’Kliklijn’ voor Den Helder

Datum:
  • maandag 18 december 2017
  • in
  • Categorie:
  • Den Helder - Voor inwoners van de gemeente Den Helder is een speciaal meldpunt opgericht voor zogeheten ondermijnende criminaliteit.
    Bo-Anne van Egmond

    Daarbij draait het bijvoorbeeld om geld witwassen via sportclubs of aannemersbedrijven.

    In een brief die komende week bij 24.000 huishoudens wordt bezorgd, roept burgemeester Koen Schuiling van Den Helder inwoners op om te helpen bij het bestrijden van criminaliteit in de stad. ,,We moeten gebruikmaken van alle ogen en oren in de stad. Veel inwoners maken zich zorgen om zaken die in hun leefomgeving gebeuren. Die weten bijvoorbeeld dat er een hennepkwekerij in de straat zit, maar weten niet hoe of bij wie zij dat moeten melden. Dat kan bij de politie, maar ook bij de gemeente.’’ Het e-mailadres is: meldcriminaliteit@denhelder.nl. Meldingen via de gemeente worden vertrouwelijk behandeld. 

    Hoewel in andere gemeenten dergelijke brieven over criminele activiteiten al zijn verspreid, is dit de eerste keer voor Den Helder. Schuiling weet dat de nieuwe burgemeester van de gemeente Zaanstad ook burgers om hulp heeft gevraagd: ,,Daar heeft het respons opgeleverd.’’ 

    Woon- en adresfraude 

    Dankzij het team woon- en adresfraude wist de gemeente Den Helder al dat er in de gemeente misstanden zijn als het gaat om uitkeringsfraude of uitbuiting. Met het ondermijningsteam, waar twee man op is gezet, gaat Den Helder nog een stapje verder.dat team richt zich op verdachte situaties in de stad. Dit kan gaan om brandgevaarlijke hennepkwekerijen, maar ook om mensenhandel en andere criminaliteit. Zaken die ook in Den Helder voorkomen, aldus burgemeester Koen Schuiling.

    Pop-uphuis

    ,,Daarom hebben wij vorig jaar ook het pop-uphuis veiligheid gehad in Den Helder, om mensen duidelijk te maken dat dit in onze leefomgeving gebeurt.’’ In dit huis was onder meer een kamertje te zien van een paar vierkante meter waar de huurder grof geld voor moet betalen. Gebaseerd op de realiteit, blijkt uit zijn verhaal over het project Vinkebrug: ,,Daarin proberen we mensen met een justitieel verleden of problematisch gedrag vooruit te helpen en op het rechte pad te houden. Ondertussen zitten sommige van hen in huisvesting van drie bij drie, waar ze honderden euro’s voor moeten betalen. Dan giert dat geld er dus uit.’’

    Overigens wordt er niet alleen gehandhaafd; mensen kunnen ook geholpen worden. ,,Die kunnen we juist aan een uitkering helpen of een andere woning.’’Hoewel de burgemeester oproept in zijn brief aan alle inwoners om alert te zijn en verdachte situaties te melden, noemt hij het geen ’nsb-praktijken’.

    ,,Daar heeft het helemaal niks mee te maken. Maar als je een leuke samenleving wilt hebben, dan kunnen we dit vragen aan onze inwoners. Iedereen betaalt belasting voor voorzieningen in de stad, maar types die criminele activiteiten ontplooien schieten er soms onderuit. Dat willen we voorkomen met ons team.’’

    Wethouders

    Ondermijning kan ook in de politiek voorkomen. Daarom wil Schuiling ook, zoals in vorige raadsperiodes, nieuwe wethouders op hun integriteit laten controleren. Mocht er toch een discutabele wethouder tussendoor glippen, zoals in Brunssum, dan zegt de burgemeester niet op te stappen zoals in die gemeente wel gebeurde.

    Overigens staat in de bewonersbrief dat het aantal woninginbraken is gedaald: ’Hierop hebben we, samen met u, fors ingezet en de aanpak heeft gewerkt: ook dit jaar zien we weer een daling van het aantal woningen waar is ingebroken

    Ondermijning

    Ondermijning, ook wel infiltratie genoemd, draait erom dat de onderwereld gebruikmaakt van de faciliteiten van de bovenwereld. Criminelen infiltreren met hun praktijken dan bijvoorbeeld in sportclubs of woningverhuur. En daarmee ’ondermijnen’ zij het lokale gezag en verslechtert de veiligheid en leefbaarheid van een gemeente.

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten