'Geen volwaardig alternatief voor reactor'

Datum:
 • vrijdag 16 maart 2018
 • in
 • Categorie:
 • Petten - Na de sluiting van de Hoge Flux Reactor in Petten is er een nieuwe reactor nodig om de risico's op tekorten van medische isotopen te beperken. 
  Roel van Leeuwen 16-3-2018


  Dat stelt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op Kamervragen van Groen-Links.

  Het Kamerlid Liesbeth van Tongeren had de vragen gesteld na berichtgeving dat de Pallas Reactor in Petten - de beoogde opvolger voor de verouderde Hoge Flux Reactor - overbodig zou zijn voor 98,8 procent van de nucleaire geneeskunde' In de gezondheidszorg wordt nu vooral technetium-99 gebruikt'. Hiervoor zijn al alternatieve productiemethoden beschikbaar die dit isotoop op kleine schaal produceren. Daarnaast is het Lighthouse project van ASML aangemerkt als Nationaal icoon. Lighthouse streeft er naar radio-isotopen te produceren met nauwelijks radioactief afval.

  Dit betekent volgens Wiebes echter niet dat een nieuwe reactor overbodig is. Waar technetium-99 kan worden gebruikt voor de diagnose bij kankerpatiƫnten, wil Pallas ook een belangrijke rol spelen bij de productie van nieuwe (therapeutische) isotopen waarmee patiƫnten kunnen worden behandeld. ,,Er wordt door het RIVM een stijging in de vraag naar therapeutische isotopen verwacht", aldus de minister.

  Getest 

  Volgens Wiebes is het bovendien onduidelijk of alternatieve productiemethoden, zoals deeltjesversnellers, voldoende technetium kunnen produceren. Over het Lighthouse project zegt hij dat er nog allerlei technologische aspecten zijn die nog in samenhang met elkaar moeten worden getest en dat er nog vertraging kan optreden. Bij de businesscase van Pallas zou volgens de minister rekening worden gehouden met de beschikbaarheid van alternatieve manieren om technetium te maken. Omdat er nu geen volwaardige alternatieve productiemethode is die op voldoende schaal het gehele spectrum aan medische radio-isotopen kan leveren, is er een opvolger voor de Hoge Flux Reactor nodig.

  Gezien de wereldwijde markt voor isotopen hoeft een toekomstige reactor volgens Wiebes niet per se in Nederland te komen. Maar Pallas is wel het meest gevorderde Europese initiatief om in de vraag naar medische radio-isotopen te voorzien.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten