Afnemende belangstelling raadswerk zorgwekkend

Datum:
 • zaterdag 13 januari 2018
 • in
 • De democratische rechtsstaat wordt niet alleen bedreigd door de vermenging van de onder- en bovenwereld. Ook de afnemende belangstelling voor het raadswerk speelt daarbij een rol: een ‘minder duidelijke, sluipende, maar daarmee niet minder gevaarlijke manier’.

  Geen geschikte kandidaten
  Dat stelde de Zuid-Hollandse commissaris van de koning (cdk) Jaap Smit woensdag in zijn nieuwjaarsrede. ‘De belangstelling voor raadswerk lijkt af te nemen en in sommige gemeenten zijn partijen niet in staat deel te nemen aan verkiezingen bij gebrek aan geschikte kandidaten.’

  Respect en eerbied
  Dat kan deels liggen aan een te lage vergoeding, maar Smit denkt niet dat dat de hoofdoorzaak is. ‘De meeste mensen doen het niet voor het geld, maar eerder voor de voldoening en vanuit het besef dat democratie een hoog goed is dat niet vanzelfsprekend is, maar onderhoud en inzet vraagt. Zij vragen eerder wat meer respect en eerbied, dan euro’s voor hun inspanningen. En met dat respect en eerbied voor het ambt is wat aan de hand.’

  Polarisatie
  In de ogen van Smit wordt onder meer te vaak op de man of vrouw gespeeld, in plaats van op de bal. Verschillen worden uitvergroot en polarisatie wordt in de hand gewerkt. In zijn rede pleit Smit, mede in aanloop naar de raadsverkiezingen van maart, voor minder polarisatie. Zowel politiek als pers hebben in zijn ogen verantwoordelijkheid bij het bewaren en bewaken van de democratische rechtsstaat.

  Integer
  ‘Een democratische rechtstaat als de onze is gebaseerd op een aantal belangrijke pijlers, zoals integer en betrouwbaar bestuur. Daar moeten mensen zitten die staan voor de goede zaak en zelf geen loopje met de waarheid nemen. Geen heiligen, maar stevige en betrouwbare mensen. Een andere belangrijke pijler is de pers die de vrijheid moet hebben om bestuur en politiek kritisch te volgen. Maar als dat doorslaat in snelle journalistiek die er à priori vanuit gaat dat de bestuurder of politicus niet deugt, dan maakt ze stemming in plaats van informatie te leveren waarop ik als burger zelf mijn oordeel kan vormen.’

  Binnenlands Bestuur  5 reacties :

  Anoniem zei

  Hebben wij een democratische staat en dan nog wel een rechtstaat met al die van hoog tot laag oplichters ( bestuurders , ambtenaren, tv programmamakers en journalisten) die elke dag uitgebreid op de tv. en in de kranten hun leugenpropaganda over de mensen uitstorten?
  Nederland wordt door leugens en achterbaksheid overeind gehouden en al die oplichters hebben er een goede boterham aan.

  Anoniem zei

  En het wonderbaarlijke is de Rotte Appels blijven over om het leven van bepaalde inwoners extra zuur te maken. Namen noemen stelt niets voor ze gaan er doodgemoedereerd mee door.

  Anoniem zei

  Ik nodig hierbij Jaap Smit uit om eens een kijkje te nemen in Hollands Kroon.
  Dan weet hij wellicht waarom.

  Anoniem zei

  De democratische rechtsstaat van Hollands Kroon wordt langzaam ondermijnd!
  Afnemende belangstelling raadswerk zorgwekkend. Ook bij Hollands Kroon!
  Geen geschikte kandidaten. Ook bij Hollands Kroon!
  Respect en eerbied. Ontbreekt en is scheer en inslag bij Hollands Kroon!
  Polarisatie. Dagelijks zichtbaar bij Hollands Kroon!
  Integer. Bijna compleet verdwenen bij Hollands Kroon!

  Dit is het voorbeeld en de gevolgen van de zelf sturende modernste en toonaangevende manier van werken bij Hollands Kroon. Met als resultaat dat de gemeente raad uit ervaring totaal overbodig is geworden en het gemeente apparaat alleen maar duurder maakt zonder weinig resultaat. Want B en W doen toch maar waar zij persoonlijk zelf zin in hebben, waardoor Hollands Kroon zo langzaam met een zinkend schip doorvaart zoals de TANTANIC als de kiezers/inwoners op 21 Maart as. niet ingrijpen voor reparatie van dit gevaar.

  Bakker zei

  Rutte en zijn medeplichtigen verkrachten via Den Haag de Democratie, maar zoals met alles willen de bestuurders van Hollands Kroon er nog een schepje bovenop doen. Zo blijft er van de democratie, al helemaal niet in Hollands Kroon, helemaal niets meer over en gaan we terug naar de tijd van de Sovjet Unie. Michail Gorbatsjov waarschuwde in de negentiger jaren de bestuurders van de EU er al voor dat, wat ze in Rusland hadden afgeschaft, nu de EU op dezelfde manier als het voormalig communistische Regiem overboord bezig was. Het was een zeer wijs man en we ondervinden nu de knoet van EU dronkenlap Juncker en zijn vazallen. Het volk wordt geknecht, we hebben inmiddels staatspropaganda via de media, we hebben censuur(het wordt nog veel erger) en we worden overspoeld met criminele moordenaars en verkrachters die niet van plan zijn ook maar 1 slag werk te verrichten, alles moet gratis en daar draait de Europese bevolking voor op.

  Een reactie posten