vergadering was een echte wanvertoning,begon al te laat en duurde niet eens een half uur.Alleen GroenLinks, CU en D 66 namen het woord waarvan mevr. Vlietstra de zetels winnende partijen feliciteerde en LADA bij monde van dhr. Couwenhoven ook nog een korte opmerking maakte.Daar waren een handvol belangstellenden dus helemaal voor naar de Ontmoeting gekomen.Als dit een voorbode mocht zijn staat de inwoners van Hollands Kroon de komende vier jaar niet veel goeds te wachten.

  Anoniem zei

  Als inwoner van Hollands Kroon zou het volgens mijn inzicht beter zijn om in deze snel veranderende wereld alle gemeenten over moeten stappen op een breed gedragen raadsprogramma en een selectie van wethouders op basis van hun vakkennis in plaats van politieke kleur.

  Anoniem zei

  Inderdaad: 'Een selectie van wethouders op basis van hun VAKKENNIS in plaats van politieke kleur.'

  Ex-Wethouders Meskers, van Gent, Groot en Westerkamp hebben de laatste 4 jaar bewezen niet geschikt te zijn. Het heeft de gemeente (inwoners) miljoenen gekost.

  Anoniem zei

  Een terug keer van Theo Mesker als wethouder is het failliet van de democratie in Hollands Kroon. Als die al niet min of meer failliet was sinds het ontstaan van deze grotendeels onder water liggende fusiegemeente.

  Een reactie posten