Enquête: gasloos huis is onbetaalbaar

Datum:
 • zaterdag 24 februari 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Amsterdam - Geen gas meer gebruiken voor de verwarming van de eigen  woning: voor veel lezers van deze krant is dat een brug te ver. 


  Ed Brouwer en Durk Geertsma 24-2-2018

  De kosten zijn niet op te brengen en onduidelijk is welke genoemde alternatieven op de langere
  termijn hebben.

  Dat blijkt uit de Peiling die de ombudsredactie van het Noordhollands Dagblad  hield onder ruim 1800 van het krantenpanel Regiopeil. Aanleiding voor de peiling zijn de overheidsplannen om duurzamere energie te gebruiken in industrie en woningen. Een kleine zeventig procent van de lezers zegt nu niet over te willen stappen: hoe hoger de leeftijd, hoe minder groot de bereidheid. Veel lezers hikken aan tegen de bedragen die genoemd worden die nodig zijn om gasloos te wonen: tussen de vijftien en achttienduizend euro. ,,Ik heb het niet liggen."

  Lezers zijn van mening dat de overheid. de keuze om over te stappen aan de burgers oplegt en daarom ook de kosten moet dragen. ,,Ze hebben miljarden aan de gaswinning verdiend." Zes van elke tien lezers is daarom van mening dat de kosten van de verduurzaming door diezelfde overheid opgebracht worden worden. Twintig procent van de lezers is het daar niet mee eens.

  ,,Als de overheid het moet betalen, krijgen we dat in de vorm van belastingverhogingen toch weer terug", stellen ze. Stimuleringssubsidies worden wel op prijs gesteld.

  Is de betaalbaarheid van de energie-overgang een enorm probleem, de uitvoering is dat zeker ook. De installatiebranche heeft de kennis in huis, maar kampt de komende drie jaar met 20.000 vacatures. Gaan de aanpassingen in het huidige tempo door, dan zou de laatste woning pas  in 2150 van.het gas af zijn.

  Noordhollands Dagblad
  4 reacties :

  Dekker zei

  Hoe denkt de overheid deze maatregel in te willen voeren als eerst de kerncentrales door de groene maffia worden gesloten, vervolgens de kolencentrales en zijn nu de gasgestookte energie centrales aan de beurt?
  Of gaan de overheden over op pellet gestookte centrales waarvoor eerst hele bossen in Canada en Amerika moeten worden gekapt, daarna moet van het hout de zogenaamde pellets worden gemaakt en vervolgens moeten de pellets met enorme hoeveelheden CO2 uitstotende vrachtschepen naar Europa worden vervoerd.
  De regeringsleiders van de EU landen onder dwang van EU dronkenlap Juncker met op de dwingende achtergrond ex Stasi Merkel(erger als Hitler) zijn volstrekt krankzinnig geworden.

  Anoniem zei

  Zijn de nieuwe huizebouwers en Inwoners in Hollands Kroon weer de klos?
  Hollands Kroon begint als een van de eerste modernste gemeente de onschuldige afhankelijke inwoners aan te pakken door hun nieuw te bouwen woningen in de nieuw te vormen woonwijken te verplichten niet van een gas aansluiting te voorzien ondanks dat dit nog helemaal niet verplicht is. Vooral de PvdA was hier sterk voorstander van op de gemeente vergadering van 23 -02-2018 jl. (Zie LIVE uitzending gemist HK.) Nu krijgen de inwoners dit energie probleem ook nog als eerste op hun bord en niet de centrales zelf die gewoon door blijven draaien tot dat er geen vraag meer naar is. Een omgekeerde wereld natuurlijk. Dit verhaal wat Den Haag zelf heeft laten ontstaan om onze gas voorraad bijna voor niets weg te geven aan het buitenland. Regeren is toch vooruit zien!Maar als je het ondernemersschap niet door hebt, moet in dit geval de burger uiteraard weer op de blaren zitten of ze het nog niet moeilijk genoeg hebben. En dat zijn wij natuurlijk, de massa! Maar dan zeg ik, dan moeten de bestuurders hun biezen pakken en ben je ongeschikt voor dit politieke vak en worden de burgers wede maal bedonderd. Dit komt de laatste jaren steeds vaker voor omdat er voor Sinterklaas gespeeld word met onze centen! Hun zakken zijn gevuld, maar niet als een ondernemer die daarover heeft nagedacht en het nu weer op de burger af laat komen om de nieuwbouw prijs van een woning nog duurder te maken als hij al is op dit moment. En de bank stuurt je wel naar opa die wel hypotheek bijlegt want de bank wil geen risico meer nemen. Gemeente garantie is er haast ook niet meer. Dus word er op deze manier dan nog wel huizen gebouwd in Hollands Kroon om de 'dictatuur' lat zo hoog te leggen?? Of duurt het nog vele jaren voordat de bouwgrond van 320 woningen verkocht is en het gemeentelijke Hollands Kroon project ontwikkelaars bedrijf ?? met de grond kosten in zijn maag blijft zitten. Of denkt Hollands Kroon het gouden kalf in huis te hebben en iedereen er ook zo makkelijk over denkt. Ik denk het niet! Er zijn nog andere gemeentes in dit spel aanwezig. Of komen we weer op het Hollands Kroon ambtenaren woord “ AROGANTIE” terug? PvdA de partij voor de arbeider en kleine portemonnee u word bedankt voor uw medewerking omdat een nieuwbouwhuis voor mij op deze manier helemaal niet meer mogelijk is.

