Negen nieuwkomers in gemeenteraad van Hollands Kroon

Datum:
 • vrijdag 23 maart 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - In Hollands Kroon wordt er straks negen van de in totaal 29 zetels ingenomen door nieuwkomers.
  Martijn Gijsbertsen 23-3-2018
  Het gaat om Erik Annaert uit Wieringerwerf, Petra Borst-Koorn uit Nieuwe Niedorp en Lars Ruiter uit Wieringerwerf (allen VVD), Hans van Tongerlo uit Anna Paulowna en Jan Dijkshoorn uit Wieringerwaard (beide CDA), Lilian Peters uit Hippolytushoef en Peter Fekkes uit Barsingerhorn (beide D66), Maarten Versluis uit Westerland (D66) plus Daan Pruimboom uit Hippolytushoef (Onafhankelijk Hollands Kroon).

  Voorkeursstemmen

  Uiteindelijk zijn zes raadsleden met voorkeursstemmen in het pluche terecht gekomen. Dat betreft Piet Dijkstra uit Breezand (Senioren Hollands Kroon), Ruiter (VVD), Van Tongerlo en Dijkshoorn (beide CDA), Elbert Volkers uit Hippolytushoef (PvdA) en Pruimboom (Onafhankelijk Hollands Kroon).
  Van de vertrekkende raadsleden, in totaal twaalf personen, wordt dinsdagavond om acht uur in gemeentehuis De Ontmoeting in Anna Paulowna afscheid genomen.

  Geïnstalleerd

  De nieuwe raad komt te bestaan uit 23 mannen en zes vrouwen. Uit hun midden worden nog wethouders gekozen. De nieuwe raad wordt donderdagavond om acht uur door burgemeester Jaap Nawijn geïnstalleerd.
  Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hollands Kroon hebben 18.979 mensen een geldige stem uitgebracht. In totaal 104 stemmen waren blanco, 54 ongeldig.

  Kiezersmagneet

  Grootste kiezersmagneet is lijsttrekker Jip Pankras uit ’t Veld van Senioren Hollands Kroon (1370 stemmen), de grootste partij met zeven zetels.
  CDA-voorman Theo Groot uit Wieringerwerf, de afgelopen raadsperiode wethouder, werd tweede met 1203 stemmen.
  VVD-leider Theo Meskers uit Breezand, die tussentijds als wethouder aftrad, was goed voor 1114 stemmen.
  De enige partij waarbij een lijsttrekker qua aantal stemmers is overtroffen door een kandidaat lager op de kieslijst blijkt Onafhankelijk Hollands Kroon.
  Voorman Alexander Bügel uit Middenmeer kreeg 547 stemmen, nummer twee Henk-Jan Wittink uit Hippolytushoef kreeg 816 kiezers achter zich.

  Opkomst

  De opkomst is gedaald van 53,7 naar 50,6 procent. Daarmee is Hollands Kroon de hardste daler in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal.
  Raadsleden Hollands Kroon:
  Senioren Hollands Kroon (3969 stemmen, zeven zetels, was zes): Jip Pankras (’t Veld, 1370 stemmen), Mary van Gent-Overdevest (Anna Paulowna, 652 stemmen), Jeff Leever (Wieringerwerf, 461 stemmen), Pim de Herder (Westerland, 459 stemmen), Piet Dijkstra (Breezand, 168 stemmen), Peter Meijer (Middenmeer, 149 stemmen), Gerrit Roos (Middenmeer, 93 stemmen).
  VVD (3264 stemmen, vijf zetels, was vijf): Theo Meskers (Breezand, 1114 stemmen), Petra Borst-Kroon (Nieuwe Niedorp, 430 stemmen), Wim Groot (Wieringerwaard, 400 stemmen), Lars Ruiter (Wieringerwerf, 255 stemmen), Erik Annaert (Wieringerwerf, 253 stemmen).
  CDA (3158 stemmen, vijf zetels, was vier): Theo Groot (Wieringerwerf, 1203 stemmen), Jan Dijkshoorn (Wieringerwaard, 312 stemmen), Hans van Tongerlo (Anna Paulowna, 253 stemmen), Sjaak Vriend (Nieuwe Niedorp, 203 stemmen), Jan Willem van der Klugt (Wieringerwaard, 109 stemmen).
  Onafhankelijk Hollands Kroon (1894 stemmen, drie zetels, was een): Alexander Bügel (Middenmeer, 547 stemmen), Henk-Jan Wittink (Hippolytushoef, 816 stemmen), Daan Pruimboom (Hippolytushoef, 165 stemmen).
  PvdA (1507 stemmen, twee zetels, was drie): Sylvia Buczynski (Haringhuizen, 550 stemmen), Elbert Volkers (Hippolytushoef, 251 stemmen).
  GroenLinks (1211 stemmen, twee zetels, was een): Lilian Peters (Hippolytushoef, 814 stemmen), Peter Fekkes (Barsingerhorn, 64 stemmen).
  D66 (1204 stemmen, twee zetels, was twee): Liesbeth Vlietstra-Wouterse (Wieringerwerf, 654 stemmen), Maarten Versluis (Westerland, 49 stemmen).
  ChristenUnie (993 stemmen, een zetel, was een): Johan Paul de Groot (Wieringerwerf, 546 stemmen).
  Lada (939 stemmen, vijf zetels, was een): Henk van Gameren (Wieringerwaard, 339 stemmen).
  Anders (840 stemmen, een zetel, was een): Dorien van den Outenaar-Sijbenga (Middenmeer, 549 stemmen).

  Noordhollands Dagblad


  6 reacties :

  Anoniem zei

  Alstublieft!!!!!

  Andere capabele, integere wethouders voor de komende 4 jaar!

  Anoniem zei

  Onaanstbaarheid van de VVD komt door de onkunde van de rest. DE VVD is weer ongeschonden door de verkiezingen gekomen. Niet per se een slechte zaak trouwens, al verbaast ik me wel er over dat blijkt niks de VVD of Rutte lijkt te raken. De partij is zo glad als een aal. Meerdere geschonden beloftes, een recordaantal ministers en staatssecretarissen die opstapten, de dividendbelasting, de verhoging van het lage BTW tarief……en zo kan ik nog wel even doorgaan. En in Hollands Kroon is het niet anders met de opgestapte gemeente secretaris,directeur financiën,vele ambtenaren en VVD wethouder Theo Meskers door voortijdig weg te wezen voor een motie van wantrouwen werd uitgesproken. En nu probeert deze zelfde Meskers het direct weer als Wethouder?? Een zeer slechte zaak voor de VVD en onacceptabele voor de inwoners. Het kan niet anders dan dat de onaantastbaarheid van de VVD vooral voortkomt uit de onkunde van de rest. Anders kan ik het werkelijk niet verklaren.

  Anoniem zei

  Zilveren partij D66 Mevr.Vlietstra wil graag mee in de coalitie van Hollands Kroon zoals Alexander Pechtold ook wil. Even iets over de ietwat irritante D66 leider Alexander Pechtold die met zijn partij een duizelingwekkende duikvlucht heeft gemaakt. In zijn speech hield Pechtold nog steeds vol, dat D66 de vorige keer goud had gehaald maar nu te vrede is met zilver. In veel plaatsen was het niet eens brons en hier en daar is zelfs een vetleren medaille nog te hoog gegrepen. Pechtold, die het in zijn verkiezingspraatje nadrukkelijk deed voorkomen alsof D66 de enige partij is die wil samen werken met de andere partijen, maar bij partijen als Forum voor Democratie en de PVV een gezicht trekt alsof hij een slok vitriool heeft doorgeslikt. Voor wat betreft geloofwaardigheid is Pechtold een gepasseerd station. Of dit ook zo is met D66 in Hollands Kroon? Met alle respect voor de spontane mevr,Vlietstra maar we moeten de komende 4 jaar het maar afwachten in Hollands Kroon. En of de andere coalitie partijen überhaupt in de toekomst werkelijk wel willen samen werken met D66 in Hollands Kroon, ook dat moeten we afwachten.

  Anoniem zei

  Andere capabele,integere wethouders voor de komende 4 jaar zal echt niet lukken.Het zelfde zootje blijft ook nu weer gewoon zitten.
  De inwoners moeten er maar mee leren leven.Mocht er weer wat onacceptabels gebeuren stappen de verantwoordelijken gewoon zelf op.
  De VVD met Meskers hebben dit bewezen en de overige bestuursleden leunen achterover en accepteren het alsof het zo hoort.

  Anoniem zei

  Ook Hollands Kroon op de vingers getikt over ondernemertje pesten.
  De gemeentes zijn op hun vingers getikt door de werkgevers organisatie VNO-NCW en MKB-Nederland om meer ruimte te geven voor het ondernemerschap, en hun niet tegen te werken. Ondernemers eisen van VVD Premier Rutte een ‘positieve ondernemersagenda’ in plaats van het huidige beleid dat ondernemers straft en ontmoedigt. Nou dan kunnen ze daar in Hollands Kroon maar meteen aan de slag, want daar zijn de ondernemers elke keer weer de Sjaak met dictaturen maatregelingen. De ondernemers zijn de draagkracht van de economie van Hollands Kroon. Waarschijnlijk is dat tot heden nog niet doorgedrongen bij de zelfsturende ambtenaren en bij VVD Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon. Het word nu maar eens heel vlug tijd met een nieuwe burgemeester en partijen dat daar anders over word nagedacht, voordat bedrijven zich in een andere gemeente gaan vestigen. Want de reputatie van Hollands Kroon is voor bedrijven de laatste jaren niet zo best geopenbaard. Als je pesten wil dan doe je dat maar bij je eigen familie , maar niet bij de hard werkende ondernemers die voor de werknemers in staan. Maak je hard voor je eigen ondernemers Hollands Kroon! Maar daar schijnt de VVD zich niet warm voor te lopen, want de sprookjes zijn nog lang niet op.

  Anoniem zei

  Actie reactie. Je kan nog zoveel spelletjes spelen om macht, geld, etc die niet integer zijn als politicus, en daar zelf een goed gevoel over hebben, het zal als een boemerang tegen je werken. Die boemerang wordt meestal gepresenteerd als ziekte van je naasten, en het vervolg daarop. Dus politici die menen slim te zijn met hun spelletjes uit eigen belang, worden keihard afgerekend door een andere kracht die overal en altijd aanwezig is. Dus ook de nieuwkomers zijn bij deze gewaarschuwd voor hun acties die niet het algemeen belang dienen, de reactie zal niet uitblijven en daar hebben ze geen enkele invloed op, en dat is maar goed ook want anders leren ze hun levenslessen niet.

  Een reactie posten