Run op gronden voor zonnepark

Datum:
 • woensdag 28 februari 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Schagen - Investeerder Greenfund Holland uit Alkmaar aast in de regio op agrarische gronden voor de aanleg van lucratieve zonneweiden.
  Ed Dekker 28-2-2018

  Verspreid over vijf locaties heeft het bedrijf de gemeente Schagen al toestemming gewaagd voor panelen op totaal 115 hectare.

  Drie projecten daarvan heeft de gemeente afgewezen. Dit najaar blijkt of de twee andere een kans maken. Dat gaat om 23 hectare grenzend aan bedrijventerrein Witte Paal en elf hectare langs de spoorlijn in Schagen-zuid. De gemeente staat de locaties, Valkkoog (47 ha), Schagen-noord (hoek N241/N248, 27 ha) en toekomstige woonwijk Waterveld bij Nes-noord (7 ha) niet toe.

  Greenfund is ook buiten Noord-Holland actief om zonneparken te ontwikkelen. Er zijn in Schagen ook andere initiatieven. Voor dergelijke projecten heeft 'Den Haag' miljoenen euro's subsidie beschikbaar.

  De Schager gemeenteraad heeft vorige week op de rem getrapt voor zonneweides. Het college van B en W moet eerst goed op een rijtje zetten wat wel en niet mag. Deze uitwerking wordt in september verwacht. De jongste aanvragen worden daarna beoordeeld, zoals die voor de 34 hectares van Greenfund. Dat geldt ook voor twee andere projecten: bij de Tolkervaart in Schagen (10-15 ha, grond komt bij eigenaar vrij van pacht) en Belkmerweg 67 in Sint Maartensvlotbrug (2,3 ha, Cor de Graaf en ECN).

  Oudere plannen mogen verder worden uitgewerkt. De gemeente zal ze beoordelen volgens de huidige regels. Dit gaat om Parallelweg 't Zand. bij nummer 33 (2,4 ha),langs N9 bij Burgervlotbrug (bij windmolens), Helmweg 22 in Callantsoog (minder dan 1 ha) en langs de N245 bij windmolens Kalverdijk.

  Tegen de vergunning voor panelen op 1,3 ha bij Grote Sloot 158 in Sint Maartensbrug (Bernard Schuijt) is bezwaar gemaakt. Begin april is daar een hoorzitting over.

  De gemeente onderzoekt het plan voor 18 ha zonneweide op Belkmerweg 27 in Burgerbrug (Carlos van der Veek). Het is nog onzeker of deze aanvraag moet voldoen aan de huidige of toekomstige regels.

  B en W hebben gisteren vergunning verleend voor 10.000 panelen bij de Parallelweg 45-47 in
   't Zand. Ook is er groen licht voor een park van 1,2 ha op het terrein van de rioolzuivering in Schagerbrug. Elk plan overlegt de gemeente met de provincie.


  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Anoniem zei

  van der Veek. Je verwacht het niet.

  Een reactie posten