Duurzaam Schagen strijdt tegen zonneweiden in open landschap

Datum:
 • donderdag 28 december 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Schagen - Duurzaam Schagen zet een offensief in tegen zonneweiden. 

  Ed Dekker 27-12-2017

  De partij wil andere raadsfracties mobiliseren om het college van b en w een halt toe te roepen. ,,Wethouder Beemsterboer loopt te hard van stapel”, stelt raadslid Friso Teerink van Duurzaam Schagen.

  Jelle Beemsterboer verkondigde in de jongste raadsvergadering dat B en W verplicht zijn ingediende aanvragen voor een zonneweide af te handelen en vergunning te geven als een project past in het bestemmingsplan.

  ,,Flauwekul”, zegt Teerink. ,,Ik heb het uitgezocht. Er zijn zeker twee argumenten om pas op de plaats te maken. Er is een ’nieuw feit’. Het fenomeen zonneweide bestond nog niet toen het bestemmingsplan is opgesteld.”

  Motie Seniorenpartij 

  Over het tweede argument zegt Teerink: ,,De raad heeft aangegeven zelf een visie te willen opstellen over het toestaan van zonnepanelen in het open landschap, zo bleek na een motie van de Seniorenpartij Schagen. Eerst een visie, daarna eventueel een vergunning verlenen. Niet andersom. Maar Beemsterboer voelt kennelijk de hete adem in zijn nek van agrariërs die hun vergunning veilig willen stellen voordat de raad er misschien een stokje voor steekt.” Het raadslid wijst erop dat LTO landelijk tegen zonneweiden is, maar dat plaatselijk de landbouworganisatie zich niet verzet. Volgens Duurzaam Schagen is er op agrarische daken voorlopig genoeg ruimte voor panelen. Kennemerwind Windenergie Vereniging Kennemerwind wil zo’n 10.000 collectoren plaatsen bij de negen windmolens langs de N9 ten noorden van Burgervlotbrug. De gemeente is om toestemming gevraagd.

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Sam Kooy zei

  Wethouders weten het immers altijd prima ? Kijk maar naar Westerkamp en Meskers van Hollands Kroon ! Zijn het wegtrappen nog niet waard.

  Bakker zei

  Sinds wanneer houdt een Wethouder zich aan een bestemmingsplan? Alleen als het hem goed uitkomt en dan moet je het nog niet geloven.
  Het zal er mee te maken hebben dat "onze" wethouder Jelle Beemsterboer zijn agrarische geldwolven niet teleur wil stellen, wellicht blijft er voor hem dan ook wat aan de strijkstok hangen?

  Een reactie posten