Compensatie van Luyt in natura 'hoogst haalbare'

Datum:
 • zaterdag 3 februari 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Den Oever - Volgens wethouder Theo Groot is 125.000 euro in natura 'het hoogst haalbare' dat Hollands Kroon dokbedrijf Luyt in Den Oever als compensatie voor een misgelopen subsidie kan bieden. 
  Martijn Gijsbertsen 3-2-2018  ,,We moeten binnen de grenzen blijven, anders kan sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun", aldus Groot. ,,Dat hebben we met de provincie uitgezocht en daar is uiterst secuur naar gekeken. Luyt zal het ermee moeten doen."

  Het bedrijf heeft tot medio februari bedenktijd. Luyt liep eerder drie ton Europese - en provinciesubsidie mis voor de bouw van een gloednieuwe, moderne schepenlift.

  Die moet komen in de Vissershaven, aan de overkant van de vertrouwde Luythoek. Op voorwaarde dat de onderneming er geen nadeel van zal ondervinden, is het bedrijf bereid te verhuizen en op de eigen plek ruimte vrij te maken voor historische schepen en recreatievaart.

  De 125.000 euro compensatie is bedoeld voor het heiwerkzaamheden, hekwerk, bezinkbak met filter, water- en stroomvoorzieningen plus vergunningkosten. Luyt stelt, mede door de vertraagde dijkversterking, tenminste zes ton schade te lijden. Hollands Kroon bestrijdt dat de toekomstige Luytkade lager wordt dan de vertrouwde plek (1,75 meter boven NAP). ,,Er komen platen te liggen, die vanaf de waterkant licht omhoog richting dijk lopen", weet Groot. ,,Alleen de eerste anderhalve meter is onder de 1,75 meter."

  Het lig- en kadegeld (nu 2500 euro per jaar) wordt stapsgewijs verhoogd naar 14.500 euro in 2023. ,,Luyt werkte op een openbare kade. Nu die wordt afgesloten, is sprake van industriegrond. Gezien de oppervlakte is het een reëel tarief."

  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Anoniem zei

  Wat een soap, nu wordt Luyt gemaand de huidige werkplek in de haven te verlaten door de ongekozen burgemeester Nawijn: http://bit.ly/2nEjYD9 , en dat terwijl er geen alternatieve locatie aanwezig is met voorzieningen om de werkzaamheden te continueren. Iedereen mag zijn eigen mening vormen over de handelswijze van Hollands Kroon. Misschien had het beter geweest om oplossingsgericht te werken zoals volwassen mensen dat doen. Zoals Hollands Kroon nu handelt bij monde van burgmeester Nawijn, komt een beetje neer op een rancuneus klein kind dat zijn zin niet krijgt.

  Een reactie posten