Conflict over Pestinfo.nl van ambtenaar hoogheemraadscnap

Datum:
  • dinsdag 6 februari 2018
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Leiden  Het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden, instituut van de Universiteit Leiden, heeft geprobeerd de ontwikkeling tegen te houden van een alternatief voor haar 'Atlas voor         Bestrijdingsmiddelen Oppervlaktewater'.

    Nadat ambtenaar 'Rik' van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op basis van openbaar toegankelijke gegevens over waterkwaliteit ín 2016 de website 'pestinfo.nl' presenteerde, eiste hoogleraar Milieubiologie Peter van Bodegom dat deze 'uit de lucht gehaald' werd.

    Milieukundige 'Rik', die niet met zijn achternaam bekend wil worden, ontwikkelde de website naast zijn werk als ambtenaar bij het Hoogheemraadschap Noorderkwartier.

    Vervuiling

    Op de site is precies te zien hoe het met de vervuiling van het oppervlaktewater is gesteld. Hij maakte daarvoor gebruik van gegevens van de Nederlandse waterbeheerders, die worden verzameld door het Informatiehuis Water (IHW). Het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) en ingenieursbureau Royal Haskoning maken op basis van precies dezelfde meetgegevens sinds 2003 een bestrijdingsmiddelenatlas.

    In 2016 won Rik met zijn website de wedstrijd 'Hacking for Sustainability' van de in Amsterdam gevestigde Open Data Foundation.

    Twijfel 

    Op zijn website kwam hij op andere - lagere - vervuilingsgetallen uit dan de Leidse milieuonderzoekers. Daardoor ontstond twijfel bij boeren en waterbeheerders. Kloppen de gegevens in de bestrijdingsmiddelenatlas weli HoogleÍaar Van Bodegom eiste van Riks werkgever dat die hem tot de orde zou roepen.

    Het hoogheemraadschap begrijpt de ongerustheid van het CML wel, zegt woordvoerder Marko Cortel. Meningsverschillen over de waarde van pesticiden in het oppervlaktewater zijn namelijk ongewenst. Het CML levert geijkte normen. ,,Stel dat een boer teveel pesticiden op het water loost, en wij stellen dat vast, dan kan daar een boete uit voortvloeien. Als er onenigheid is over de normen, ontstaat er willekeur en is het eind zoek"

    De suggestie is gewekt dat CML de app van Rik niet wilde omdat de Universiteit Leiden commerciële belangen heeft. Een woordvoerster van de universiteit ontkent dit.

    In de loop van 2017 ontstond tussen Rik en het hoogheemraadschap een arbeidsconflict. Sinds
    5 januari zit hij thuis. Volgens Cortel speelt het conflict over de website hierbij geen rol. Rik ziet dat anders. Het hoog- heemraadschap heeft nu het Bureau integriteit Nederlandse Gemeenten gevraagd om onderzoek te doen naar het conflict. De universiteit benadrukt dat ze niets met dit conflict te maken heeft, 'betreurt de negatieve beeldvorming' en wil 'in gesprek met het hoogheemraadschap'.

     Noordhollands Dagblad




    1 reacties :

    h.oldeboom zei

    Heel verdacht; wie heeft belang bij mogelijk te hoge waardes in de rapportages?

    Een reactie posten