EU vraagt uitleg aan Waddenfonds over garnalenuitkoop

Datum:
 • vrijdag 26 januari 2018
 • in
 • Categorie:
 • Het Waddenfonds moet de Europese Commissie uitleggen dat de 10 miljoen euro subsidie aan de garnalenvisserij geen oneigenlijke staatssteun betreft.

  Een zogenoemde prénotificatie is in de maak. Het fonds heeft de hulp ingeroepen van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De laatste gaat helpen het vooronderzoek zo goed mogelijk te onderbouwen.
  Al in 2014 werd het plan gelanceerd om de garnalensector met miljoenen te subsidiëren. Het Waddenfonds reserveerde een bedrag van 10 miljoen euro. Het geld is vooral bedoeld voor de uitkoop van de vissers. De uitvoering zou eigenlijk al in 2017 van start, maar loopt nu vertraging op.

  Waddenoverleg

  Het onderzoek naar mogelijke staatssteun kwam woensdag aan de orde tijdens een Waddenoverleg in de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vroeg naar de stand van zaken. Hij had signalen gekregen over problemen en vroeg minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) of er al hulp is geboden.
  In januari is het ministerie gevraagd ,,het voortouw’’ te nemen en ,,ondersteuning te bieden’’ bij de gang naar Brussel, vertelde de minister. ,,Vanwege de specifieke deskundigheid.’’ De Europese Commissie heeft vragen gesteld, zei de minister, die benadrukte dat hoe dan ook de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de beherende provincies ligt.

  Geld ook voor natuurherstel

  Gronings Gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie), die het dossier beheert, meldt desgevraagd dat het gaat om 10 miljoen euro aan gereserveerd geld voor de uitkoop van garnalenvissers én voor natuurherstel in de regio. Het Waddenfonds wil volgens hem ,,duidelijkheid hebben’’ of het staatssteungerelateerd is, voordat het geld wordt uitgekeerd. Staghouwer: ,,Maar we verwachten van niet.’’
  Staghouwer is voorzitter van Viswad, een convenant van natuurorganisaties, overheden en de visserij in het Waddengebied. Doel is een vermindering van de garnalenvisserij en een uitbreiding van het beschermde gebied in de Waddenzee. Het Waddenfonds kwam eerder deze week onder vuur door een rapport van de Noordelijke Rekenkamer, die tekortkomingen ziet bij de uitkering van de subsidiemiljoenen.

  Leeuwarder Courant

  0 reacties :

  Een reactie posten