Nuon mag eerste windmolenpark bouwen zonder overheidssteun

Datum:
 • zondag 18 maart 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Schiedam  Nuon zorgt voor een wereldprimeur. Het Nederlandse energiebedrijf gaat het eerste windmolenpark bouwen zonder subsidie van de Rijksoverheid. 
  Peter van der Hulst 20-3-2018

  Gunnar Groebler, vice-president van het Zweedse moederbedrijf Vattenfall, kreeg de vergunning gistermiddag in Schiedam uit handen van Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en
  Klimaat. Het windmolenpark komt tussen Katwijk en Zandvoort voor de kust te staan.

  Het nieuwe windmolenpark beslaat vier kavels. De eerste twee zijn nu vergund. De aanbesteding van de overige twee kavels volgt later dit jaar Daar over zal eerst de Raad van State zich nog moeten buigen. Bedrijven en inwoners van de betrokken kustgemeenten zijn daar fel tegen gekant, omdat de turbines dicht bij de kust (binnen de 12-mijlszone) komen te staan. Gevreesd wordt voor economische schade, omdat toeristen weg zouden blijven vanwege het verpeste uitzicht.

  De kavels die nu zijn vergund komen verder van de kust af te liggen. Het werk wordt uitgevoerd in opdracht van Chinook, een commanditaire vennootschap van Nuon Energy. Naast Chinook dongen ook Innogy, Statoil en een consortium met de Nederlandse bedrijven Eneco en Van Oord mee naar de opdracht.

  Dat er nu zonder subsidie op de Nederlandse zee gebouwd kan worden, noemde Wiebes een 'doorbraak'. ,,Alle vier de bedrijven kwamen met een serieus bod. We hebben onder meer gekeken naar de zekerheid die zij konden bieden dat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden." Volgens de minister ontliepen de biedingen elkaar nauwelijks. ,,Dat belooft dus wat voor de volgende aanbestedingen." Hoewel hij hoopvol is gestemd, durft hij geen garantie te geven dat toekomstige parken ook zonder overheidssteun zullen worden gerealiseerd. Dat hangt ook van de dan geldende energie- prijs af.

  Naast de resterende kavels voor de kust van Zuid-Holland volgt ook nog een procedure voor de bouw van een park voor Noord- Holland.

  Groebler kreeg pas een uur voor de officiële bekendmaking te horen dat zijn bedrijf had gewonnen. Hij sprak van een 'groots moment'. Met het project is naar schatting meer dan een miljard euro gemoeid. Wanneer de bouw begint, kon hij nog niet zeggen.,,We hebben nog veel planning te doen." Het windmolenpark moet volgens de vergunning binnen vijf jaar operationeel zijn en kan dan stroom leveren aan naar schatting ruim een miljoen huishoudens.

  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Johan Zillig zei

  Wie betaald de aanleg van de kabels van windmolenpark naar het ontvangststation aan de kust? Volgens mijn info Tennet. M.a.w. de afnemers, wij dus. Dit is dus de verborgen staatssubsidie die u dus indirect betaald.Hoezo zonder subsidie Hr. Wiebes!!!

  Een reactie posten