Streep door ’openluchtmuseum’ bij tramabri Barsingerhorn

Datum:
 • donderdag 21 december 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Er komt geen ’openluchtmuseum’ met replica van het voormalig tramstation Lutjewinkel en (nog) een recreatiewoning op het terrein bij de abri aan de Heerenweg in Barsingerhorn.
  Martijn Gijsbertsen


  De initiatiefnemer voor dit plan, Piet de Boer van ontwikkelaar Nesprojecten BV uit Schagen, heeft er een streep door gezet.

  Weerstand

  De Boer wil desgevraagd niet reageren op vragen van deze krant waarom hij het project heeft ingetrokken.
  Door dat besluit geeft hij gehoor aan de weerstand tegen het plan in het dorp.
  ,,De ondernemer heeft ervoor gekozen ervan af te zien, omdat er te weinig draagvlak voor te vinden is’’, stelt Ben Bruin, woordvoerder van de gemeente Hollands Kroon.

  Handtekeningenactie

  Kees Spaans, ’buurman’ van het abriterrein en mede-initiatiefnemer van een handtekeningenactie tegen het plan, is verheugd met het nieuws.
  ,,Een groot deel van het dorp zag dit niet zitten, bijna driehonderd van de 770 inwoners een krabbel gezet’’, vertelt hij.

  Dorpsgezicht

  ,,De tramabri staat op een plek met een open karakter, een beschermd dorpsgezicht. Dat willen we behouden. Bovendien wordt de abri gebruikt als rustplaats en rookplek, ook door jongeren die naar school gaan of daar vandaan komen.’’
  In de gemeenteraad vond eerder, na een motie van Groen Links, Progressief Hollands Kroon en Onafhankelijk Hollands Kroon, een meerderheid het beter het terrein in huidige staat te behouden. De politiek heeft daarmee de wens van veel Barsingerhorners gerespecteerd.
  Als het plan van Nesprojecten doorgang had gevonden, zou de abri volgens Spaans ’in het niet zijn gevallen’ bij de bebouwing.

  Pompeus

  ,,Het was veel te pompeus en stond niet in verhouding tot wat er nu staat. Dat het blijft zoals het nu is, daar zijn wij erg blij mee’’, zegt hij.
  ,,Nu is het gebied voor iedereen vrij toegankelijk. Wanneer het een soort museum met dagrecreatie zou zijn geworden, zou het vaker voller zijn met auto’s en mensen van elders.’’

  Noodhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten