’Probleemjeugd’ in Hollands Kroon gaat op kamers: proef van jaar in Wieringerwaard

Datum:
 • woensdag 14 februari 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - In wooncomplex Molenweid in Wieringerwaard worden binnenkort maximaal negen jongeren gehuisvest, die vanwege problemen in huiselijke kring niet langer thuis kunnen wonen.
  Martijn Gijsbertsn 14-2-2018

  Het betreft een proef voor een jaar op initiatief van Link Jongerenwerk, waarmee wordt voorkomen dat de jongvolwassenen (18-25 jaar) weglopen, een zwervend bestaan leiden, het verkeerde pad op gaan en niet komen opdagen op school of hun werk.

  Appartementen

  Onder het motto ’Kamers met kansen’ worden tien nu leegstaande appartementen van Wooncompagnie gehuurd voor het begeleidwonenproject. De jongeren moeten de huur zelf gaan betalen.
  Een van de kamers is bedoeld als onderkomen voor begeleiders van Link, het wijkteam en zorginstantie Incluzio.

  Coaching

  Deelnemers - er zijn ruim twintig kandidaten in beeld - krijgen coaching en cursussen om bijvoorbeeld een huishouden te runnen en op het gebied van omgaan met geld.
  Hollands Kroon is gevraagd 35.000 euro in het project te steken. Burgemeester en wethouders hebben daarmee ingestemd.
  ,,In Hoorn en andere gemeenten hebben ze succesvolle ervaringen opgedaan’’, aldus wethouder Mary van Gent.

  Toekomst

  ,,Het gaat erom dat jongeren steviger in hun schoenen komen te staan en zich focussen op een solide toekomst. Na een poos moeten ze doorstromen naar een eigen huis.’’
  Volgens Ronald Hein van Link betreft het beslist geen ’gruwelijke probleemgevallen’.

  Spanningsboog

  ,,Het zijn geen jongeren met bijvoorbeeld een GGZ- of verslavingsproblematiek. Eerder 18-plussers die een steuntje in de rug nodig hebben, omdat thuis de spanningsboog te strak staat.’’
  Het kan eventueel ook gaan om tienermoeders.

  Tegenprestatie

  Als tegenprestatie voor de begeleiding wordt van de jongvolwassenen verwacht dat ze hun kamer en de wijk schoon houden, ouderen in de buurt helpen, boodschappen of klusjes doen.
  De appartementen worden naar verwachting binnenkort geschilderd, behangen en ingericht. Ook bij die werkzaamheden kunnen toekomstige bewoners een rol spelen.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten