Actiecomité tegen stank Middenmeer onderzoek gft-installaties

Datum:
 • maandag 4 december 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Actiecomité ’Weg met de stank’ steekt nog deze maand zijn licht op bij een of meer biovergistingsinstallaties in Nederland. Dit vanwege de komst van een vierde vergister bij verwerkingsbedrijf HVC in Middenmeer.
  Ed Dekker 4-12-2017

  Het comité vreest extra stank door uitbreiding van de vergistingscapaciteit. ,,Wij willen bij verdere acties beslagen ten ijs komen”, stelt actievoerder Siem Zeilemaker uit Medemblik. Het comité strijdt tegen stankoverlast van de stortplaats Middenmeer.
  De komst van een vierde biovergister in Middenmeer betekent een capaciteitsuitbreiding van 33 procent. Dat stelt manager Niels ter Hofstede van afvalverwerkingsbedrijf HVC. Eerder bestond onduidelijkheid over de grootte van de uitbreiding.

  Alert

  Actiecomité ’Weg met de stank’ schrikt van deze uitbreiding. ,,Een reden te meer om extra alert te zijn”, zegt actievoerder Siem Zeilemaker. Het comité ziet in de huidige biovergistingsinstallatie op de stortplaats aan de Koggenrandweg in de Wieringermeer de grootste veroorzaker van stank. HVC heeft een onderzoek door een extern bureau aangekondigd. Eerdere maatregelen van HVC konden klachten in en rond Medemblik over stank niet wegnemen. Ook de Regionale Uitvoeringsdienst - de provinciale inspectie - heeft de kwestie in onderzoek.
  Met de bouw van de vierde vergister wordt waarschijnlijk in januari of februari begonnen. De installatie wordt rond augustus 2018 in gebruik genomen, verwacht Ter Hofstede. HVC liet aanvankelijk weten dat de groene energiefabriek in Middenmeer wordt uitgebreid met een kwart. Deze 25 procent blijkt echter te slaan op de feitelijke uitbreiding van drie naar vier vergisters. De pure capaciteit van de nieuwe installatie is flink groter. Het aanbod van groente-, fruit- en tuinafval blijft stijgen. Om deze reden wil HVC de installatie uitbreiden.

  Handtekeningen

  Het comité ’Weg met de stank’ zet een handtekeningenactie voort totdat de steunbetuigingen worden overhandigd aan de provincie. Een datum is nog niet met ’Haarlem’ bepaald. Er zijn inmiddels ruim twaalfhonderd handtekeningen opgehaald.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten