Zonder dok kan Luyt 'tent sluiten'

Datum:
  • maandag 22 januari 2018
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Den Oever - Kan machinefabriek/ dokbedrijf Luyt in Den Oever geen nieuwe schepenlift in de Vissershaven bouwen, dan dreigt de onderneming 'de tent te moeten sluiten'.

    Martijn Gijsbertsen m.grjsbeÍtsen@hoÍIandmediacombinatie.nl





    Zo stelt Jacoline Luijt, directeur van het in 1960 opgerichte familiebedrijf met 45 vaste werknemers en zo'n tien zzp'ers.

    ______________________________________
    Bezoek 

    Het dokbedrijf heeft alle raadsleden van Hollands Kroon voor een bezoek uitgenodigd, 
    zodat zij zelf het belang van Luyt voor Den Oever kunnen zien. 
    _____________________________________

    Onderaannemers 

    Een dok om schepen droog te zetten, zo'n 120 per jaar,is essentieel onderdeel van onze bedrijfsvoering. Komt er geen nieuwbouw, dan valt heel veel ander werk direct weg. Dat raakt ook onderaannemers en toeleveranciers. De Wieringer vloot kan niet meer in de thuishaven terecht
    voor dokbeurten en reparaties. Om dat klanten zullen uitwijken, verdwijnt ons bestaansrecht en wordt een fundament uit de Oeverse visserij haven weggeslagen."

    Luyt had graag nu heipalen voor de nieuwe schepenlift willen slaan. Door vertraagde oplevering van de toekomstige werkkade en een conflict met Hollands Kroon (over compensatie voor drie ton misgelopen subsidie plus het niet nakomen van afspraken),ligt het project stil.

    ,,Dat is triest en geeft nogal wat zorgen om dit bedrijf, waarvan veel gezinnen leven, boven water te houden", aldus directeur Luyt.

    ,,Keiharde voorwaarde aan onze medewerking om te verkassen (zodat ruimte vrijkomt voor historische schepen en recreatievaart, red.), is dat wij daarvan geen enkel nadeel zouden ondervinden."

    Er zijn documenten, onder meer een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente, waaruit dat blijkt. ,,Van die belofte merken wij teleurstellend weinig."

    Luyt heeft van Hollands Kroon een compensatievoorstel voor 125.000 euro, waarvan 50.000 euro provinciegeld, in beraad. ,,Ik ga niet op zaken vooruit lopen, omdat we er hoe dan ook uit willen komen. Alleen de term handreiking vind ik, wanneer je een financiële inspanningsverplichting aangaat vrij ongepast."

    Noordhollands Dagblad


    2 reacties :

    Anoniem zei

    De inwoners van Hollands Kroon, staatsburgers zonder contract met Hollands Kroon (dus ook geen enkele verplichting) richting Hollands Kroon gaan dit bedrag weer ophoesten zonder slag of stoot? Het is tijd om de verantwoordelijken, nu de overheid volledig is geprivatiseerd, persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de schade die is ontstaan in het geval van Luyt, en ook in de andere gevallen zoals Tonneman, etc, etc. In de huidige tijd (inclusief wetgeving) dient dit soort schades veroorzaakt door onverantwoorde toezeggingen niet meer op de burger afgewenteld te worden maar op de verantwoordelijken. Toch een knap staaltje van onkunde van de ambtenaren/ politici van Hollands Kroon dat je structureel bedrijven in de problemen brengt door zelf je verantwoordelijkheid niet te nemen, en dat is juist waarom ambtenaren voor het overgrote gedeelte uit het publiek recht gegooid zijn. Die bescherming hebben ze niet meer. Dus Theo Meskers & kliek maakt je borst maar nat, dit wordt geen bestuursrecht waar jullie de adviezen van raadsheren naast je neer kunnen leggen. Mooi weer spelen met een multinational die niet tot nauwelijks bijdraagt aan de schatkist, en het midden- en kleinbedrijf om zeep helpen.

    Anoniem zei

    De EU draait de vissersvloot al de nek om met het verbieden van de puls visserij en natuurlijk kan Hollands Kroon niet achterblijven bij een dergelijk imbeciele maatregel die er alleen op gericht is de Franse (ouderwetse) visserij te beschermen, door ook een duit in het zakje te doen en dan ook maar de rest van de aanverwante bedrijven de nek om te draaien. Werkgelegenheid???? dat geldt alleen voor corrupte wethouders en een corrupte burgemeester.

    Een reactie posten