  Anoniem zei

  De overheden van de EU hebben slechts 1 doel voor ogen en dat is het stichten van een nieuw communistisch rijk met een schatrijke bovenlaag en alles wat daaronder zit zal armoe gaan leiden.
  Het doel bereiken onze bestuurders door onze energie behoefte dermate duur te maken dat het bijkans onbetaalbaar wordt en daar zijn ze al een flink stuk mee op weg.
  In Duitsland waar Merkel steeds gekker wordt leven honderdduizenden al in armoe vanwege de onbetaalbaar aan het worden energie en het eind is nog lang niet in zicht. Een bevolkingsgroep wordt buiten schot gelaten en dat zijn de alleen al in Nederland honderdduizenden per jaar instromende voornamelijk moslim migranten die ongestoord hun gratis verwarming op 25 graden kunnen zetten, de deuren kunnen laten open staan. De overheid, wij dus, betaalt de rekening wel voor ze. In Duitsland met de knotsgekke levensgevaarlijke Merkel als dictator aan het hoofd(vriendin van Rutte) is het minstens zo gek als in Nederland:https://ejbron.wordpress.com/2018/02/24/een-polygame-islamitische-immigrant-bedankt-angela-merkel-voor-alle-ontvangen-voordeeltjes-video/

  Dekker zei

  Voorbeeld van een energie neutrale woning:
  Een aantal jaren geleden hebben vrienden van ons een klimaat neutrale woning laten bouwen.
  Vanwege een veel betere isolatie van de woning, zonnepanelen en warmteboiler op dak en niet te vergeten een warmtepomp is de woning €35.000,00 duurder als normaal het geval is.
  De woning heeft geen gas want de verwarming geschiedt via een warmtepompsysteem. Deze zeer zware elektrische pomp(storingsgevoelig, dus duur in onderhoud) pompt water op van 150 m diep en verbruikt per jaar meer als het verbruik is van een gemiddeld huisgezin, namelijk 4000KWu, terwijl het totale verbruik van de woning ca. 8000KWu is. De benodigde 4000KWu voor de pomp wordt opgewekt door de zonnepanelen op dak, waarvan de opbrengst natuurlijk lang niet genoeg is voor het totale verbruik van 8000KWu want er wordt natuurlijk ook elektrisch gekookt en een warmwaterboiler is ook onmisbaar, dit dan ook nog buiten de normale zaken in een huishouden.(https://warmtepomp-weetjes.nl/extra/energie-verbruik-berekenen/)
  Omdat de opgewekte energie lang niet voldoende is om het verbruik van 8000KWu te compenseren heeft het gezin ook aandelen in een (gesubsidieerde)windmolen en zo komt de THEORETISCHE berekening incl. gesubsidieerde aandeel van de windmolen uit op een klimaat neutrale woning.
  De benodigde stroom bij bewolkt en/of windstil moet dan weer gegarandeerd worden door energiecentrales die altijd door moeten draaien, eenvoudigweg omdat het veel te veel tijd(dus geld) kost om een installatie stil te zetten of weer op te starten. De geleverde stroom bij gebrek aan wind of zon voor de "energie neutrale woning" komt van kerncentrales, kolen en gascentrales.
  Als u dan weet dat het totale verbruik van de Nederlandse huishoudens slechts 12% van het totaal is dan zult u begrijpen dat het waanzin is zoveel geld uit te geven voor iets wat marginaal is en de industrie, enz. buiten schot te laten. (http://www.pbl.nl/infographic/energie)
  Dit overziende kan het niet anders dan dat een deel van de politici die deze waanzin er door willen drukken geen idee hebben waar ze het over hebben en het deel wat wel op de hoogte is vult op een schandalige manier hun zakken over de rug van de naïeve burgers, zoals bijvoorbeeld VVD coryfee Ed Nijpels(het zal geen VVD'er zijn).

  Een reactie posten