LADA: Thema-avond

Datum:
 • dinsdag 7 november 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden door LADA een aantal openbare thema-avonden georganiseerd waarin onderwerpen uit het verkiezingsprogramma behandeld zullen worden.
  Woensdag 15 november is de eerste avond in De Cultuurschuur in Wieringerwerf,
  aanvang 20.00 uur.

  Bert Blase, burgemeester van Heerhugowaard en Joop Hofman zijn de sprekers. Zij zullen de ‘onderwerpen noodzaak van democratische vernieuwing’ en ‘burgerbegroting’ behandelen.

  Burgerbegroting is een proces van democratische besluitvorming, en een vorm van directe democratie, waarbij inwoners zelf beslissen hoe een gemeentelijk of overheidsbudget, dan wel een deel ervan, wordt besteed. Tijdens het opstellen van een burgerbegroting worden allerhande voorstellen van projecten voor publieke uitgaven besproken, en de prioriteiten vastgelegd. In de verschillende kernen van de gemeente Hollands Kroon worden al meer dan 100 initiatieven om de leefomgeving te verbeteren met ondersteuning van kernbeheer uitgevoerd. Op deze wijze oefenen inwoners direct invloed uit op hun eigen leefomgeving. Bijvoorbeeld op het gebied van groenonderhoud, speelplekken, sportvoorzieningen en verkeer. Het zijn nu veelal losse initiatieven die op straat cq buurtniveau plaatsvinden.

  In de gemeente Oldebroek heeft men dit verder doorgevoerd op dorpsniveau. In twee dorpen ’t Loo en Oosterwolde heeft de gemeente dit zelfbeheer actief gestimuleerd via de burgerbegroting. Een goed model om in Hollands Kroon de burgerbegroting in te voeren.


  Met vriendelijke groeten, namens de fractie van LADA,

  Peter Couwenhoven, fractiesecretaris

  Lada2010.nl


  4 reacties :

  Bakker zei

  de ‘onderwerpen noodzaak van democratische vernieuwing’ en ‘burgerbegroting’ behandelen.

  Er is geen democratie meer, de coalitie partijen die een meerderheid vormen timmeren alles zodanig dicht dat er voor de oppositie geen doorkomen meer aan is. Komt nog bij dat het partijtop bepaalt wie raadslid en eventueel wethouder wordt, daar heeft de bevolking geen enkele zeggenschap in.
  Bijna alle partijen nemen beslissingen vaak tegen de wens het merendeel van hun eigen kiezers in, zolang het de bestuurders maar uit komt.

  Het bespreken van een begroting met de burgers dient alleen om nog meer besparingen te bewerkstelligen, ondanks dat leidt het binnen een gemeente niet leidt tot welke besparing dan ook, er wordt geen overbodige ambtenaar voor ontslagen. De burgers betalen hun belastingen en hebben daardoor ook rechten, echter er wordt steeds meer geld uitgegeven omdat de amateur bestuurders ergens hun stempel op willen drukken, het dient geen ander doel dan hun eigen doel. Een goed voorbeeld van het veroorzaken van een hoop ellende zijn Meskers en collega wethouders, ze hebben er een puinhoop van gemaakt. Heeft dit nog enige consequenties voor de mede schuldigen, de thuiswerkende ambtenaren? Nee natuurlijk niet, het gezwel ettert rustig verder zoals al tientallen jaren het geval is, daar helpt zelfwerkzaamheid door de burgers niet tegen, de ambtenaren hebben zodoende alleen maar meer tijd om er een nog grotere puinhoop van te maken.

  Sam Kooy zei

  Lada hou je bij je leest, neem geen afstand van de huidige ellendige toestand binnen Hollandskroon en 'geniet' van de onderwerpen die juist nĂș aan de orde zijn. bijv. "kwaliteit raadsleden", "kwaliteit profielschets burgemeester en/of wethouder(s)", "besluitvorming benoeming burgemeester", "participatie 'normale' burgers", enz., enz.

  Anoniem zei

  "Bert Blase, burgemeester van Heerhugowaard en Joop Hofman zijn de sprekers. Zij zullen de ‘onderwerpen noodzaak van democratische vernieuwing’ en ‘burgerbegroting’ behandelen."

  De argeloze burgers krijgen weer een fopspeen voorgehouden onder het mom van "bestuurlijke vernieuwing".

  Zorro zei

  Vrijheid is een geestesgesteldheid of mentaliteit; niet iets wat in procedures en kletsavonden samengevat kan worden.

  Een reactie posten