PvdA: bankroet onderwaterturbinebouwer Tocardo in Den Oever is ’aderlating’

Datum:
 • woensdag 24 januari 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - De PvdA-Statenfractie wil van de provincie weten of het onlangs uitgesproken faillissement van onderwaterturbinebouwer Tocardo in Den Oever lopende projecten bij de winning van getijdenstroom in gevaar brengt.
  Martijn Gijsbertsen 23-1-2018
  Statenlid Rina van Rooij noemt het bankroet van het bedrijf met 23 medewerkers ’een aderlating voor de omschakeling naar groene energie’.
  Afsluitdijk
  ,,Er draaien meerdere turbines in onder meer de Afsluitdijk. Verdere ontwikkeling van deze technologie is niet alleen van belang voor Noord-Holland, maar strekt wereldwijd.’’
  De Tocardo-directie heeft eerder gesteld dat de overheid het Oeverse bedrijf in het beginstadium behulpzaam is geweest, maar het de laatste jaren heeft laten afweten.

  Ministerie

  Van Rooij wil weten of die kritiek terecht is en of Noord-Holland een rol kan vervullen bij het behoud van Tocardo en arbeidsplaatsen. De PvdA dringt op overleg met het ministerie van economische zaken aan.
  Er wordt gekeken naar doorstartmogelijkheden; er zouden meerdere partijen in overname geïnteresseerd zijn.
  Noordhollands Dagblad

  2 reacties :

  Kapitein Rob zei

  Als het wereldwijd van belang is dan is de ontwikkeling van deze turbines niet afhankelijk van subsidies maar eerder van een kapitaalkrachtige zakenman die de draad weer opneemt. Daar hoeft de PvdA zich niet druk over te maken; de wereld is groter dan Noord - Holland.

  Anoniem zei

  Zoals ook het geval is met windmolens, draaien ook turbines, die door getijdestroom energie moeten opwekken, op subsidie.
  Ook in dit geval draait de bevolking voor de kosten op.

  Een reactie posten