Zonneweides: college Schagen geeft te veel gas

Datum:
 • vrijdag 15 december 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Schagen - Wat gaat er gebeuren met ons open, groene landschap? 
  Ed Dekker 15-12-2017

  Hoe lang kunnen ’weids en weide’ nog ronkende reclameboodschappen zijn voor het imago van de Kop van Noord-Holland? Verdere industrialisering van polders ligt op de loer. Willen we dat? Een analyse.
  De gemeente Schagen lijkt geen boodschap te hebben aan deze vraag. Met een vergunning aan een melkveehouder voor 7500 zonnepanelen in de Zijpe wekt het Schager college van burgemeester en wethouders de indruk toe te geven aan ad hoc-beleid.

  Openbaar debat

  Geen gedegen discussie met voor- en tegenstanders van zonneweides voor het opwekken van ’groene’ stroom. Geen openbaar debat over nut, noodzaak en wenselijkheid.
  Onder aanvoering van de CDA-wethouders Jelle Beemsterboer (ruimtelijke ordening, economie, landbouw) en Sigge van der Veek (duurzaamheid en milieu) trapt het college juist stevig op het gaspedaal. Te stevig.

  Druk

  De druk op de gemeente is dan ook groot. Overheden zijn verplicht om hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. Als een loden last drukken Europese verplichtingen voor ’klimaatdoelstellingen’ op de schouders van bestuurders.
  Dat is één. Twee is dat veel wethouders staan te trappelen om goede sier te maken met ’duurzaam’. Wat dat dan ook precies is.

  ’Heel graag’

  ’Schagen wil heel graag’. Dit geluid is ook te horen bij landbouworganisatie LTO. Zonneweides kunnen financieel heel aantrekkelijk zijn voor grondeigenaren. Met miljoenen aan subsidies probeert ’Den Haag’ allerlei nieuwe energieprojecten uit de grond (en het water) te stampen.
  Zo incasseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier maximaal 750.000 euro voor de aanleg van 7600 panelen in de zuidwesthoek van Warmenhuizen (nog net gemeente Schagen).

  Brede bermen

  In de Noordkop zijn best terreinen te vinden waar zonnepanelen niet aanstootgevend hoeven te zijn. Zoals brede bermen van nooit vierbaans geworden provinciale wegen, zoals taluds van spoorwegen. Dat vergt overleg, samen optrekken, over je eigen grenzen heen durven kijken. En moed.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten