Zonneparken via crowdfunding

Datum:
  • dinsdag 27 maart 2018
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Weerstand tegen zonneparken op het platteland? 
    Ed Dekker 27-3-2018




    Bang voor een industriële aanblik van weilanden? Jaco Leijdekker (52) van investeerder Greenfund Holland kan zich dat voorstellen. Veranderingen roepen snel verzet op, beseft de ondernemer. ,,Net wat je invalshoek is. Drie procent van de oppervlakte van Nederland bedekt met zonnepanelen is voldoende voor alle benodigde stroom in ons land. Dat is goed om te weten.” 

    Greenfund Holland is gevestigd in Alkmaar. Het jonge bedrijf praat met vijf gemeenten in Noord-Holland Noord over de aanleg van zonneweiden, onder meer met Hollands Kroon en Schagen. Zo is in de Wieringermeer een deel van bedrijventerrein Robbenplaat bij Wieringerwerf op het oog. Veel kavels van dit terrein zijn nog onverkocht. Het gaat hier om plaatsing van maximaal vijftien jaar. Na deze periode stopt ook de subsidie van ’Den Haag’. 

    Jaco Leijdekker verwacht veel van zonne-energie. ,,Hier moeten we het straks van hebben, samen met windenergie. Panelen en molens, dat wordt onze toekomst.” De potentie van deze duurzame bronnen is volgens hem veel groter dan doorgaans gedacht. ,,Een zonnepark van tien hectare levert voldoende stroom op voor vierduizend huishoudens.”

    Greenfund Holland is nu ruim anderhalf jaar actief. Vorige maand haalde het bedrijf voor het eerst de kolommen van deze krant. Naar buiten kwam dat Greenfund ook in de Noordkop locaties zoekt voor zonnepanelen. In Schagen zijn nu twee plekken in het vizier: 23 hectare weiland grenzend aan bedrijventerrein Witte Paal en elf hectare langs de spoorlijn in Schagen-zuid. De gemeente beoordeelt deze locaties in het najaar. 

    Interesse 

    Steeds meer agrariërs willen een zonneweide, stelt Leijdekker. ,,Na de publicatie in februari zijn wij gebeld door een aantal landeigenaren. Zonnepanelen zijn vaste inkomsten over een langere periode.”

    Greenfund Holland werkt vooral met crowdfunding. ,,Geldvragers en geldaanbieders samenbrengen, dat doen wij. Plus onderzoek, advisering, begeleiding en afhandeling. Alleen voor duurzame investeringen.” Een zonnepark van tien hectare kost tien miljoen euro. ,,Zo’n project red je niet alleen met crowdfunding. Daar moet een bank bij.” 

    Het bedrijf zoekt ook zelf locaties voor zonneweiden. ,,Die moeten grenzen aan bebouwing of infrastructuur als wegen en spoorlijnen. Dat eist de provincie.” 

    Rendement 

    Particulieren en ondernemers die geld willen steken in een veld vol zonnepanelen kunnen volgens Jaco Leijdekker rekenen op rond vier procent rendement. Hij wil verder weinig zeggen over de voortgang van projecten. ,,We zijn in het stadium van overleg. Ik kan wel vertellen dat we ook praten met de gemeenten Heerhugowaard, Koggenland en Alkmaar.” Voor energieprojecten stelt het Rijk jaarlijks forse subsidies beschikbaar. In de SDE-pot (stimulering duurzame energie) zit dit jaar liefst twaalf miljard euro. Eigenaren van zonneparken kunnen vijftien jaar lang SDE-geld krijgen. Deze subsidie verdubbelt de financiële opbrengst van verkochte stroom. 

    Led-verlichting

    Zes projecten nu heeft Greenfund uitgevoerd. Die betroffen vooral ledverlichting en zonnepanelen op daken; bij drie scholen en drie bedrijven in Heiloo, Bergen, Egmond-Binnen en Hilversum. 

    Leijdekker: ,,Voor deze zes projecten hebben we ruim 300.000 euro via crowdfunding opgehaald. De minimum-inleg voor particulieren is voor deze projecten honderd euro. De klant betaalt vier tot vijf procent rente over het verstrekte bedrag. De geldgever krijgt 2,5 tot 3,5 procent uitgekeerd. Als het fout gaat, kan een beroep worden gedaan op ons garantiefonds.” Er werken drie mensen. Over twee jaar wil het bedrijf elk jaar een miljoen ophalen.

    Noordhollands Dagblad



    3 reacties :

    Leo Bokkum zei

    Weer zo'n liegende subsidielurker die doet alsof een land op zonnepanelen kan draaien.
    Nou, dat kan het niet. Je kunt die stroom namelijk niet opslaan, dus moeten de fossiele centrales gewoon blijven draaien. S'avonds en s'nachts voor de volle 100% en s'winters overdag voor een groot deel.
    Het enige wat zonnepanelen en windmolens doen is de stroom véél duurder maken door middel van energie-belastingheffing om hun subsidies te betalen.
    De wereld redden doen ze niet, en een heel land er op laten draaien is technisch totaal onmogelijk.

    Het wordt tijd dat de betalende burger zijn hersenen eens gaat gebruiken en gaat inzien dat deze subsidiezwendel op korte termijn meer ellende en onrust gaat veroorzaken dan een klimaatverandering op lange termijn ooit kan doen.

    Sam Kooy zei

    Die betalende burger heeft geen donder te vertellen en gebruikt zijn hersenen wel goed. Maar heeft niks te vertellen. Zie het gevecht van Ina Vonk tegen die vermaledijde molen ! Zie de Raad en het "zogenaamde" college van Hollandskroon. Evenwel wordt jouw stem, op welke partij dan ook - plots vertaald in een andere die jij niet had gewenst. Het schijnt - en nu moet ik voorzichtig worden niet of wel voor PVV'er te worden uitgemaakt - dat slechts Wilders volhardend is in zijn standpunten !!!!!. Zie nogmaals het gevecht van Ina Vonk.

    Anoniem zei

    Je kunt met energie baas in eigen huis blijven door zelf Cachet zonnepanelen en een warmtepomp aan te schaffen. Ben je niet afhankelijk van geldverslindende energiemaatschappijen(plukze instellingen) en heb je je eigen energiefabriekje in huis. De subsidies hiervoor komen jou toe en je kan gebruikmaken van de salderingsmogelijkheden. Kost wat investering maar de terugverdientijd is 7a 8 jaar. Geen gedonder met zonneparken en onnodige windmolens.w

    Een reactie posten