Trafostation bij ’t Veld gaat de lucht in

Datum:
 • vrijdag 9 maart 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • 't Veld - Met de opbouw van achttien meter hoge portalen is het voor iedereen wel duidelijk.
  Lydia Jasper 9-3-2018


  Net buiten 't Veld komt het nieuwe transformatorstation van Tennet en Liander. Alsof er een gigantisch nietje in het veld staat.

  ____________________________________________________

  Netbeheer
  Bij het trafostation komen twee bedieningsgebouwen; voor respectievelijk Tennet en Liander. Tennet doet het landelijke netbeheer en Liander is verantwoordelijk voor lokaal netbeheer.

  ____________________________________________________


  Met een extra pootje. Bonke-bonke-bonke-bonk gaat het over de stalen platen van de bouwweg. Naar de plek waar het station moet komen. Buiten werktijden is het hek gesloten.

  Aanmelden vooraf is noodzakelijk. Net zoals de eigen naam noteren in een logboek, zodat de mannen en vrouwen op de bouw weten dat er nog iemand aanwezig is als ze naar huis willen. Vanzelfsprekend zijn veiligheidshelm en schoenen met stalen neuzen verplicht.

  Projectmanager Cato Benwelzen (40) van Liander - dat zich bezig houdt met onderhoud en uitbreidingen in opdracht van Tennet - geeft desgewenst een rondleiding over het terrein aan de Provinciale weg. Donderdag zijn de eerste zogenoemde staven van de portalen de lucht ingegaan. Drie van die staven vormen met twee horizontale verbindingsstukken een compleet portaal. 

  Telescoopkraan 

  Twee van die portalen staan straks aan weerszijden van het te bouwen transformatorstation. Het neerzetten neemt een aantal dagen in beslag. "De losse onderdelen komen bij Nauta uit het Friese Heeg vandaan", zegt Bentvelzen. "Het is onmogelijk om zoiets natuurlijk in zijn geheel te vervoeren. Hier zetten we alles in elkaar. Zoveel mogelijk op de grond. Als we de lucht ingaan, komt er een telescoopkraan aan te pas."

   Als alles volgens planning verloopt, gaat in de vierde week van april de hoogspanningsmast neer. Die staat precies op de plek waar het trafostation moet komen. Het vergt enige voorbereiding voor de kolos geveld kan worden. Want de stroomverbinding moet intact blijven. ,,Et zitten zes zogenoemde stroomvoerende draden op - verdeeld over twee circuits - die straks via een portaal gaan lopen. Beide portalen worden via een ondergrondse lijn met elkaar verbonden. Daarmee zijn medewerkers momenteel druk doende. Ze graven een sleuf van 1,40 meter diepte waar de kabel komt te liggen; om het transformatorstation heen. De grond waarop het station komt te staan, krijgt een ophoging van veertig centimeter."

  Het betekent dat beide circuits om en om uitgezet moeten worden, terwijl er wordt gewerkt aan dat cruciale onderdeel.,,Er is altijd één circuit actief. Niemand hoeft bang te zijn zonder stroom te komen zitten, terwijl we hier werken."

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten